Aanschaf van een tuinhuisje

Aanschaf van een tuinhuisje Het lijkt enorm leuk, een tuinhuisje in je tuin. Maar er komt toch nog wel het een en ander kijken bij de aanschaf van een tuinhuisje. Waar wil je het voor gaan gebruiken? Is het alleen maar voor de opslag van tuingereedschap of wordt het een extra leefruimte voor uw huis. Of misschien in combinatie met een veranda, maakt u er zelfs een buitenkeuken van. Een tuinhuisje verhoogt de waarde van uw huis, maar belangrijker nog, het vergroot het plezier wat u aan uw tuin beleefd.

Waarom eigenlijk een tuinhuisje?

Toegegeven, op de foto's uit de folders en ziet het er altijd mooi uit. Een prachtig tuinhuisje, omgeven door weelderige planten en bloemen. Dus het is verleidelijk om dit ook in uw eigen tuin te willen. Maar voor u aan die wens toe geeft is het zaak om goed na te denken over de "waarom-vraag". De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van een schuur en/of een garage. Soms is dat niet voldoende om alle spullen die een mens verzameld op te slaan. Extra overdekte vierkante meters kunnen dan een oplossing zijn.

Het kan ook zijn dat u ruimte nodig heeft voor een (uit de hand gelopen) hobby. Als u bijvoorbeeld gek bent op beeldhouwen dan kan een tuinhuisje een ideale plek zijn om die hobby te beoefenen. U kunt uw spullen laten staan, en als u eventueel verwarming aanlegt, kunt u er bijna het hele jaar in werken. Er zijn zelf mensen die een tuinhuisje helemaal inrichten om slechts rustig een boek te kunnen lezen. Uitgerust met een makkelijke stoel, een rustgevend muziekje en wellicht een koelkastje en een koffiezet-apparaat, wordt een tuinhuisje een heerlijke plek om je terug te trekken in deze drukke tijden.

Maar dit alles heeft wel een prijs. In tegenstelling tot de foto's in de foldertjes, zijn de meeste Nederlandse huizen niet voorzien van enorme tuinen. Dat betekent dat als u besluit een tuinhuisje in uw tuin te plaatsen, dit ten koste gaat van het oppervlakte van uw tuin. Dat is wellicht de moeilijkste afweging die gemaakt moet worden. Wat is het aantal vierkante meters wat je aan het tuinhuisje wilt besteden?

De vergunning

Voor het plaatsen van een gebouw in uw tuin, hoe klein ook, kan een vergunning nodig zijn. Op de site van VROM staat een handig tooltje om te kijken wat uw nodig heeft, maar het is zeker noodzakelijk om bij uw gemeente te informeren welke regels er gelden. Woont er iemand in de straat die al een tuinhuisje geplaatst heeft, loont het zeker de moeite daar eens te informeren, maar vaar nooit blind op wat anderen zeggen. Het zou natuurlijk enorm vervelend zijn als u uw huisje moet verwijderen of verplaatsen omdat u zich niet goed heeft laten voorlichten.

De aanschaf

Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Een aantal gespecialiseerde bedrijven kunt u via internet vast vinden. In enorme showrooms staan alle modellen kant en klaar om gekozen te worden. Natuurlijk is de prijs een belangrijk argument voor de keuze, maar er is meer.

De vorm van het huisje

De meest beschikbare vorm is de rechthoek, maar er zijn ook 8-hoekige modellen. Dit kan er mooi zijn, maar is niet er efficiënt qua oppervlakte. Probeer maar eens een koelkast in zo'n ruimte te plaatsen, het resulteert altijd in ongebruikte oppervlakte. Wat wel handig kan zijn, zijn de huisjes die speciaal voor plaatsing in een hoek gemaakt zijn en waar de deur in een afgeschuinde hoek geplaatst is. In een wat kleinere tuin kan dat erg handig zijn als u er bijvoorbeeld fietsen in wilt plaatsen.

Ook de vorm van het dak is belangrijk. Een puntig dak wordt vaak gekozen en geeft het tuinhuisje echt de uitstraling van een huis. Controleer wel of u aan de zijkanten voldoende sta-hoogte heeft. Een compleet vierkant huisje geeft een behoorlijk blokkerig beeld. Bij schuine daken is het wel zaak goed te kijken naar de afwatering van het regenwater.

Een veranda... of niet

Wat een heerlijke optie bij een tuinhuisje kan zijn is een veranda. Als u de ligging zo kunt maken dat de veranda aan de zonzijde ligt, kan het een heerlijk plekje zijn om van de zon te kunnen genieten. Met een veranda kan het wel weer lastiger worden om met fietsen, grasmaaiers en dergelijke uw huisje in en uit te gaan. Wederom is de toepassing van het huisje dus van grote invloed op de keuze van het model.

Hang- en sluitwerk, geen sluitstuk

De sloten op de deuren en ramen zijn vaak het sluitstuk van de begroting, maar sta hier ook bij de aanschaf al stil. Vaak ligt er voor grote bedragen aan gereedschap en tuinmeubelen in en is het slot van abominabele kwaliteit. Let niet alleen op de deuren, maar ook op de ramen.

De vloer

Uiteindelijk moet er ook iets op de vloer komen te liggen. Grofweg zijn er twee mogelijkheden: tegels of hout. Ook hier hangt het weer af van waar u uw huisje voor gebruikt wat het handigst is. Tegels is vaak koud, maar natuurlijk wel degelijk. Hout daarentegen vergt het nodige onderhoud.

Zelf plaatsen of laten plaatsen

De aanschaf van een eenvoudig tuinhuisje kost tussen de 1000 en 3000 euro. Het plaatsen van ervan is niet al te moeilijk als u zich maar goed laat voorlichten. Vooral de fundering is belangrijk. Meest gebruikelijk is de zogenaamde bandfundering. Onder alle muren wordt een band van beton gestort (20cm breed, 10cm diep). Hierop komt het huisje te staan. Zoals eerder genoemd moet er ook voldoende aandacht zijn voor afwatering. Bij kleine huisjes kan het voldoende zijn om op de juiste plekken een grindbak naast het huisje te leggen, vaak is een gootje met een pijp naar beneden nodig.

Veel leveranciers van tuinhuisjes bieden ook aan het huisje voor u te plaatsen. Dat scheelt een hoop werk en u weet dat het goed gebeurd. Ook in geval van garantie-gevalletjes kan het handig zijn als het bedrijf het huisje zelf geplaatst heeft. Laat u in ieder geval voorrekenen wat de werkelijke kosten van het plaatsen zijn en maak dan uw eigen afweging.
© 2009 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwen van een tuinhuisBouwen van een tuinhuisVeel meer mensen dan vroeger laten tegenwoordig een tuinhuisje bouwen. Dit kan zelf worden gebouwd of worden uitbesteed…
Het bouwen van een prieelHet bouwen van een prieelHet bouwen van een prieel in de tuin hoeft niet heel erg duur te zijn. U kunt er voor kiezen om er zelf een te bouwen. D…
Mooie tuinhuisjesMooie tuinhuisjesTuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfspr…
Terrasoverkapping of veranda, wat kost het?Terrasoverkappingen en veranda’s zijn nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Er kunnen diverse materialen…

Ieder zijn kruidentuinIeder zijn kruidentuinDe kruidentuin is al zo oud als de weg naar Rome en kan je zelf aanleggen, met die planten die je graag aan je eten toev…
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…
Hmneverl (23 artikelen)
Laatste update: 16-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.