Recreatiewoning of tweede huis kopen

Recreatiewoning of tweede huis kopen Veel mensen dromen van een tweede huis. Een exclusieve vakantiewoning is niet alleen een fijne plek voor uzelf, maar ook een slimme investering. Op uw zoektocht merkt u dat de diversiteit aan te koop staande recreatiewoningen groot is. Bedenk dus wat voor tweede woning u zoekt, bepaal uw budget, bezichtig uw droomhuis en onderhandel. Heeft u eenmaal uw woning in bezit, dan kunt u deze verhuren en zo een aardige opbrengst verdienen. Blijft u dromen of is het straks liefde op het eerste gezicht?

Wat voor recreatiewoning zoekt u?

Een recreatiewoning of tweede woning moet aansluiten bij uw wensen. Veel voorkomende motieven bij de aankoop van een tweede huis zijn zekerheid, geluk en rendement. Soms is het een combinatie van zowel plezier als belegging. Vaak zoekt men de tweede woning in een gebied of land waar men in geïnteresseerd is of al 'iets' mee heeft. Dit kan een bosrijke omgeving zijn, een kuststreek of een huis met een ligplaats voor een boot. Van betekenis zijn: De faciliteiten van de woning, de omgeving, en de parkfaciliteiten als de woning aan een park toebehoort. Ga allereerst uit van het aantal personen die van het huis gebruik zullen maken, incl. evt. logees. Wilt u het huis vooral zelf gebruiken of wilt u het verhuren? Voor verhuur en evt. doorverkoop is de locatie van groot belang. Daarnaast bedenkt u of u bestaande bouw wilt of nieuwbouw, het type woning, en welke faciliteiten u in en bij de woning wilt. Ga ook uw diepste drijfveer na. Wilt u ruimte en rust, water en strand, of liever een stad in de buurt? Bedenk wat u gaat doen als u er eenmaal zit. Hoe zien uw dagen er dan uit?

Op zoek naar een tweede woning

Zonder geld geen huis. Hoeveel geld wilt u eigenlijk aan uw tweede woning besteden? Gebruikt u eigen geld, gaat u een deel financieren? Bepaal uw budget! De financiering van een tweede woning verschilt op een aantal belangrijke punten van die van een eerste woning. Laat u zich goed voorlichten door een specialist, en zorg ervoor dat u het financiële plaatje helemaal rond heeft voordat u verder gaat denken.
En dan kan de zoektocht beginnen! Want nadat u uw eisen, wensen en budget in kaart heeft gebracht kunt u echt aan de slag. Internet biedt natuurlijk al een enorm terrein met mogelijkheden, ook een adviesgesprek bij een makelaarskantoor kan u helpen uw wensen te vertalen naar een bijpassende woning. Heeft u uw oog laten vallen op een bepaalde woning, zorg er dan voor dat u alle documentatie ontvangt. Lijkt het u inderdaad iets, plan dan een bezichtiging. Neem daarvoor alle tijd die u nodig heeft, neem een camera mee, stel vragen, bekijk letterlijk alles, bekijk ook de omgeving en proef de sfeer. Vergelijk uiteindelijk uw wensenlijst en checklist met uw bevindingen in en om de woning zelf en schrijf de plussen en minnen op. De meeste mensen beslissen op basis van gevoel, hoewel dat vaak onbewust is. 'Dit is het!', is eigenlijk de beste start.

Onderhandelen en bieden

Is het inderdaad het huis van uw dromen, dan komt nu het minst leuke gedeelte, namelijk het bieden en onderhandelen. Het gaat er om dat u vooraf uw grens bepaalt, dus het exacte maximumbedrag dat u aan de woning wilt besteden. Onderhandel liever niet telefonisch, maar doe dit schriftelijk zodat u steeds de tijd heeft om adequaat op voorstellen te reageren. Noodzakelijk is het om vast te houden aan uw maximum, ook al is het allemaal nog zo verleidelijk om 'toe te geven'. Als verkoper en koper het eens zijn over het bod, dan maakt de makelaar een voorlopig koopcontract op. De wederzijdse afspraken zijn hierin vastgelegd.

Eigendomsoverdracht tweede huis

Het zakelijke gedeelte van de aankoop eindigt bij de officiële eigendomsoverdracht. De notaris zorgt voor de financiële afhandeling van de aankoop en zorgt voor de officiële eigendomsakte. In deze akte, gebaseerd op de afspraken die in de koopovereenkomst staan, staan alle bindende voorwaarden over de koop van de woning. De notaris controleert ook of de verkoper de woning wel mag verkopen, het perceel en het huis goed staan beschreven, aan de wettelijke voorwaarden voldaan is en er geen beslagen op het huis rusten. Is alles in orde, dan bent u officieel eigenaar van uw tweede woning en staat u ingeschreven in het kadaster.

Een tweede huis als belegging

Een investering in recreatief vastgoed kan slim zijn. En u plukt van twee vruchten: Een investering in vrije tijd en in de toekomst. In tegenstelling tot beleggingen in aandelen en obligaties, geeft een investering in vastgoed stabiliteit en houvast. Ook kan zo'n investering een aanvulling zijn op uw bestaande portefeuille. Met die bijkomstigheid dat een vakantiewoning zijn waarde behoudt of in waarde stijgt. Als u eigenaar bent van zo'n tweede woning dan kunt u via verhuur door een professionele organisatie een fraaie verhuuropbrengst opstrijken. Ondertussen kunt u er af en toe zelf heen, in periodes dat er geen verhuur is. Zo'n combinatie van verhuur en eigen gebruik is vaak goed mogelijk en wordt veel gedaan. Zo kunt u als u een nieuwbouw recreatiewoning voor verhuur beschikbaar stelt, de btw van het koopbedrag veelal deels terugvorderen. Is het rendementspercentage op de investering hoger dan het rentepercentage op geleend geld, dan is het interessant om een deel te financieren. Zo verdient u geld op vreemd vermogen, waardoor de winst op het eigen vermogen stijgt.

