Coniferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velen

Coniferen die altijd groen blijven zijn geliefd bij velen Wanneer in de winter de tuinen kaal en somber zijn dan is het erg mooi als er toch een beetje groen te zien is. Daarom planten veel mensen een of meerdere coniferen in de tuin. Een conifeer is voor velen het hele jaar een sieraad in de tuin. Er zijn veel verschillende soorten coniferen en het is soms afhankelijk van de grootte van de tuin welke aanschaf het beste is. Daarom dien je bij aanschaf al te denken aan de groei. Hoe groot en vooral hoe hoog mag de conifeer groeien? Wat is de beste plaats om te planten? Hoe moet je snoeien en wanneer?

Coniferen blijven groen

Coniferen zijn prachtige bomen die het hele jaar door groen blijven. Ze zijn echt waardevol om de tuin een mooi aanzien te geven. Coniferen worden al eeuwenlang gekweekt en er komen steeds nieuwe soorten bij. Men kan zelfs vaststellen dat coniferen de grootste houtleveranciers zijn over de gehele wereld. Ook voor de productie van hars zijn de coniferen belangrijk. Sommige mensen kiezen er voor om een conifeer solitair te plaatsen. Maar het is ook heel goed mogelijk om een paar coniferen bij elkaar te planten in een groepje. De naam conifeer betekent kegeldrager. Toch zijn lang niet alle coniferen kegeldragers. Er zijn in totaal wel 600 soorten coniferen. Zij vallen in de categorie naaldbomen. Er zijn ook soorten die wel hun naalden verliezen in de winter en dan denken we aan de lariks en de watercipres. Coniferen hebben zaadschubben. Op de zaadschubben zitten de zaadknoppen. Deze gaan bij rijping verhouten en dan ontstaan de dennenappels. Er is een verdeling te maken in verschillende klassen:
  • Ginkgo
  • Taxus
  • Dennen
  • Cipressen
  • Pijnbomen
  • Sparren

Ginkgo

Deze boom heeft waaiervormige bladeren. We kunnen denken aan de Japanse notenboom. Deze boom die al miljoenen jaren oud is wordt in Japan vereerd als een god. Er zijn meerdere variaties die ook in Nederland te koop zijn. Staan erg mooi in een grote tuin.

Taxus

De taxus en de jeneverbes horen wel tot de familie van de conifeer maar zijn nauwelijks als zodanig te herkennen. Erg mooi is de Thuja Smaragd die goudgele takken heeft. Taxus kan niet zo goed tegen te natte grond maar verdraagt wel diverse grondsoorten. Taxus kan ook als bodembedekker heel goed dienst doen.

Dennen

We kennen dwergconiferen die langzaam groeien en er zijn soorten die snel groeien. We kunnen denken aan de juniperus. Deze noemt men ook wel de levensbomen. Zij zijn sterk en goed winterhard en kunnen tegen zon en droogte. Juniperus zien we ook in laagblijvende soorten. Zij hebben verschillende kleuren groen en zijn prima te gebruiken als bodembedekker.

Cipressen

De cipres is een slanke boom die erg hoog kan worden. Het nadeel is echter dat cipressen niet allemaal winterhard zijn en men dient dit goed na te vragen bij de kweker.

Pijnbomen

In zuidelijke landen zien we vaak de pijnbomen groeien. Zij hebben door de wind grillige vormen gekregen. Deze bomen kunnen 40 meter hoog worden en maar liefst 600 jaar oud. Het zijn zeer sterke bomen.

Sparren

Sparren groeien op de meeste grond maar niet in kalkrijke gronden. Een mooi voorbeeld is de Little gem, een dwergspar die klein blijft en erg decoratief staat. Ook de kleine blauwspar is een mooie variëteit die het goed doet in wat kleinere tuinen. De Koreaanse zilverspar is een goede keuze.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een conifeer

