Huis verkopen: Snel en slim

Huis verkopen: Snel en slim In deze tijd je huis verkopen? Ondanks de crisis op de woningmarkt kan het. In ons land staan momenteel maar liefst een kwart miljoen huizen te koop. De gemiddelde tijd die het kost om te verkopen is bij woningen beneden de vier ton ongeveer een jaar. Ligt de vraagprijs daarboven, dan loopt de wachttijd al gauw op tot een jaar of twee. En dan zijn er nog talloze woningen die totaal onverkoopbaar blijken. Waar ligt dat aan, en wat kun je eraan doen om je woning toch zo vlug mogelijk te verkopen?

De vraagprijs is meestal te hoog

De markt is een vraag- en aanbodspel. De prijs van een woning wordt dan ook bepaald door wat de markt ervoor over heeft, niet wat je zelf vindt of wat de makelaar ervan vindt. Natuurlijk moet je ergens beginnen, maar het komt helaas maar al te vaak voor: De vraagprijs is gewoon te hoog. Veel mensen willen niet onder een bepaalde prijs gaan en laten de woning dan maar jarenlang in de verkoop staan, in de hoop dat er wel een keer iemand langskomt die dat bedrag zomaar gaat betalen. Maar een huis wat lang te koop staat wordt met de dag onaantrekkelijker. Mensen vragen zich terecht af waarom iets lang te koop staat. In de meeste gevallen is de conclusie natuurlijk dat het huis niet biedt wat de verkoper ervoor vraagt. Wie teveel vraagt, zal mettertijd de prijs een tot twee keer moeten verlagen, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs onder de 'marktwaarde' ligt. Zorg er dus voor dat de vraagprijs net zo aantrekkelijk is als het huis!

Afgelegen huizen zijn niet in trek

In achterafplaatsjes in het noorden of oosten van Nederland zie je soms joekels van huizen die langdurig in de verkoop staan. Hoe komt dit? Mensen trekken weg uit dorpen om zich in steden te vestigen, waardoor veel dorpen kampen met leegstand en/of onverkoopbare huizen. Staat je huis in een afgelegen streek, dan kun je er nog wat jaren 'wachttijd' aan vastknopen. Huizen in steden of dichtbij steden zijn daarentegen veel aanlokkelijker. Maar mensen kijken niet alleen naar de landkaart en 'afgelegen' is een relatief begrip. Ook trein- en busverbindingen en uitvalswegen zijn van belang. Liggen die ver weg of dichtbij? Zijn er scholen en winkels, of ligt het huis uitgestorven 'in the middle of nowhere'? In het laatste geval zal de fraaiste bungalow het nog zwaar hebben. Wonen is niet alleen een kwestie van oppervlakte, maar ook van voorzieningen!

Slechte staat? Koper rechtsomkeer!

Een huis waar veel onderhoud nodig is, is een absolute no-go. Een rommelige tuin, geen afwerking, een verwaarloosd interieur... het zijn allemaal zaken waar de koper moeilijk 'doorheen kan kijken'. Want wie heeft er zin in bergen werk, complete verbouwingen, zelfs het aanleggen van essentiële zaken? Het zou de kosten enkel opjagen. En de meeste mensen zoeken gewoon een huis wat grotendeels voorziet in hun behoeften. Er zullen altijd dingen moeten worden veranderd of aangepast, maar als het werk te ingrijpend wordt haakt men bij voorbaat af. Zorg er dus voor dat als je je huis aanbiedt, het volledig onderhouden is en het eruit ziet alsof de nieuwe bewoner er zo kan intrekken.

Een lelijke omgeving is funest

Het komt voor: Een prachtig huis in een omgeving waar je voor geen prijs wilt wonen. Denk bijvoorbeeld aan een huis wat grenst aan een industrieterrein, of naast een tankstation gelegen is. Ook een lelijke, wat armoedige buurt is natuurlijk een afhaker. Ziet het huis van de buren er vreselijk uit, dan maakt dat die van jou meteen moeilijk verkoopbaar. Dit geldt ook voor een gebrekkig of lelijk uitzicht. Kijkt je huis uit op een muur, of zit het verstopt tussen andere huizen? Vergeet die snelle verkoop dan maar, want mensen willen licht, lucht, ruimte. Huizen met een fantastisch uitzicht of gelegen aan water of bosrand lopen juist goed. Een huis is niet alleen een verzameling kamers, maar ook een kijkje op de buitenwereld!

