Huis bezitten in aardbevingsgebied is een financiële ramp

Huis bezitten in aardbevingsgebied is een financiële ramp Door tientallen jaren van gaswinning onder Groningse bodem zijn er grote structurele problemen ontstaan. Het gebied wordt geteisterd door aardbevingen met grote gevolgen voor het onroerend goed. Met name in de periode vanaf 2013 werden de gevolgen van de jarenlange winning van gas zichtbaar. In 1959 werd er voor het eerst gas uit het Groningse grond gehaald. Jaarlijks stromen er miljarden euro’s de Nederlandse schatkist in aan inkomsten uit de gaswinning. Achteraf gezien is Groningen uitgemolken. In januari 2014 zijn de Groningers eindelijk in opstand gekomen.

Geringe compensatie als doekje tegen het bloeden

Met name in de gemeente Loppersum zijn huishoudens zwaar getroffen door de aardbevingen. Enerzijds is er de schade door de bevingen. Anderzijds ontstaat er een reputatieschade aan de omgeving. Wie wil er namelijk een huis kopen in een gebied waar de komende jaren mogelijk nog zwaardere aardbevingen ontstaan. De NAM heeft in eerste instantie kleine compensaties toegezegd van honderden euro’s om de scheuren in de muren te verbloemen. Maar op deze manier wordt de werkelijke schade natuurlijk niet gecompenseerd. Minister Kamp van Economische Zaken heeft in januari 2014 een compensatie toegezegd van 1,2 miljard euro, maar is de werkelijke schade niet veel groter?

Een huis bezitten in het aardbevingsgebied

Stel, u bezit een huis in het getroffen gebied. Aan de betaalbaarheid van de hypotheeklasten zal niets veranderen door de aardbevingen, maar wat betreft uw vermogenspositie bent u zwaar getroffen. Het financieel leed is tweeledig. Ten eerste is er natuurlijk de schade aan het huis zelf. Waarschijnlijk kan deze schade wel voldaan worden uit het beschikbare potje. Dit is namelijk de aantoonbare schade. Het is lastiger om in te schatten hoe hoog de verborgen schade is. De huizenmarkt in het gebied heeft mogelijk een onherstelbare schade opgelopen.

Wie wil een huis kopen in een gebied met de dreiging van aardbevingen?

In 2014 is de winning van gas teruggeschroefd, maar dat lost het probleem niet op. Zelfs in het geval er jaren achter elkaar geen aardbevingen meer plaatsvinden, zegt dat niets over de toekomst. Het aardbevingsgebied is een besmet gebied geworden. Niemand willen nog een groot bedrag in het gebied investeren, want wat als de aardbevingen verergeren?

Hoe moet de huizenmarkt hersteld worden?

De geleden schade compenseren is niet voldoende. De huizenmarkt in de zwaar getroffen gebieden heeft mogelijk wel een onherstelbare schade opgelopen. Welke investeerder zal er nu nog een nieuwbouwproject starten in het aardbevingsgebied? Het gevaar dreigt dat de huizenmarkt in deze regio volledig stil komt te liggen. Om de huizenmarkt weer op gang te helpen moet er een garantiefonds komen vanuit de Nederlandse overheid. Uit dit fonds moeten toekomstige schades volledig gecompenseerd worden. Op deze manier moet geprobeerd worden om vertrouwen terug te willen.

Financiering van het garantiefonds

Het is niet moeilijk om te bedenken hoe dit fonds gevuld moet worden. Gebruik bijvoorbeeld 20% van de jaarlijkse gasopbrengst om het fonds op te bouwen. Jaarlijks stroomt er op deze manier miljoenen euro’s binnen, waarmee de gedupeerden gecompenseerd kunnen worden.

De Groningers moet ervoor waken dat ze niet akkoord moeten gaan met een lapmiddel. Er moet een structurele oplossing komen. Decennia lang heeft de Nederlandse schatkist de baten ontvangen, nu er financiële gevolgen zichtbaar worden moet de Nederlandse overheid met de billen bloot.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraDe Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraTwee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecte…
Is schade door een aardbeving te claimen op de verzekering?Tot jaren geleden werd gedacht dat de kans op een aardbeving in Nederland klein is. Door de aardbevingen ten gevolge van…
Gaswinning – Schade en schadeafhandeling door de NAMnieuws uitgelichtGaswinning – Schade en schadeafhandeling door de NAMDe ardgaswinning levert gas en daarmee inkomsten voor de staat op, maar het brengt ook schade met zich mee. De schade wo…

Huis meer waard maken met een kleine investeringHuis meer waard maken met een kleine investeringEen verouderde keuken of badkamer vervangen is wat betreft de waardevermeerdering geen verstandige investering. Er zijn…
Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Bloemen en planten fleuren bij veel mensen de huiskamer. Er is een grote diversiteit aan bloemen en planten te koop. Zo…
Bronnen en referenties
  • http://www.dvhn.nl/aardbevingen/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.