Vorm, kleur en groeisnelheid zijn belangrijke aandachtspunten bij de aankoop. Heeft een conifeer langere tijd bij de kwekerij nodig gehad om stevig te worden dan is hij vanzelfsprekend duurder dan een snelgroeier. Er zijn coniferen die heel snel groeien en wel tot 30 meter hoogte kunnen komen. Andere groeien langzaam en blijven als bodembedekker makkelijk te hanteren. Wil men coniferen als afscheiding planten dan moet je ook vooraf bepalen wat de meest handige maat is. Meestal worden 2 coniferen per strekkende meter geplant. Omdat het vervoer van coniferen erg lastig is kan men deze rechtstreeks online bestellen bij de kweker. Nadeel is dat men vooraf niet ziet wat men koopt maar soms is het mogelijk om toch de kwekerij te bezoeken die de coniferen zal leveren. Het is dan belangrijk dat we erop letten dat de boom geen kale of bruine plekken heeft en dat het loof tot onder aan de boom zit. De kwekers die men op internet kan vinden hebben een uitgebreid assortiment en bezorgen door heel Nederland. Er wordt ook garantie gegeven. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de coniferen te laten planten door een team.

Conifeer als haag moet je wel snoeien

Wie een haag van coniferen wil heeft een afscheiding die het gehele jaar functioneel is. Er zijn grijze, gele en groene haagconiferen met mooie klinkende namen. De haag biedt bescherming tegen de wind. Deze wordt niet met kracht gebroken zoals bij een schutting maar gefilterd. In grote tuinen is de Oostenrijkse den een prima keuze. Maar heeft men een kleinere tuin dan kan men beter kiezen voor de Thuja Smaragd. Dit is een mooie cipres die veel gebruikt wordt. Sparren en vooral zilversparren dient men niet in een haag te planten omdat ze niet zo goed bestand zijn tegen snoeien. In het eerste jaar na het planten mag je niet snoeien.

Solitaire bomen

Voor een mooie blikvanger in de tuin kan gekozen worden voor de ceder. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig uit de lagere gebieden van de Himalaya en uit Mediterrane gebieden. Daarom zullen vooral de jonge bomen geen extreme kou kunnen verdragen. Er zijn bomen die erg groot worden maar er zijn ook mooie kleine cedersoorten.

Het planten van coniferen

Het planten van coniferen kan het beste in het vroege voorjaar of in de herfst. Coniferen uit de zgn. potcultuur kan men het gehele jaar door planten. Het plantgat moet groot gemaakt worden zodat de kluit er gemakkelijk in zal passen. De bovenkant van de kluit moet minstens 4 cm. onder de grondoppervlakte komen. Voor een goede drainage kan er onder wat puin gelegd worden. Een laagje compost of turfmolm kan men rond de aarde leggen. De linnen stof om de kluit kan men laten zitten want deze zal wegrotten. In het begin dient men extra water te geven om de paar dagen als het niet regent. Water geven kan men doen in de rand die om de plant is open gelaten.

Snoeien van coniferen

Over het algemeen behouden coniferen hun decoratieve vorm wel. Maar het is beter om de boom regelmatig te snoeien.We helpen hiermee de natuur een handje. De kans dat sneeuw de takken zal breken kunnen we voorkomen door in het late najaar te snoeien. Ook krijgt men door de snoeien een mooie en dichte conifeer. Bij een haag dient men aan het eind van de zomer te knippen zodat de vorm goed behouden blijft. Hiervoor gebruiken we een elektrische heggenschaar. Ook kan men een stevig snoeimes gebruiken.

Kweken in potten

Sommige mensen zijn niet in het bezit van een tuin maar willen toch een conifeer plaatsen op hun terras, balkon of aan de voordeur. Dit is heel goed mogelijk. Wel dienen we dan goed op te letten bij extreme hitte of kou. Immers de wortels zijn minder goed beschermd in de pot en kunnen verdrogen of bevriezen. Neem geen plastic of aardewerken potten maar probeer bakken te krijgen van beton of een houten kuip. Zorg voor een drainage-gat in de bodem. Het planten gaat op dezelfde manier als in de volle grond.

