Optimaal gebruik van zonne-energie
De zon is, zoals we weten, een bron van energie. Vreemd eigenlijk dat we de zon nog steeds niet optimaal gebruiken, terwijl we wel de mond vol hebben over het ‘misbruik’ van de aarde en het opsouperen van de energiebronnen. Een andere prettige bijkomstigheid is dat het gebruik van zonne-energie ook nog wat financiële voordelen op kan leveren.
Kosten voor de baten
Daarbij moet wel gezegd worden dat zoals zo vaak de kosten voor de baten uitgaan. Want je bent voor een gemiddelde eengezinswoning al snel zo’n 2.500/3.000 euro voor de materialen kwijt en dan moet je erg handig zijn om het zelf te doen, anders tel daar nog maar de mensen bij op die een dag of wat op je dak bezig zijn.
Panelen zijn er in verschillende prijsklassen en dit heeft ondermeer te maken met de kristallen in het zonnepaneel. De mono kristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal, waarbij de poly kristallijne zonnepanelen uit verschillende grove kristallen bestaan. Het verschil zit hem in wat het paneel aan kan per paneel. Verder is er nog een zogenaamde amorfe zonnepaneel en dit is ander materiaal. Geen kristallen en erg buigzaam. Deze samenstelling maakt wel dat het rendement een stuk lager ligt.
Daarmee gezegd dat het belangrijk is dat je je goed voor laat lichten en laat een rekensom maken wat je terugverdientijd is.
Bron: Jniittymaa0, Pixabay Hoe ga je te werk?
Kan mijn dak zonnepanelen aan?
Als je besloten hebt voor zonne-energie te gaan, moet je je wel bedenken dat als je huurt je niet zomaar je dak kunt beleggen. Overleg met de verhuurder wat de mogelijkheden zijn. Bij een koopwoning kan je ook niet zomaar aan de slag gaan. Bekijk eerst het dak, want ligt dit op het zuidoosten of zuidwesten en ligt vrij in de zon, dan is het geschikt voor zonnepanelen. Als je een grote schaduwplek hebt op het dak, dan kan je huis minder geschikt zijn voor zonne-energie. Overigens kan een plat dak prima geschikt gemaakt worden voor zonnepanelen, alleen geldt ook hier dat er geen groot gedeelte veel schaduw moet bevatten.
Geen zon toch energie?
Een zonnepaneel werkt op licht en dus ook bij een bewolkte dag wordt er energie opgewekt. Overigens is het natuurlijk ook zo dat mocht je alles bij elkaar enig moment even niet genoeg energie hebben voor het verbruik in huis, dan zit je nooit zonder. Je blijft gekoppeld aan de energiemaatschappij en dat geldt dus ook als je meer energie hebt dan je verbruikt. Dat wordt verrekend. Maar dan moet je wel een juiste meter hebben. Check dit bij je energieleverancier. Bij de oude meters zie je deze teruglopen.
Energieweetjes
- Wat je aan zonne-energie binnenhaalt kan je direct gebruiken. Leuk idee dat de zon die je eerder verwarmt je later op de dag een heerlijk lauwe douche biedt.
- Momenteel zijn er in Nederland ruim 80.000 daken voorzien van zonnepanelen. Dat moet meer worden!
- Een zonnepaneel levert gemiddeld zo’n 120 kWh per m2 op.
- Wat je teveel aan energie opwekt gaat direct het openbare net in. Uiteraard wordt dit wel geregistreerd voor je eigen afrekening. Wek je dus meer op dan je gebruikt, dan doe je ook voor het grotere geheel nog iets.
- Een gemiddeld gezin kan met zo’n 25 m2 meter bedekken met zonnepanelen (dit zijn er zo’n 15 tot 16) in de eigen stroombehoefte voorzien.
- Als we alle daken optimaal zouden benutten, dan kan 65% tot 68% van ons stroomverbruik uit zonne-energie komen. Dit is een mooie gedachte om door te zetten!
Tot slot
Een zonnepaneel is misschien niet een toonbeeld van architectuur, en het zou prettig zijn als daar wat meer aandacht voor zou komen, maar de toegevoegde waarde van zonne-energie is zo groot dat steeds meer mensen kiezen voor de zonnepanelen op het dak. Is het niet voor behoud van de natuur, dan toch in ieder geval voor de eigen portemonnee. Wat de beweegredenen ook zijn, als ergens de toegevoegde waarde is aangetoond, dan is het wel bij zonne-energie.