Foute bezonning

Een tuin op het noorden laat de prijs van het huis drastisch kelderen. Ditzelfde geldt in iets mindere mate voor huizen die 'uitkijken' op het noordwesten en noordoosten. En geef de kijkers eens ongelijk, want in een noord-tuin kun je alleen ver achterin een beetje zon vangen, qua plantengroei is het behelpen, en de tuin oogt somber en duister. Een tuin of balkon op het zuiden is perfect, maar ook zuidwest of zuidoost zal veelal worden gewaardeerd. Huizen die pal op het oosten of westen liggen zullen met name in het voor- en najaar veel lichtinval in het huis hebben, maar dit kan zo indringend zijn dat zonwering, zonneschermen, rolluiken, lamellen of luxaflex nodig is. Bij een tuin op het zuiden is er de hele dag licht zonder dat de zon teveel het huis binnenkomt, omdat deze op het midden van de dag hoog genoeg aan de hemel staat. Kortom, 'zuid' is het neusje van de zalm!

Betere aanbiedingen in omgeving

Onderzoek altijd welke huizen in de omgeving te koop staan en voor welke vraagprijzen. Zorg er vervolgens voor dat jouw huis het beste bod is. Staan er veel woningen in de verkoop, houd de prijs dan wat lager dan je eigenlijk in gedachten had. Worden huizen in jouw omgeving juist snel verkocht, dan kun je de prijs wat opschroeven. Helaas komt het maar al te vaak voor: Men biedt een woning aan en denkt dat de kopers ervoor in de rij staan. Niets is minder waar, mensen bezoeken vrijwel altijd meerdere huizen, en gaan vergelijken. En reken maar dat kopers kritisch zijn.

Nog meer onaantrekkelijkheden

  • Kopers willen geen woning waar nog huurders in zitten.
  • Volgens het bestemmingsplan een huis met bedrijfspand? Kopers haken dan af.
  • Een leeg huis schrikt af want kopers kunnen zich er weinig bij voorstellen. Er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het tijdelijk vullen van een 'leeg' huis.
  • Ontbrekende foto's. Maak van elke ruimte een foto, van de huiskamer minstens twee. Te weinig of geen foto's beschouwt men als verdacht.
  • Al is de leugen nog zo snel... Wees altijd eerlijk over je huis om teleurstellingen te voorkomen. Zeg dus niet: 'Herenhuis aan de gracht', als het gaat om een rijtjeswoning aan een sloot!
  • Teveel 'te koop' borden in de wijk is een absolute turn-off, want wat is hier aan de hand?
  • Groot huis maar geen of erg weinig achtertuin: dit spreekt voor zich!

Het huis optisch groter laten lijken is slim. Want onthoud: Mensen willen licht, lucht en ruimte! Licht bereik je door het buitenlicht letterlijk binnen te laten, maar ook door wanden licht te houden. Lucht bereik je door overbodige rommel weg te halen en door het zicht naar buiten toe zo fraai mogelijk te laten zijn. Ruimte ten slotte ligt binnen handbereik door de juiste verlichting te kiezen, meubels slim neer te zetten en door een geraffineerd opbergsysteem. Lees wat kopers zoeken als ze je huis binnenkomen!

Entree en hal: het visitekaartje!

Het begint al bij een verzorgde entree. Een geveegde oprit, een mooie, goed in de verf zittende voordeur en een ruime, lichte hal is een absolute must. Want wist je dat een koper zijn beslissing al in de eerste minuten neemt? En tijdens die eerste minuten is hij dus in de hal! Is jouw hal te klein, maak deze dan optisch groter door het gebruik van spiegels. Een wereld van verschil, vooral met de juiste verlichting erbij. Een verzameling jassen aan de kapstok maakt een verkeerde indruk, dus weg ermee, houd het op maximaal twee jassen. Natuurlijk moeten de kopers ook niet worden verwelkomd door een berg schoenen, tassen en paraplu's. Ruim alles ver weg op! Een mooie hal met een opgeruimde vloer geeft een warm, welkom gevoel en zorgt ervoor dat men de andere ruimtes ook positiever beoordeelt.

Spullen weghalen

Voordat er kopers komen moet alle rommel uit het zicht zijn. En dan wordt niet bedoeld dat je enkel de afwas moet doen. Van belang is dat je alleen de belangrijke zaken etaleert, t.w. de bank, tafel, eettafel met stoelen, tv/audiokast, boekenkast e.d. De meer overbodige spullen zoals prullenbakken, ladekastjes, cd-rekken, extra kapstokken, manden en kisten kun je beter even in de garage stallen, of beter: helemaal elders onderbrengen. Hoe meer je weghaalt, hoe groter de ruimtes zullen lijken en hoe ruimer het vloeroppervlak lijkt. En dat is precies wat kopers willen. Maar opgelet: De boel moet er niet steriel en ongezellig uitzien. Denk aan de interieurs in woonbladen, dus zorg voor wat eigentijdse woonaccessoires die de sfeer brengen: kaarsen(standaards), vazen of schalen en wat kleurige kussens op de bank.