Het verplaatsen van coniferen

Soms willen we een conifeer verplaatsen omdat ze te dicht op elkaar staan of omdat ze juist te weinig plaats hebben om goed te kunnen uitgroeien. Een grote conifeer kan men het beste laten verplaatsen door een specialist. Willen we het toch zelf proberen dan dient er een groot gat gemaakt te worden met een cirkel die minstens 30 cm. rondom de wortel blijft. Vooraf een paar dagen extra water geven zodat de plant goed gevoed is om de operatie te doorstaan. Daarna een diepe geul graven en zorgen dat de boom op een voetstuk komt te staan. Onder de totale kluit nu een gaaslap leggen. Deze lap om de kluit heen slaan. Zo voorzichtig mogelijk optillen en naar het nieuwe plantgat brengen. Turfmolm, potgrond en eventueel wat scherp zand zijn dan al aangebracht in het nieuwe plantgat. De plant kan dan opnieuw geplant worden waarbij de lap verwijderd wordt. Let er goed op dat de conifeer recht staat. Het beste is om de boom iets dieper te planten dan hij op de oude plaats stond. Een kleine conifeer is gemakkelijker te verplaatsen. Hier kan men al enige tijd tevoren beginnen met wortelsnoei. Dit kan men het beste in het voorjaar doen. Met een scherpe spa kan men rondsteken aan de buitenrand van de boom. Men steekt zo diep mogelijk en hiermee steekt men dan de wortels van de conifeer af. Hierdoor wordt de groei vertraagd en is het later eenvoudiger om de boom te verplanten.Let op dat je nooit met een conifeer gaat slepen omdat dan de wortels kunnen beschadigen. Zorg altijd dat je kunt vervoeren op een kruiwagen.

Ziekten bij coniferen

Er zijn diverse ziekten die de coniferen kunnen aantasten. Bijvoorbeeld rode spint is gek op dwergconiferen. Het insect zuigt het sap uit de conifeer waarna het blad bruin wordt. Daarom is spuiten soms toch noodzakelijk. Doe dit zoveel mogelijk in koele avonden. Ook mieren kunnen coniferen aantasten. Dit kan men behandelen met anti- mierenpoeder. Daarnaast zijn er nog verschillende schimmels die de coniferen aan de wortels kunnen aantasten. Mocht dit het geval zijn en je weet niet welke ziekte er is dan is het verstandig om een paar takken af te snijden en deze mee te nemen naar het tuincentrum. Zij kunnen je dan de juiste bestrijdingsmiddelen geven.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coniferen snoeienConiferen snoeienWanneer moet je coniferen snoeien? Hoe moet je coniferen snoeien? Dit zijn vragen die veel mensen zich met recht stellen…
Coniferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haa…
Naaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferen zijn lang "uit de gratie" geweest en werden dan ook nog maar weinig toegepast in de particuliere…
Servische spar (Picea omorika)Servische spar (Picea omorika)De Servische spar is een snelgroeiende conifeer die populair is als kerstboom. De boom heeft groene naalden met een blau…

Waar naartoe met de afgevallen bladeren in de tuin?Wie een tuin heeft met bomen wordt elk jaar geconfronteerd met een massa bladeren die opgeruimd moeten worden, zeker als…
Sierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating blijft mooi als je het regelmatig schoonmaakt. Het schoonmaken en onderhouden bestaat uit: het verwijdere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jplenio, Pixabay
  • Wikipedia
  • Plantengids coniferen
  • Coniferen en heideplanten Thieme
  • Coniferenwinkel.nl
Reactie

Ingeborg Lind, 22-10-2016
Wij hebben een half jaar geleden grote 5 m. hoge coniferen geplant. Sinds een aantal weken worden ze bruin. Extra totale voeding gegeven van tuincentrum. Hielp een beetje. Na paar weken nu toch behoorlijk bruin geworden, weer extra voeding, maar geen verbetering. Moeten we de boom inspuiten? Waar is dat evt. verkrijgbaar?
Mvg. Reactie infoteur, 24-10-2016
Beste Ingeborg,

Wat jammer dat de coniferen bruin worden.
Als zulke grote coniferen gekocht worden dan mag men enige hulp van het tuincentrum verwachten. Sommige bedrijven geven zelfs garantie. Daarom lijkt het mij verstandig dat u het tuincentrum inschakelt en laat kijken wat hier fout gaat.
Hebben ze in het begin voldoende water gekregen? Staan ze soms op een verkeerde plaats/ Hoe is de structuur van de grond?
Dit zijn vragen die alleen de verkoper samen met u kan beantwoorden.
Ik wens u veel succes.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 28-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.