Opzeggen huurovereenkomst

Een huurovereenkomst kan niet “zomaar” worden opgezegd. De huurder en verhuurder moeten een opzeggingstermijn in acht nemen. Bovendien is er een geldige opzeggingsgrond vereist.

Huurbescherming

Bij het huren van woonruimte heeft de huurder huurbescherming. De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. Hij heeft toestemming nodig van de kantonrechter als de huurder het niet eens is met de opzegging.

Opzeggingsgronden huur

De kantonrechter mag de verhuurder alleen toestemming geven voor het opzeggen van de huur als de verhuurder één van de vijf opzeggingsgronden als reden heeft. De vijf opzeggingsgronden voor het beëindigen van een huurovereenkomst zijn de volgende:

Huurder gedraagt zich niet als een goed huurder

De huurder betaalt de huur niet op tijd of gebruikt de gehuurde ruimte anders dan is afgesproken.

De huur is tijdelijk en de verhuurder gaat de woonruimte zelf weer gebruiken

Ook als er sprake is van tijdelijke huur, moet de verhuurder de huur opzeggen. Als de huurder bezwaar maakt, is er toestemming nodig van de kantonrechter. Als het huurcontract een zogenaamd “ontruimingsbeding” bevat, zal hij toestemming geven. Bovendien moet de verhuurder aannemelijk maken dat hij na afloop van het huurcontract zelf in de woning gaat wonen. Deze opzeggingsreden geldt voor gevallen waarin de verhuurder bijvoorbeeld voor een jaar na het buitenland gaat. Als hij na een jaar weer in zijn huis wil wonen, heeft hij de toestemming van de kantonrechter nodig om de huur op te zeggen.

De verhuurder heeft het huis dringend zelf nodig

Als de verhuurder het huis dringend zelf nodig heeft omdat hij er zelf in gaat wonen, vindt er een belangenafweging plaats tussen enerzijds de belangen van de huurder en anderzijds de belangen van de verhuurder. De kantonrechter kan de verhuurder verplichten om een vergoeding aan de huurder te betalen.

De huurder stemt niet in met een "redelijk" nieuw huurcontract

Het kan voorkomen dat de verhuurder een nieuw huurcontract moet aanbieden aan de huurder, bijvoorbeeld omdat de wetgeving gewijzigd is. Als de inhoud redelijk is en als de huurder desondanks niet instemt met de wijziging, is dit een opzeggingsgrond voor het beëindigen van de huur.

Aanpassen van woonruimte aan bestemmingsplan

Als de verhuurder de huur wil opzeggen omdat de woonruimte een andere bestemming heeft, krijgt hij toestemming van de kantonrechter.

Kamerhuur opzeggen

De bovenstaande opzeggingsgronden voor de huurovereenkomst gelden alleen voor zelfstandige woonruimtes. Een kamer in het huis van een verhuurder is een onzelfstandige woonruimte. Ook als de huurder de badkamer met andere huurders of met de verhuurder moet delen, is er sprake van een onzelfstandige woonruimte.

De eerste negen maanden is er geen huurbescherming. Een verhuurder kan – met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn – de huur opzeggen en heeft geen toestemming nodig van de kantonrechter. Nadat er negen maanden verstreken zijn, heeft hij wel een opzeggingsgrond nodig en loopt de procedure via de kantonrechter. Er is dan een geldige zesde opzeggingsgrond, namelijk een belangenafweging tussen huurder en verhuurder. Als de verhuurder zeer zware belangen heeft bij het opzeggen,kan hij toestemming krijgen. Bijvoorbeeld wanneer de verhouding tussen huurder en verhuurder ernstig verstoord is.

Opzeggingstermijn huurovereenkomst

Wat is de opzeggingstermijn van een huurovereenkomst?
  • Huurder: Voor de huurder is de opzeggingtermijn van de huurovereenkomst een betaaltermijn. Dus als de huurder maandelijks zijn huur betaalt, is de opzeggingstermijn ook een maand. Er geldt een minimum van een maand en een maximum van drie maanden.
  • Verhuurder: De verhuurder moet de huur minimaal drie maanden en maximaal zes maanden van tevoren opzeggen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huur van bedrijfsruimteAan de huur van een bedrijfsruimte zijn regels gebonden. Zo moet een bedrijfsruimte voor minimaal 5 jaar worden gehuurd…
Veel gebruikte termen bij het huren van een huisVeel gebruikte termen bij het huren van een huisBij het huren van een huis komt u termen tegen waarvan u de betekenis moet weten. In dit artikel treft u toelichting aan…
Beëindiging van huur woonruimte tegen de wil van de huurderVee mensen huren een woning. Gelukkig worden huurders goed beschermd door de wet, maar de verhuurder heeft verschillende…
Waarom bedrijfspand huren en verhuren met btwWaarom bedrijfspand huren en verhuren met btwDe zakelijke verhuur van een bedrijfspand en bedrijfsruimte is, als u niets afspreekt, vaak vrijgesteld van btw. Maar er…

Hypotheek voor starters: Sociale KoopHypotheek voor starters: Sociale KoopVoor starters op de woningmarkt is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Een van de mogelijkheden om starters te…
Duur en beëindiging van een huurcontract (BE)Duur en beëindiging van een huurcontract (BE)Wie een onroerend goed huurt, kan 4 soorten huurcontracten afsluiten met telkens een verschillende looptijd en verschill…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid Basisboek recht - L. Janssen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.