Een huis huren in Alkmaar

Een huis huren in Alkmaar Alkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in Alkmaar zoekt kun je kiezen voor een sociale huurwoning of een huurwoning in de vrije sector. Hoe kom je aan een sociale of vrije sector huurwoning in Alkmaar? En aan welke eisen moet je voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale of vrije sector huurwoning in Alkmaar?

Een sociale woning huren in Alkmaar

Sociale huurwoningen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen met weinig inkomen een betaalbaar huis kunnen bewonen. Wanneer je een sociale woning in Alkmaar wilt huren geldt er een maximaal aan inkomen dat je per jaar mag verdienen. Voor 2015 is dit maximale inkomen vastgesteld op 34.911 euro. Je mag dus niet meer dan 34.911 euro verdienen wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Alle huurwoningen met een kale huur van 710,68 euro (in het jaar 2015) of minder worden sociale huurwoningen genoemd. Zowel het kale huur bedrag als de maximale inkomensgrens worden per jaar bijgesteld. Sociale huurwoningen kunnen zowel door particuliere personen als door woningcorporaties worden aangeboden. Voor een sociale huurwoning kan huurtoeslag worden aangevraagd bij de belastingdienst.

Sociale huurwoning via een particuliere aanbieder

Sociale huurwoningen aangeboden door particulieren of makelaars in Alkmaar kun je bijvoorbeeld vinden op de sites onderaan deze pagina of via een briefje in de plaatselijke supermarkt.

Sociale huurwoning via de stichting SVNK

De officiële instantie welke gaat over het beheer van sociale huurwoningen in Alkmaar is SVNK (Sociale Verhuurders Noord-Kennermerland) en bestaat sinds begin jaren 90. SVNK biedt sociale huurwoningen aan in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer.
Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning in Alkmaar via SVNK dien je ingeschreven te staan op de site www.svnk.nl. Deze inschrijving dien je elk jaar actief te verlengen door het betalen van het inschrijfgeld a 7,50 euro per jaar. Bij SVNK geldt dat de persoon met de langste inschrijftijd de meeste kans maakt op het huren van een sociale huurwoning. Hoe langer de inschrijftijd hoe groter de kans van slagen. Wanneer je staat ingeschreven bij SVNK kun je elke week reageren op maximaal twee woningen. De meeste mensen komen na ongeveer 3 jaar inschrijftijd in aanmerking voor een woning in Alkmaar. Voor de meest gewilde sociale woningen in Alkmaar dien je minimaal 5 jaar of langer ingeschreven te staan.
Wanneer je hebt gereageerd op een woning via SVNK en op de 1e plek bent geëindigd dien je een inkomensverklaring in te leveren, deze kan gratis worden aangevraagd bij de belastingdienst. Zo wordt voorkomen dat personen met een inkomen hoger dan 34.911 een sociale huurwoning kunnen huren.

Een vrije sector woning huren in Alkmaar

Alle huurwoningen met een kale huur hoger dan 710,68 euro worden vrije sector woningen genoemd. In principe komt iedereen in aanmerking voor het huren van een woning in de vrije sector. Huurwoningen in de vrije sector in Alkmaar worden doorgaans aangeboden via makelaars, maar ook op de site van svnk.nl worden vrije sector huurwoningen aangeboden. Hoewel er landelijk geen eisen worden gesteld aan personen die willen huren in de vrije sector, stellen makelaars wel vaak eisen. Vaak moet je als huurder 3x of 4x het huurbedrag bruto verdienen om in aanmerking te komen voor het huren van een vrije sector woning. Dit doen de makelaars zodat zij zo min mogelijk risico lopen dat de huurder uiteindelijk de huur niet kan betalen. Voor vrije sector huur geldt daarnaast dat er vaak een borg van 1 of 2 maanden huur wordt gevraagd, welke je als huurder terug krijgt wanneer je de woning weer verlaat en in dezelfde status achterlaat als aan het begin van de huurperiode. Wanneer je een vrije sector woning huurt kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Aanbieders van vrije sector huurwoningen in Alkmaar

 • www.svnk.nl
 • www.072huren.nl
 • www.rotsvast.nl
 • www.pinedo.nl
 • www.pararius.nl
 • www.marktplaats.nl
 • www.funda.nl
 • www.vanderborden.nl
 • www.broekmanmakelaars.nl
 • www.demaremakelaars.nl
 • www.debestvanstaveren.nl

Eigen netwerk

Niet alle huurwoningen worden aangeboden op het internet of bij de makelaar, soms verhuren mensen hun woning via via aan iemand omdat ze bijvoorbeeld hebben gehoord dat diegene opzoek is naar een huurwoning in Alkmaar. Zorg ervoor dat je netwerk op de hoogte is van het feit dat jij op zoek bent naar een huurwoning in Alkmaar en laat je maximale huurprijs weten. Ook een bericht op Facebook of Twitter kan helpen!
© 2015 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas is er voor iedereen die wel eens in Alkmaar komt. Het is een stadspas waar je allemaal leuke dingen mee ku…
Fietsen in Noord-HollandFietsen in Noord-HollandFietsen is een gezonde vrijetijdsbesteding en je hebt als je fietst, veel minder kans op blessures dan bij veel andere s…
Opgravingen in Alkmaar, Noord-HollandOpgravingen in Alkmaar, Noord-HollandTijdens opgravingen in Alkmaar in 2010, een stad in Noord-Holland, stuitte men op geraamtes op het kerkhof van de Minneb…
Alkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheidAlkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheidAlkmaar is een stad met een rijke historie, maar is ook modern. In Alkmaar is van alles te doen, er zijn gezellige terra…

Asbest in je huurwoningAsbest in je huurwoningVeel Nederlandse huurwoningen bevatten asbest. Het is vaak erg onduidelijk of een woning asbest bevat en of deze verwijd…
Wanneer zit u aan de koop van een huis vast?Wanneer zit u aan de koop van een huis vast?Een huis kopen is vaak een grote stap in iemands leven. Het is dan ook niet iets wat u zomaar even gauw doet. U zit mees…
Bronnen en referenties
 • www.svnk.nl
Lola90 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.