Het bouwen van een prieel
Het bouwen van een prieel in de tuin hoeft niet heel erg duur te zijn. U kunt er voor kiezen om er zelf een te bouwen. Dit kan aan de hand van bouwtekeningen die gratis online te vinden. Een andere mogelijkheid is om een kant-en-klaar-model te kopen bij een bouwmarkt, zoals Formido, Gamma of Praxis. Veel mensen bouwen een prieel in de tuin als alternatief voor de serre of veranda. Het prieel was vooral in de 19e eeuw populair.
Veel mensen willen in hun tuin een prieel laten bouwen. Een prieel is een halfopen tuinhuisje of terras. Het priel kwam in de 19e in opkomst. Het verschijnsel zelf komt echter al duizenden jaren voor. Er zijn voorbeelden van priëlen gevonden in de Chinese en Perzische literatuur. Het was een verschijnsel dat vaak voor kwam in warme, beschaafde landen. Meestal werden de priëlen in grotere tuinen gebouwd om schaduw te bieden. In sommig westerse landen, bijvoorbeeld Nederland en Engeland, is het ook bedoeld om te beschermen tegen de regen. Het voordeel van een prieel is dat er in de meeste jaargetijden gebruik van kan worden gemaakt, misschien met uitzondering van de winter, omdat het beschermt tegen de elementen van het weer. Tegelijkertijd kan er wel van de buitenlucht worden genoten.
Opkomst van het prieel
Het prieel kwam n het westen in de 19e eeuw in opkomst. Veel rijke mensen hadden grote landgoederen in bezit. Daar maakten vaak ook grote tuinen en landerijen deel van uit. In dezelfde tijd ontwikkelde ook steeds meer van deze mensen, met name vrouwen, hobby's zoals schilderen. Ook kwam het wandelen als ontspanningsvorm op. De priëlen waren ideale gelegenheden om te rusten en in de buitenlucht aanwezig te zijn, terwijl er toch geschilderd kon worden. Soms staan er ook in dorpen ook nog priëlen. Deze werden, en worden soms nog steeds, gebruikt om concerten en optredens in te geven.
Prieel als alternatief voor de serre of veranda
Er zijn steeds meer mensen die een prieel achter in hun tuin willen bouwen. Het kan een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld een serre, veranda of tuinhuisje. De prieel kan goed worden gebruikt om onder te schuilen of zomers in de schaduw te zitten. Het wordt tegenwoordig ook steeds meer gebruikt als plek om te barbecueën.
Bouwen van een prieel
Iemand die een prieel wil bouwen heeft verschillende mogelijkheden. Hij kan er voor kiezen om deze zelf te bouwen. Dit is alleen aan te raden wanneer u verstand van zaken heeft. Het vereist namelijk nogal een technisch inzicht om een eigen prieel te bouwen. De meeste priëlen zijn rechthoekig. De koepel kan verschillende vormen aannemen. Er worden ook kant-en-klare modellen verkocht. Deze kunnen bij speciaalzaken worden besteld. Ook verschillende bouwmarkten, zoals de Formido, Gamma en Praxis, hebben deze modellen. Deze kunt u aanschaffen en vervolgens kunt u deze zelf in elkaar zetten of dat laten doen door een specialist. Verder zijn er online ook verschillende bouwtekeningen te vinden op basis waarvan een prieel kan worden nagebouwd. Op die manier kunnen de kosten laag worden gehouden.
Aanvragen van een bouwvergunning voor het bouwen van een prieel
Voor het bouwen van een prieel is soms wel een bouwvergunning nodig. Tegenwoordig heet deze vergunning omgevingsvergunning. Het hangt onder andere van het bestemmingsplan af of die vergunning inderdaad moet worden aangevraagd. U zou daarvoor het beste bij uw eigen gemeente kunnen informeren of dat inderdaad moet gebeuren. U moet dan meestal ook bouwtekeningen of een opzet aanleveren. Het aanvragen van een vergunning kan enige tijd duren. In dat geval moet u de vergunning wel op tijd aanvragen. Het kan zes tot twaalf weken voordat de aanvraag beoordeeld is.