Wilde plantentuin. Landwehr en Sipkes

Het boekje over 'Wildeplantentuinen' van Landwehr en Sipkes is zowat 35 jaar oud. Een half mensenleven geleden dus gepubliceerd, maar voor mensen die belangstelling hebben voor wilde planten en het gebruik van die planten in hun eigen tuin, bevat dit boekje nog steeds een schat aan praktische informatie.

Ervaring met wilde planten in de tuin

De schrijvers van dit boek beschikten samen dan ook over honderd jaar ervaring, met het gebruik en de toepassing van in­heemse planten in tuinen en parken. Zij behoorden tot de weinige pioniers op dit terrein. Aanleg van natuurlijke parken en bermen in die jaren getuigen van hun vakbekwaamheid en inzicht. Als werkelijke autoriteiten weten zij wat wèl en wat niet kan. He is de grote waarde van dit boek, dat het niet propageert maar de mogelijkheden en onmogelijkheden toont.
Want, vergis je niet, de aanleg van een natuurlijke tuin vraagt een heel grote biologi­sche kennis en vooral op ervaring be­rustend inzicht in de omstandigheden waaronder bepaalde planten willen groeien. Na de aanleg volgt het onderhoud en ook dat mag niet worden on­derschat. Theoretische kennis is niet genoeg. Warme belangstelling is onmisbaar en ervaring moet de rest doen.

Ervaring doet men pas op in de loop der jaren. Dit boek maakt het zelf op­doen van ervaring dan ook niet over­bodig, maar maakt het wel veel gemak­kelijker.
Wie een „ecologische tuin" wenst en die ziet als een tuin „waar je alles maar z'n gang laat gaan, dan hoef je er niets meer aan te doen", krijgt de raad: „Beleg de tuin met tegels en koop een ligstoel".

Maar wie de tijd, het inzicht en het ge­duld kan opbrengen om de speciale eisen die inheemse planten en heesters stellen te ontdekken, kan zich geen betere raadgevers wensen dan de schrij­vers van dit boek.

Plantenlijsten volgens biotoop

Het boekje bevat practische plantenlijsten voor verschillende biotopen: akkeronkruiden, bol- en knolgewassen, zoutminnende planten, water- en oeverplanten enz. Een lijst van akkeronkruiden om bijvoorbeeld een graanakker met wilde planten aan te leggen. Zaai wat granen bvb boekweit, haver en vlas samen met klaproos, korenbloem, bolderik en het nog zeldzamere Spiegelklokje, mooi en gemakkelijk te zaaien en speels mooi.

Ik droom van plantsoenen, waar het publiek, oud en jong, onwe­tend en ingewijd, het hele jaar door gemakkelijk getuige kan zijn van wat in de loop der seizoenen, te beginnen met 1 januari en te eindigen met 31 december, op het gebied van onze inheemse planten-en dierenwereld te beleven valt. Dat zij de bekende Jac. P. Thijsse al zowat honderd jaar geleden, vreemd is, dat men zich toen reeds zorgen maakte over milieuverontreiniging en het zeldzaam worden van inheemse, wilde planten.

Sipkes

Kees Sipkes was een opvallende persoonlijkheid, bezeten van planten. Net als vele andere beoefenaars van de botanie, bleef Kees Sipkes tot op hoge leeftijd lichamelijk en geestelijk fit. Hij stierf in januari 1989 op 93-jarige leeftijd
Een van zijn grote verwezenlijkingen op plantengebied uit die periode is de aanleg van de Tenellaplas, een landschapstuin van enkele hectaren groot met daarin een uitgegraven duinplas. Het bloemrijke gebied, waar veel orchideeën groeien, vormt nog steeds een trekpleister voor natuurliefhebbers. Hij heeft in die tijd veel samengewerkt met J. Landwehr en samen met hem het boek Wildeplantentuinen gepubliceerd.
Het boek is nu soms nog verkrijgbaar in tweedehands boekhandels of op internet.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Iedere vorm van tuinieren is op een bepaalde manier natuurlijk. Uiteindelijk moeten de planten immers zelf groeien. Bij…
Kruidige siertuinKruidige siertuinHeel lang geleden leefden wij mensen in de natuur, we aten uit de natuur en we gingen dood in de natuur. Dat natuurlijk…
Tuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren is uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die…
Stress: Tuinieren is goed voor u!Houdt u van tuinieren? Misschien biedt u hobby u wel meer dan alleen plezier. Onderzoek heeft aangetoond dat “tuinieren…

Speenkruid in de tuinSpeenkruid in de tuin'Rotgoed' zei de tuinman, 'als je dat eenmaal in je tuin hebt, kom je er nooit meer van af'. 'Interessant' was mijn antw…
Aankleding barbecueAankleding barbecueHet barbecueseizoen komt er weer aan en wat dan beter dan het in aan aankleding van de tuin of het fraai maken van de tu…
Bronnen en referenties
  • J. Landwehr en C. Sipkes - Wilde plantentuinen. Inst. Natuurbeschermingseducatie.1974. V. Westhoff (1978). C. Sipkes en de wildeplanten. Natura 75: 190-194.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.