Wat is huurbescherming?

Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen de mogelijkheid van het opzeggen van het huurcontract door de verhuurder of eigenaar. U hebt niet in alle gevallen recht op huurbescherming. Als huurder van een huis hebt u rechten. U wordt wettelijk beschermd, zodat u niet zomaar op straat kunt worden gezet door de verhuurder. De huurbescherming wordt ook vaak als een belemmering gezien om een huis te verhuren. Het zal namelijk niet meevallen om een eenmaal verhuurde woning weer ontruimd te krijgen. In sommige gevallen krijgt de huurder teveel bescherming.

Een opzegging van de huur door de verhuurder is pas rechtsgeldigheid zodra de huurder hiermee schriftelijk akkoord gaat. Het gaat zelfs zover dat de medebewoners en onderhuurders ook in sommige gevallen akkoord moeten zijn met de opzegging. Zij hebben namelijk ook huurbescherming. Het is niet noodzakelijk dat er sprake is van een huurcontract. Een mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig. In dit soort gevallen bestaat er wel vaak onenigheid over wat er precies is afgesproken. De onderlinge bewijslast zal moeilijk liggen.

Geen huurbescherming

Niet iedereen heeft recht op huurbescherming. In een aantal gevallen kunnen de huurders geen beroep doen op huurbescherming. Dit zal gelden voor de huurders van:
  • winkelwoningen
  • woonboten
  • dienstwoningen
  • kamers in verzorgingshuizen
  • recreatiewoningen

Wanneer eindigt een huurcontract

De huurder kan de huur opzeggen met in acht neming van de in de overeenkomst genoemde periode. Bij de verhuurder ligt het iets gecompliceerder. In een contract genoemde einddatum is niet geldig. De verhuurder moet de huur altijd opzeggen met een duidelijke en geldige reden om het contract te beëindigen.

Tijdelijk verhuren in verband met verkoop woning

Op het moment dat u een huis te koop hebt staan, en u woont zelf al in een ander huis, is het aanlokkelijk om de oude woning tijdelijk te verhuren. Voordat u dat gaat doen, moet u toestemming vragen aan de bank waar u de hypotheek voor het huis hebt afgesloten. De meeste banken zullen niet toestaan dat u het huis gaat verhuren. De nadelen kunnen namelijk zwaarder wegen dan de voordelen.

Op het moment dat u een koper voor het huis hebt gevonden, bestaat er een kans dat u de “tijdelijke” huurder niet uit het huis krijgt. In een uiterste geval is het zelfs mogelijk dat een huurder, waar u een contract mee hebt gesloten voor een paar maanden, jaren blijft zitten.

Tijdelijk verhuren aan familie of vrienden

Op het moment dat u uw huis gaat verhuren, moet u zich niet blindstaren op de goede band die u hebt met de huurder. Zodra de belangen groot zijn, kunnen mensen veranderen. U loopt met name gevaar indien u zeer gunstige condities afspreekt in de vorm van een zeer lage huur. Na verloop van tijd wilt u het huis zelf weer ter beschikking krijgen, maar de huurder wil het huis niet verlaten. Vervolgens kan de huurder gewoon blijven zitten tegen uw wil in, voor een zeer lage huur.

U kunt niet tussentijds een aanzienlijke huurverhoging doorvoeren om te zorgen dat u een marktconforme huur ontvangt. De huurder kan namelijk bezwaar aantekenen bij de huurcommissie indien de verhoging boven de maximale verhoging van de huren in Nederland ligt.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzeggen huurovereenkomstEen huurovereenkomst kan niet “zomaar” worden opgezegd. De huurder en verhuurder moeten een opzeggingstermijn in acht ne…
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…

Is een huis kopen een investering?Een huis kopen is naast het kopen van een onderdak, ook een investering voor de toekomst. Het is niet verstandig om een…
Stappenplan woning kopenAls je op zoek gaat naar een koopwoning kun je het beste met een stappenplan werken. Bepaal eerst wat je maximaal kunt b…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.