Het huis lichter maken

Een donker huis is moeilijk kwijt te raken. En ook al is het brandschoon, donker oogt vaak vuil, vies en vervallen. Bovendien zie je niet goed wat je koopt. Kortom, kopers gaan er voor op de vlucht! Zijn de muren en plafonds juist licht van kleur, dan maak je meteen al dikke winst. Pak de witte verfkwast en ga in alle ruimtes aan de slag. Het resultaat is een neutraal ogend, licht en luchtig huis waar vele ogen op zullen vallen. En de ruimte? Die lijkt wel twee keer zo groot. Toch bang dat de sfeer er onder zal lijden? Kies dan wel wit maar verf enkele muren in een pittige, moderne kleur. Men zal je huis niet gauw vergeten!

Aan de schoonmaak

Het spreekt voor zich: komen er potentiële kopers, dan laat je de woning glimmen. Lucht het huis vooraf en zorg ervoor dat alles er als nieuw uitziet. Gedweilde vloeren, gestofzuigd tapijt, gelapte ramen, gereinigde spoelbakken, geboend aanrecht, ontvette afzuigkap, leeg doucheputje, nieuw douchegordijn en een schoon toilet met het deksel naar beneden... het helpt allemaal. Vergeet ook niet de planchets en randen in de koelkast, de oven, het fornuis en de apparaten op het aanrecht. Een bos verse bloemen op tafel maakt het interieur 'af', net als wat nieuwe planten die je overigens ook in het toilet en in de badkamer kunt zetten. Pak je het echt slim aan, dan maak je een cake, brood of appeltaart en laat de geuren door het huis waren. Geen zin in? Zet dan een pak koffie open en verstop het in een keukenkastje. Wat citroensap op de deurmat (en elders) geeft ten slotte het idee dat het hele huis schoon is.

Een grote tuin is een plus

Een tuin van grote omvang is geweldig, maar het is nog veel belangrijker dat de tuin er prachtig bij ligt. Ook de tuin kun je optisch vergroten. Dit doe je door struiken en heggen goed te snoeien, dode planten te verwijderen, het gras te maaien, onkruid te verwijderen, bladeren bijeen te harken, en door de hogedrukspuit nog eens even ter hand te nemen. Een terras, schutting of garagemuur maak je hierdoor weer als nieuw. Vanzelfsprekend ruim je alle rommeltjes, maar ook tuingereedschap, fietsen, lege flessen of kratten op en controleer je scharnieren van hekjes. Misschien is er ook nog wel voeg- en verfwerk te doen. Vanuit de tuin kijken mensen ook naar de ramen van het huis; zorg dus voor vlekkeloze, goed geverfde kozijnen zonder spinnenwebben en slakken ;).

Verlichting van groot belang

Komen de kijkers op een wat donkere dag of in de avond, dan is dat niet zo erg als je denkt. Ontsteek de lampen maar houd de gordijnen helemaal open. Schuif ook luxaflex omhoog. Zet geen spullen op de vensterbank en ga zelf ook niet in het (tegen)licht staan, want dan lijkt een kamer onnodig te donker en daardoor dus te klein. Doe liever wat teveel lampen aan dan te weinig, vaak oogt het sfeervol en dus aantrekkelijk. Hetzelfde geldt voor zijkamertjes waar je zelden komt: Laat de kijkers niet in een stikdonkere kamer terecht komen, maar houd de verlichting gewoon aan. Voor wat betreft het balkon of de tuin: zorg dat de buitenverlichting het doet! En heb je een wat donkere overloop op klaarlichte dag, doe ook daar alvast een lamp aan.

Wees een gids als men dat wil

Hebben eventuele kopers kritiek op je huis, ga er dan niet tegenin, maar laat ze begaan. Meng je niet in hun discussies, maar zorg er wel voor dat je eventuele vragen kunt beantwoorden. Mensen houden de vriendelijkheid van de verkopers in hun achterhoofd en wegen dit voor een deel mee in hun beslissing om het huis wel of niet te nemen. En dat is nu eens positief voor al diegenen die een moeilijk verkoopbaar huis aanbieden. Wil je op safe spelen, ga dan weg op de dag dat mensen je huis komen bezichtigen. Zo kunnen mensen zich het beste voorstellen dat het huis mogelijk van hen wordt. Dit geldt vooral voor de eerste bezichtiging. Komen mensen een tweede keer kijken, zorg dan wel dat je aanwezig bent.