Hypotheek voor tweede woning

Er zijn diverse financieringsmogelijkheden voor een tweede huis, hoewel regels en voorwaarden anders zijn dan voor een eerste huis. Zo is hypotheekrente voor een vakantiewoning niet fiscaal aftrekbaar. Maar omdat de woning wordt gezien als onderpand, biedt de bank een lager rentetarief op een hypotheek dan op een persoonlijke lening. Is er overwaarde op uw huidige woning, dan kunt u uw hypotheek verhogen, of deze aflossen en een nieuwe, hogere hypotheek afsluiten (=oversluiten). Een hypotheek voor een tweede woning wordt meestal verstrekt tot 75 procent van de executiewaarde, de rest moet u zelf betalen. Is de woning in het buitenland, dan kunt u gewoon bij een Nederlandse hypotheekverstrekker terecht. Vaak is er een samenwerkingsverband met banken in het buitenland. Het is altijd een goed idee om u te laten informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die ervaring heeft in de financiering van tweede woningen.

Nieuwbouw vakantiewoning

De voordelen van een nieuwbouw woning laten zich raden. Nieuwbouw is comfortabel, duurzaam, ruimtelijk, onderhoudsvriendelijk, energiezuinig, veilig, vaak financieel aantrekkelijk en kan beter beantwoorden aan uw persoonlijke woonwensen. Wat houdt dit concreet allemaal in? In de eerste plaats hoeft u bij een nieuwbouw woning geen overdrachtsbelasting te betalen, de koop is vrij op naam. En is er nog meer financieel voordeel, want de kans op stijging van de waarde is meestal groter dan bij een bestaand huis. Een nieuwbouwhuis belast het milieu minder en stoot minder CO2 uit dankzij de goede isolatie en betere technieken om de woning van warmte en stroom te voorzien. Ook maakt men steeds vaker gebruik van duurzaam bouwmateriaal. Een ander voordeel is dat u bij nieuwbouw vaak inspraak heeft tijdens de bouw en deze deels naar uw wens kunt laten maken. U kunt dingen aanpassen, opties toevoegen, weglaten of extra ruimtes creëren.

Van artist impression tot tweede huis

Het aanbod van nieuwbouwprojecten is zeer groot. U wordt misschien overspoeld met prachtige brochures en maquettes, maar dat is tevens de valkuil. Bij nieuwbouw koopt u vanaf tekening en is er nog geen bezichtiging. Ga dus na hoe groot het woonoppervlak is, of het huis op eigen grond ligt en welke bouwmaterialen en bouwmethoden gebruikt worden. Is er een modelwoning, ga er dan heen zodat u zich een beeld kunt vormen. Let wel: Modelwoningen zijn vaak niet zo standaard. Ze zijn erg mooi ingericht, kennen een ruime kavel en laten de duurste opties zien. Laat u hier dus niet door misleiden. Bekijkt u de lijst met meer- en minderwerk tot in detail, zodat u ook weet wat alles straks gaat kosten. Vraag naar de exacte bouwtijd en planning van het project zodat u de opleverdatum kunt inschatten.

Tweede huis als slimme investering

Wie een recreatiewoning in de eerste plaats koopt als investering let vooral op het eisenpakket van de doorsnee koper en zorgt er liefst voor dat het huis nog meer biedt dan de gemiddelde wensenlijst. Wat vindt men anno nu belangrijk? Allereerst is dat luxe en comfort. Wat ieder mens op prijs stelt zijn wellness voorzieningen, een luxe uitgevoerde keuken, een extra badkamer en soms ook een eigen zwembad. Ook een huis onder architectuur gebouwd is in trek, evenals een authentiek en karakteristiek huis. Hiermee wordt ook bedoeld dat de woning past bij de omgeving, want elke landstreek heeft een eigen stijl. Wat wil men nog meer? Een relaxte ligging in bos of aan zee, aan open vaarwater of een andere unieke ligging doen het altijd goed. En waar men ten slotte graag naar kijkt is het afwerkingsniveau van de woning en de kwaliteit van de materialen. Kortom, de uitstraling. Zorg ervoor dat uw tweede woning exclusief is!

“Home is where the heart is.” ~ Carrie Jones

Lees verder

© 2011 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek voor recreatiewoningHypotheek voor recreatiewoningOm voor een hypotheek voor de recreatiewoning in aanmerking te komen, zal er voldaan moeten worden aan bepaalde voorwaar…
Geen hypotheek tweede woning?Geen hypotheek tweede woning?Eigen spaargeld is bij het kopen van een tweede woning vaak een must. Het is lastig om een tweede woning met een forse h…
Tips voor kopen van een recreatiewoning of vakantiehuisjeTips voor kopen van een recreatiewoning of vakantiehuisjeVeel mensen vinden het leuk om een tweede huis te kopen, een recreatiewoning of vakantiehuisje. Sommigen doen dat alleen…

Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • De Vakantie Makelaar, uitgave 2011
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 07-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.