Graskanten afsteken in de tuin

Graskanten afsteken in de tuin Een gazon met afgestoken graskanten ziet er mooier en strakker uit. Door de graskanten regelmatig bij te houden, zorg je ervoor dat het gras niet over de bestrating of in de border groeit. Het afsteken van graskanten is vaak een intensieve klus die de nodige energie kost. Dankzij ontwikkelingen op de markt zijn er mogelijkheden gekomen die het afsteken van graskanten minder intensief maken.

Hoe vaak moet je graskanten afsteken?

Het afsteken van graskanten kan het hele jaar door. Om een mooi afgewerkt gazon te krijgen, is het aan te raden om de graskanten minimaal twee keer per jaar af te steken. Het beste kun je dit doen na het verticuteren in april of na de eerste maaibeurt in het groeiseizoen. Vervolgens kun je de graskanten voor de tweede keer afsteken in de herfst. Wil je een perfect strak gazon hebben, dan is het meerdere keer per jaar afsteken van de graskanten prima mogelijk.

Handmatig graskanten afsteken

Een intensieve manier om graskanten af te steken, is met een kantensteker. Deze manier wordt veelal toepast om een mooie graskant te krijgen. Wanneer je een recht stuk gazon strak wilt afsteken, kun je een koord spannen. Het koord kan worden vastgezet door het koord vast te maken aan de pinnen. Vervolgens kun je de pinnen in de grond steken, waardoor je het koord strak kun spannen. Voor een rechte graskant kun je het koord op het oog uitzetten. Een andere manier om het koord uit te zetten, is door middel van meten. Zorg ervoor dat het koord evenwijdig loopt met bijvoorbeeld een muur of haag. Belangrijk is dat je het koord strak aanspant, zodat deze niet verschuift tijdens het afsteken van de graskanten.

Wanneer het koord is gespannen, kun je beginnen met afsteken van de graskanten. Steek de kantensteker langs de binnenzijde van het koord schuin af. Wanneer je de graskanten recht afsteekt, heb je kans dat de graskant afbrokkelt. Dit zorgt voor een minder fraai resultaat. Na het afsteken van de graskanten, kunnen de zoden worden losgetrokken met een schoffel of houweel. De losgetrokken zoden kunnen hierna bij elkaar worden geharkt en vervolgens worden afgevoerd.

Graskanten knippen

Na het maaien van je gazon, bestaat er de mogelijkheid om graskanten te knippen. Dit kan met een graskantenschaar. Er zijn graskantenscharen die je telescopisch kunt instellen, hierdoor kun je eenvoudig de graskanten bijknippen zonder te bukken. Wanneer je een perfect gazon wil, is naast het knippen van de graskanten, het afsteken van de graskanten vaak noodzakelijk.

Wanneer je liever een snellere methode wilt toepassen om graskanten te knippen, kun je gebruikmaken van een grastrimmer. Een grastrimmer is een elektrisch apparaat dat met twee nylondraden de grassprieten afsnijdt. Wanneer je met de kop van de machine op de grond drukt, worden de draden door rotatie langer.

Graskantensnijder

Graskanten kunnen ook afgestoken worden met een graskantensnijder. Een graskantensnijder is interessant als je veel gazon in je tuin hebt. Een graskantensnijder is een innovatieve en eenvoudige machine die eenvoudig te bedienen is. De bewerkingsdiepte van en graskantensnijder is eenvoudig in te stellen door het wiel te verhogen of te verlagen. Wanneer je de graskantensnijder gebruikt, is het belangrijk om langzaam met een gelijkmatige snelheid vooruit te lopen. Hierdoor wordt het beste resultaat verkregen.

Graskantensnijders komen zowel op benzine als elektrisch voor. Het voordeel van een graskantensnijder op benzine is dat deze krachtiger is. Graskantensnijders beslaan weinig ruimte in je schuur of garage. Meestal is het mogelijk om het handvat in te klappen.

Kopen of huren?

Een grastrimmer kun je voor weinig geld aanschaffen. Een eenvoudige grastrimmer heb je in 2016 al vanaf 32 euro. Op marktplaats en kringloopwinkels worden eenvoudige grastrimmers zelfs al vanaf 5 euro aangeboden.

Een graskantensnijder op benzine kun je huren vanaf ongeveer 25 euro per dag excl. btw. Voor het aanschaffen van een degelijke graskantensnijder op benzine zijn de kosten vanaf 200 euro. Houd bij aankoop van een graskantenmachine altijd rekening met de onderhoudskosten. De messen zullen na verloop van tijd geslepen of vervangen moeten worden, hierdoor kan het misschien goedkoper zijn om te huren.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?In maart begint het gras langzaam aan weer te groeien. Het is tijd om er weer eens aandacht aan te besteden. De eerste m…
Gras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenGras verzorgen door beluchten, verticuteren en bemestenDe meeste tuinbezitters willen gras in hun tuin. Dit is goed te begrijpen, want een gazon geeft een tuin gelijk een groe…
De verzorging van grasHoe kan ik het beste mijn gazon verzorgen? Wat is het geheim van een mooie grasmat? Om het gras in je tuin goed te verzo…
Een perfecte gazon of gras zaaienEen perfecte gazon of gras zaaienEen mooi en groen gazon maakt je tuin perfect. Je grasmat bepaalt immers mede de gezelligheid van je tuin. Het is immers…

Plantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntjePlantenlabels of plantenetiketten als geheugensteuntjeAls je zelf bloemen of groenten zaait is het erg handig om bij elk zaaibed als geheugensteuntje een plantensteker te pla…
Houtsnippers in de tuinHoutsnippers in de tuinWil je een natuurlijke tuin creëren met het liefst zo weinig mogelijk onkruid? Het verwerken van houtsnippers in de tuin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
  • http://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinonderhoud/gazononderhoud/graskanten-snijden-of-knippen-gazononderhoud
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_graskanten.htm
  • http://www.boels.nl/huren/tuin-park/maaien/kantensnijder-benzine
  • https://www.google.nl/search?q=graskanten+snijder+benzine&biw=1366&bih=643&tbm=shop&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwi0sf-hlobLAhUEFg8KHUZFAZsQ_AUICCgC&dpr=1#tbm=shop&q=graskantensnijder+elektrisch
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 08-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.