Meer tips om je huis snel te kunnen verkopen

  • Zet je huis online te koop, en zorg voor goede foto's van alle delen van het huis.
  • Houd alle sleutels van kamers, kasten, garage, schuur e.d. bij de hand.
  • Gaat het voordeurslot wel soepeltjes open, doet de deurbel het en functioneert de deurkruk?
  • Weet alles over je huis: waar komt het water binnen, hoeveel wordt er jaarlijks betaald aan verwarming, hoe oud is de verwarmingsketel, enz.
  • Zorg voor een aangename temperatuur en verwarm overal in gelijke mate. IJskoude kamers geven een kille, nare indruk waar geen koper trek in heeft. Vermijd ook hitte, want een benauwd hok heeft hetzelfde foute effect.
  • Vermijd kookluchtjes in huis, dus maak de avond voordat kopers komen geen bloemkool, broccoli of spruitjes klaar. Ook tabakslucht en volle asbakken zijn geen binnenkomer.
  • Haal etensbakjes van huisdieren en huisdierenkooien, -hokken en -manden liever tijdelijk weg.
  • Haal stapels tijdschriften en post weg omdat dit een slordige indruk maakt.
  • Een berg strijk- of wasgoed maakt een dramatische indruk. Weg ermee!
  • Maak alle bedden op en leg er een mooie sprei o.i.d overheen.
  • Kinderen en lopende huisdieren kunnen beter niet aanwezig zijn als het huis wordt bekeken.
  • Houd geen binnendeuren gesloten, maar open ze zo veel mogelijk om een ruimere indruk te wekken.
  • Repareer kleine gebreken zoals een lekkende kraan, piepende deur, losse plint, afgebladderde verf, loskomend behang, loszittende wc-bril of loshangende deurklink.
  • Let op vocht- en schimmelplekken in keuken of badkamer, en kijk ook de kitranden na. Herstel waar nodig.
  • Luxe werkt altijd. Leg in de badkamer enkele luxe shampoos en zeepjes en dikke badhanddoeken in mooie kleuren.
  • De keuken oogt beter met bijv. wat kookboeken, en met een fruitschaal, fles wijn of iets anders gezelligs op het aanrecht. De keuken moet uitnodigen om in te koken, dus zorg ook voor brandschone keuken- en theedoeken.
  • Kopers kijken ook in je koelkast, zorg er dus voor dat er geen bakjes met restjes eten in staan.
  • En ja, kopers kijken ook in je vaatwasser, zorg er voor dat deze leeg is!
  • Geef een kamer niet meerdere functies, dus maak van je slaapkamer geen werk-, knutsel- of strijkkamer, omdat het dan lijkt alsof het huis eigenlijk te klein is.
  • Houd radio of tv uit. Denk je dat er dan toch teveel een 'grafstemming' heerst, zet dan zachte muziek op, maar dan wel nauwelijks hoorbaar.
  • Haal fotolijsten, medailles, diploma's, kindertekeningen en andere persoonlijke dingen weg omdat je je huis daarmee teveel met jezelf associeert en kopers zich dan teveel bezighouden met hun gevoel van 'inbreuk op privacy'.
  • Nachtkastjes? Haal ze leeg. Niets zo persoonlijk als wat daar allemaal in ligt, en dat is wat mensen niet willen zien!
  • Zorg dat het huis veilig is: Nergens losse bedrading of losse trapleuningen, geen losse tapijtranden en geen dingen waar je over kunt struikelen. Ook de trap moet uiteraard vrij zijn van obstakels, en de trapbekleding moet goed vastzitten.
  • Werk loshangende snoeren sowieso weg, en minimaliseer de hoeveelheid apparatuur zoals tv's en computers.
  • Goten en regenpijpen moeten schoon zijn, verwijder dus alles wat er niet hoort.
  • Plan twee aspirant-kopers direct na elkaar, want zo lijkt het alsof het huis erg in trek is.
  • Is je auto allesbehalve een blinkende bolide, zet deze dan elders in de straat of om de hoek. Ook als de oprit niet zo groot is, kun je je auto beter elders neerzetten.
  • Iedereen weet dat er ergens een vuilnisbak moet zijn, maar haal deze toch maar uit het zicht!
  • Verkoop je huis in het voorjaar en liefst de maand mei, want dan zijn mensen het meest kooplustig.
  • Doe aan mond-tot-mond reclame en gebruik sociale media.

'A good home must be made, not bought.' ~ Joyce Maynard

Lees verder

© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Op dit moment heb je als koper van een huis veel meer ruimte dan vroeger om te onderhandelen, wanneer het gaat om de vra…
Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Wanneer je voor de eerste keer zelf je huis wilt verkopen, weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Met deze e…
Waarde van uw huis bepalen voor de verkoopWaarde van uw huis bepalen voor de verkoopOp het moment dat u uw huis te koop gaat zetten, laat u de waarde bepalen door de makelaar. Op basis van onder andere de…
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.

Monument kopen: Voordelen, nadelen en waarop moet je letten?Iedereen wil natuurlijk graag een origineel huis, iets wat niemand anders heeft. Een monument kopen is dan ook erg aanlo…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.