Plantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntje

Plantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntje Als je zelf bloemen of groenten zaait is het erg handig om bij elk zaaibed als geheugensteuntje een plantensteker te plaatsen. Maar ook bij nieuw gekochte vaste planten of eenjarige soorten is het ideaal om er een plantenetiket bij te steken. Plantenlabels zijn er in allerlei soorten en maten en volop te koop bij de tuincentra. Van eenvoudige plastic exemplaren tot traditionele Engelse plantenlabels van aluminium of zink. Je kunt dus rustig iets uitkiezen wat bij je persoonlijke smaak en/of bij je eigen tuin past. Maar zelf maken kan ook en is misschien nog wel leuker ook!

Plantenlabel in de tuin als extra geheugensteuntje

Wie zelf regelmatig planten zaait kent het vast wel. Na opkomst van de planten of zelfs later nog halverwege het seizoen als de plant al vol in bloei staat, absoluut niet meer weten om welke plant het gaat. Vaak is het, zeker in het voorjaar, erg druk met allerlei werkzaamheden in de tuin. Al doende rol je dan van het ene tuinklusje in het ander. Meestal begint iedereen wel heel precies en secuur, maar na verloop van weken worden sommige klusjes even snel tussendoor gedaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het zaaien van de laatste eenjarige planten. Als in de haast dan ook het lege zakje zaad per ongeluk in de kliko belandt, dan is de kans groot dat we totaal vergeten zijn om welke soort het hier ook al weer ging. Daarom is het verstandig om, ook al denk je zelf dat het niet nodig is en dat je het wel weet, bij elk zaaibed gelijk een etiket te plaatsen met de naam van de betreffende plant erop. In de tuincentra zijn allerlei plantenlabels of -etiketten te koop. Je kunt hierbij uiteraard zelf bepalen hoeveel geld je daarvoor wilt uitgeven of hoe luxe het etiket moet zijn. Ook kan je creatief zijn en zelf iets bedenken dat kan functioneren als etiket. Misschien is het wel een leuke en creatieve bezigheid om met de (klein-)kinderen uit te voeren.

Plantenlabels beschrijven

Voor het beschrijven van alle soorten plantenlabels kan het beste een watervaste (zwarte) stift worden gebruikt. De watervaste inkt is het beste bestand tegen weersinvloeden als zon en regen. Wie plantenlabels wil hergebruiken, kan ze daarna nog wel schoonmaken met Thinner en vervolgens opnieuw beschrijven. Dit geldt vooral voor niet absorberende materialen als plastic, aluminium en zink.
Terracotta-labels of terracotta potjes worden vaak beschreven met schoolkrijt. Maar dit is buiten zo weer verdwenen. Beter is het om dan gebruik te maken van Typp-ex om de naam te noteren.

Waar kan je plantenstekers kopen?

Bekende zaken als Welkoop, BoerenBond, maar ook alle tuincentra verkopen eenvoudige plastic steeketiketten. Deze etiketten zijn vaak geel van kleur. Soms kom je ook uitvoeringen tegen die wit van kleur zijn. Maar vooral de gele steeketiketten doen het goed in de tuin. Door de opvallende kleur kan je ze altijd gemakkelijk terugvinden. Per 50 verpakt in een zakje zijn ze tegen een zeer schappelijke prijs te koop. Het zijn sterke etiketten, die vervolgens jarenlang mee zullen gaan. De witte soorten zie je meestal bij gespecialiseerde kwekers. Te koop of als gratis etiket om zelf ter plaatse te beschrijven en bij de aangekochte plant te steken.

Chique plantenetiketten van aluminium of zink

Heel bekend en zeer geliefd onder tuineigenaren zijn de duurzame Engelse labels, uitgevoerd in Victoriaanse stijl. De labels zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Een speciaal grafietpotlood wordt erbij geleverd of is apart te koop. De Wiltfang, bekend als leverancier van veel traditionele Engelse tuinproducten, biedt dergelijke plantenlabels te koop aan. Zinken etiketten vind je in de tuincentra of bij speciale leveranciers. Zink is een duurzaam en weerbestendig materiaal en dergelijke plantenstekers gaan dan ook een leven lang mee.

