Wat als u een sociale huurwoning krijgt aangeboden?

Wat als u een sociale huurwoning krijgt aangeboden? Vele mensen staan op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het kan soms jaren duren voor u in aanmerking komt, maar wat als het eenmaal zover is? Maak vooral geen overhaaste beslissingen aangezien u er waarschijnlijk een aantal jaar blijft wonen. In dit artikel leest u alles rondom het aangeboden krijgen van een sociale huurwoning.

De woning bezichtigen

Als een woning krijgt aangeboden zult u eerst de woning moeten bezichtigen. Als het huis leeg staat kan het zijn dat er meerdere kandidaten worden uitgenodigd. Diegene met de langste inschrijftijd staat op nummer 1 en heeft daarmee het recht als eerste te kiezen of hij/zij het huis wel of niet wilt. Als de vorige eigenaar nog de sleutels heeft krijgt u het telefoonnummer van de vorige eigenaar en dient u zelf een afspraak te maken om te komen kijken. Hier gaan al een aantal dagen overheen:
  • u krijgt eerst bericht dat u mag komen kijken en of u wilt komen kijken
  • daarna maakt u een afspraak of wordt er een datum en/of tijd gegeven waarop u het huis kunt komen bezichtigen
  • u heeft een bepaalde tijd om de woning te accepteren of te weigeren
Als u op één van de volgende stappen niet op tijd reageert gaat de woning aan u voorbij.
Als u nummer één bent en de vorige eigenaar heeft nog de sleutel, dan kunt u samen overleggen over de spullen die nog aanwezig zijn. Als u geen spullen zoals lampen en gordijnen over wilt nemen dan zal de vorige huurder de spullen moeten verwijderen.

De woning aangeboden krijgen

Als u na de bezichtiging aangeeft dat u de woning wilt hebben kunt u de woning accepteren. Het contact kan gaan via mail, de website van de woningbouw en/of via post. Als u nummer één bent krijgt u dezelfde dag of de dag erna direct bericht. U zult binnen een aantal dagen (meestal 5 werkdagen) verschillende documenten moeten inleveren. De documenten die u moet inleveren zijn afhankelijk van de woningbouwvereniging. Documenten waar om gevraagd zou kunnen worden zijn:
  • een IB-60 formulier (deze kunt u elk jaar opnieuw via de belastingtelefoon aanvragen)
  • een kopie van een ID of paspoort
  • kopieën van de laatste drie loonstroken
  • een uittreksel van het GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens aan te vragen via de gemeente)
  • een verklaring van uw vorige huiseigenaar
  • een werkgeversverklaring
Het kan zijn dat al deze formulieren of zelfs meer gevraagd worden echter kan het ook zijn dat u minder in hoeft te leveren.

Reactie van de woningbouw

Het aantal dagen dat u zult moeten wachten op een reactie kan verschillen van 1 tot ongeveer 5 werkdagen. De woningen die al leegstaan worden meestal als eerste behandeld om leegstand tegen te gaan. Per wanneer de woning leeg is kunt u zien via de website van de woningbouw(woningnet). Als er iets ontbreekt zullen de medewerkers contact met u opnemen.
Mocht u schulden hebben of een te laag inkomen, dan kan het zijn dat de woning onder bepaalde voorwaarden aan u verhuurd word. U word meestal telefonisch benaderd over het nieuws. Als u de woning krijgt word er vaak gelijk vermeld wanneer u bij de woning aanwezig moet zijn om de woning te controleren op eventuele gebreken en de sleuteloverdracht.

De sleuteloverdracht

Dit gebeurd normaliter op een werkdag. Iemand van de woningbouw zal bij de woning aanwezig zijn om de woning met u door te nemen. Gebreken die u op zijn gevallen kunt u bij deze melden en de gebreken worden (als het door de woningbouw opgelost moet worden) genoteerd. Meld altijd alles wat u opvalt, niet alles word in goede staat teruggebracht maar niet geschoten is altijd mis. Onder dit formulier zet u vervolgens een handtekening net als onder het huurcontract.
U dient meestal gelijk de eerste keer huur te pinnen. Het kan zijn dat het niet het volledige huurbedrag is als u bijvoorbeeld halverwege de maand de woning toegezegt krijgt. Gefeliciteerd, u heeft een woning! U kunt aan het klussen beginnen. Bedenk wel dat een huurwoning in oude staat teruggebracht moet worden, verbouw dan ook niks zonder contact met de woningbouwvereniging. Bij een flat kan het zijn dat een harde vloer niet is toegestaan. Verder mag u uiteraard de vloer vervangen of leggen en de muren naar belang schilderen en/of behangen.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…
Hoe werkt het puntensysteem bij een huurwoning?Hoe werkt het puntensysteem bij een huurwoning?Wil je een huis huren? Wanneer je je inschrijft bij de woningstichting van jouw gemeente, is de kans groot dat je te mak…

Optimaal gebruik van zonne-energieOptimaal gebruik van zonne-energieDe zon is, zoals we weten, een bron van energie. Vreemd eigenlijk dat we de zon nog steeds niet optimaal gebruiken, terw…
Kievitsbloem - keizerskroon, kabouters dobbelbekerKievitsbloem - keizerskroon, kabouters dobbelbekerHet zijn wonderschone bloemen met een decor dat je niet van bloemen kent: een dambordpatroon. Daarbij is het een bloem d…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.