Stappenplan woning kopen
Als je op zoek gaat naar een koopwoning kun je het beste met een stappenplan werken. Bepaal eerst wat je maximaal kunt besteden en vooral wat je wilt besteden. Vervolgens breng je al je woonwensen in kaart om het juiste huis te kunnen vinden. Het stappenplan eindigt met de ondertekening van de koopovereenkomst, nadat je de juiste woning hebt gevonden.
Stap 1: Bestedingsruimte
Eerst bepaal je wat je maximaal kunt besteden aan een woning. Daarbij hou je ook rekening met hoeveel geld je wilt besteden. Het maximale bedrag kun je laten uitrekenen door een hypotheekadviseur. Je kunt ook op een website van een hypotheekaanbieder het maximale bedrag uitrekenen, echter een adviseur kan exacter bepalen wat de ruimte is. Het uiteindelijke bedrag hangt af van de hoogte van je inkomen, het inkomen van je eventuele partner en van je wensen in de toekomst. Jouw persoonlijke situatie bepaalt voor een groot deel welke hypotheek het meest geschikt is om af te sluiten.
Stap 2: Woonwensen
De tweede stap is het in kaart brengen van je woonwensen. Nadat je hebt bepaald hoeveel ruimte je kunt en wilt besteden, is het nu tijd om alles wat je wenst op een rij te zetten. Onderwerpen waar je aan moet denken zijn de locatie, de nabijheid van faciliteiten zoals een winkelcentrum of het openbaar vervoer, de grootte van de woning, etc. Als je alle wensen op een rij hebt gezet kun je op zoek gaan naar een passende woning. Vaak blijkt dat de wensenlijst niet past binnen het budget, de maximaal besteedbare financiële ruimte, en moet je consensus zoeken op bepaalde onderdelen zoals bijvoorbeeld de locatie of de grootte.
Stap 3: Een makelaar inschakelen?
Soms is het handig om een makelaar in te schakelen bij het zoeken naar een nieuwe woning. Bepaalde segmenten van de woningmarkt hebben een klein aanbod. Een makelaar heeft meer zicht op het aanbod van dit soort segmenten, waardoor de kans op het vinden van het juiste huis groter is. Als je een makelaar wilt inschakelen moet je goed letten op de verschillen in courtage. Deze verschilt nogal eens per makelaar. Er valt te onderhandelen over het percentage courtage dat een makelaar vraagt.
Stap 4: De juiste woning gevonden en nu?
Als je een woning op het oog hebt dan is het verstandig enkele zaken uit te zoeken alvorens je een bod uitbrengt. De volgende zaken zijn van belang te checken:
- Vraag het bestemmingsplan op bij de gemeente waarin het huis te koop staat. In dit plan kun je zien wat er in de nabije toekomst staat te gebeuren op en rondom de locatie van de woning.
- Check bij de gemeente of er op de locatie van de woning verontreiniging van de grond is geweest.
- Wil je een appartement kopen, ga dan de Vereniging van Eigenaren na.
- Als je een oudere woning wilt kopen dan is het zeer verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
- Vraag bij de verkopende partij na of er lasten en beperkingen op het perceel rusten, zoals erfpacht.
Stap 5: Een bod op de woning uitbrengen
Pas als je de woning echt wilt kopen doe je een bod. Het bod bestaat uit meer dan alleen een geldbedrag. Neem in het bod de volgende zaken op:
- de overdrachtsdatum
- de ontbindende voorwaarde voor financiering
- de ontbindende voorwaarde voor Nationale Hypotheek Garantie
- aanvullende voorwaarden zoals een bouwkundig rapport of een verkooptermijn voor je oude koopwoning
Stap 6: De koopovereenkomst
Nadat je het eens bent geworden met de verkopende partij over de prijs en alle gestelde voorwaarden, ga je de schriftelijke koopovereenkomst afsluiten. De verkopende partij moet de koopovereenkomst regelen en ervoor zorgen dat alle handtekeningen erop komen te staan. Vanaf het moment dat je de getekende koopovereenkomst hebt ontvangen gaan er drie dagen bedenktijd in. Binnen deze termijn kun je de koop nog ontbinden.