Zelf maken van oude materialen

Met weinig moeite kunnen allerlei originele plantenetiketten worden gemaakt. Dit kan een karwei zijn voor de wintermaanden als het tuinieren even op een laag pitje staat. Je hebt dan alle tijd en op het moment dat je de plantenstekers daadwerkelijk nodig hebt, kan je ze gewoon uit voorraad pakken. Als ook de watervaste stift klaar ligt, is het etiket binnen de kortste keren geschreven.

Hergebruik van oude luxaflex

Misschien hebt je er nooit eerder bij stilgestaan, maar de oude en afgedankte luxaflex kan prima een tweede leven krijgen in de vorm van honderden plantenetiketten. Als je de lamellen in kleine stukjes knipt heb je in een handomdraai een hele bos plantenlabels die onverteerbaar zijn en dan ook jaren mee zullen gaan. Misschien is het wel even verstandig om de geknipte lamellen goed schoon te maken. De meeste luxaflex is vies en vettig door het eerdere gebruik.

Zelf stekers van klei maken

Als je in het bezit bent van een kleioven, of je hebt vrienden of iemand in je kennissenkring die hierover beschikt, dan is het ook een leuk idee om zelf etiketten van klei te maken. De etiketten kunnen gemaakt worden als rechte reep, maar je kunt er natuurlijk je fantasie volledig op los laten. Een bloemvorm, bladvorm, een zonnetje of een slak. Of elke andere vorm die je zelf maar kunt bedenken en die past bij jou en de tuin. Nadat je de vorm heeft gemaakt, kan je vervolgens met een stokje (een satéprikker o.i.d.) de naam van de gewenste plant in de klei schrijven. De naam wordt gelijk meegebakken en je hebt zo snel en eenvoudig je eigen unieke plantenstekers gemaakt. Het is wel raadzaam om deze labels in de winter naar binnen te halen om stuk vriezen te voorkomen.

Snoeihout hergebruiken

Snoeihout kan op de takkenberg of verhakseld worden. Maar je kunt mooie rechte takken ook gebruiken om dienst te doen als plantensteker. Bepaal per tak wat de mooiste kant is om boven te houden en snij dan van de bovenkant een stuk van de bast af, waardoor de kern van de tak (het lichte hout) zichtbaar wordt. Laat de takken vervolgens een aantal dagen liggen, zodat de snoeiwonden en sapstromen goed indrogen. Daarna kan het lichte hout beschreven worden met de gewenste plantnaam en de stok bij de plant in de grond worden gestoken. Een ander leuk plantenlabel van hout is de wasknijper. Deze knijpers zijn gemakkelijk te beschrijven en vervolgens te bevestigen aan een dun Tonkin-stokje en/of aan de rand van de pot.

Beschrijf stenen of keien

Heb je misschien regelmatig mooie stenen meegenomen van een wandeling of vakantie? Dan kunnen deze nu een nieuw leven krijgen als plantenlabel. Voorzie ze van een naam en leg ze bij de betreffende plant. Gemakkelijker kan het niet!
© 2016 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aluminium ramen en deurenSteeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriende…
Tuinmeubels: meubels voor in de tuinTuinmeubels: meubels voor in de tuinAls de lente komt zullen weer veel mensen hun tuinmeubels buiten gaan zetten zodat ze lekker in de tuin kunnen gaan zitt…
Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium is een stevig maar licht materiaal, wat niet vervormt of breekt. Aluminium kozijnen hebben vaak een ultra mode…
Risico’s van aluminium in ons dagelijks levenRisico’s van aluminium in ons dagelijks levenAluminium is op drie na het meest voorkomende metaal in onze leefomgeving. We vinden aluminium terug in de lucht die we…

Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
Graskanten afsteken in de tuinGraskanten afsteken in de tuinEen gazon met afgestoken graskanten ziet er mooier en strakker uit. Door de graskanten regelmatig bij te houden, zorg je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ElisaRiva, Pixabay (bewerkt)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.