Koopwoningen bezichtigen, waar moet je op letten

Als je eenmaal hebt besloten een (nieuw) huis te kopen dan kun je honderden woningen gaan bezichtigen. Maar hoe kun je je nou het beste voorbereiden en waarop moet je letten bij een bezichtiging om te voorkomen dat je droomkasteel een nachtmerrie wordt.

Voorbereiding

Wensenlijst en woningen die aan je wensen voldoen

Op het moment dat je een huis gaat kopen zul je voor jezelf eerst een lijst moeten maken met criteria waaraan de nieuwe woning moet voldoen. Met behulp van deze woning kan een selectie worden gemaakt uit het aanbod binnen de regio waarin je zou willen wonen. Ook een makelaar zal met behulp van deze lijst een betere selectie voor u kunnen maken waardoor je niet een eindeloos aantal huizen zult bezichtigen die toch niet aan de eisen voldoen. Met behulp van deze wensenlijst en een indicatie van het bedrag dat je maximaal kunt lenen c.q. uitgeven wordt het ook een stuk gemakkelijker zoeken op woningsites als bijvoorbeeld Funda. De wensen kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld het aantal kamers, het type woning, bepaalde buurten waarin u wilt wonen, grondoppervlak, de aanwezigheid van een garage etc.

Bekijk de buurt

Indien u een aantal woningen heeft geselecteerd is het van belang, voordat je een afspraak gaat maken voor een bezichtiging, de buurt aan een nader onderzoek te onderwerpen. Hoe leuk een huis ook is, als dit niet in een goede omgeving staat zult u er later weinig plezier aan beleven. Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen zijn: Zijn er naar uw smaak voldoende winkels, scholen en andere voorzieningen als openbaar vervoer en sportclubs, maar ook wonen mijn vrienden en familie op een voor mij acceptabele afstand en is er voldoende parkeergelegenheid. Wat is de sfeer in de buurt. Bekijk hierbij een bepaalde buurt niet alleen overdag maar kijk ook eens op andere tijdstippen. Probeer hierbij ook eens een praatje aan te knopen met buurtbewoners zodat je een betere indruk krijgt van de buurt. Naast een bezichtiging van de buurt is het ook verstandig de buurt op internet te onderzoeken en navraag te doen over de buurt bij de makelaar. Wellicht zal de buurt binnenkort grondig worden opgeknapt waardoor een hele andere situatie ontstaat.

De bezichtiging

Neem uw tijd voor de bezichtiging

Het beste kunt u de bezichtiging plannen op een moment dat u voldoende tijd heeft. Laat u zich bij de bezichtiging ook zeker niet haasten door de verkopend makelaar. Deze beschikken uiteraard over een uitgebreid arsenaal verkooptrucs maar argumenten als “er zijn al andere gegadigden dus u zult snel moeten beslissen” of “ er is niet veel tijd want er staat een andere afspraak geplant” moet u zich zeker niet aantrekken.

Neem een fototoestel mee en maak een plattegrond

Zeker als u meerdere bezichtigingen op een dag doet kan het beeld dat u van een bepaalde woning heeft achteraf nogal vertekenen. Het is dan ook handig als u later op uw gemak nog eens even terug kunt kijken. Het is dan ook verstandig een fototoestel mee te nemen en tijdens de bezichtiging de nodige foto’s te maken vanuit verschillende hoeken. Vraag van tevoren wel even toestemming voor het maken van foto’s. Ook een schets van de plattegrond van het huis kan later helpen de situatie nog eens goed voor ogen te halen.

Maak gebruik van een checklist

Op internet zijn er diverse checklisten te vinden die u kunt gebruiken als hulpmiddel bij een bezichtiging. Een voorbeeld hiervan is te vinden op www.eerste-koophuis.nl. Door gebruik te maken van deze checklisten loopt u de woning op de belangrijkste punten na. Bovendien maakt de vaste indeling van de checklist het later eenvoudiger diverse woningen met elkaar te vergelijken.

Stel vragen en test

Met behulp van de checklist krijgt u al een indruk van de dingen die u moet weten over de woning. Het is echter wel van belang goed door te vragen over de woning. Op het moment dat u denkt dat u een ontwijkend antwoord krijgt zult u zeker door moeten vragen. Dit doorvragen is van belang om eventuele verborgen gebreken op te sporen. Voor zover u ze niet ontdekt door het stellen van vragen kunt u in ieder geval later stellen dat u voldaan heeft aan uw onderzoeksplicht en kunt u de verkoper wellicht aansprakelijk stellen voor het verborgen gebrek. Meer informatie over verborgen gebreken en uw onderzoeksplicht vindt u in dit artikel.

Voorbeelden van vragen die u zou kunnen stellen zijn:
  • Wat is de oorzaak van die vochtplek/verkleuring/scheur
  • Wat is het bouwjaar van de badkamer/keuken
  • Is er (vloer)isolatie aangebracht
  • Wanneer is de elektriciteit aangelegd en zijn er aardlekschakelaars aanwezig
  • Hoe actief is de vereniging van eigenaren
  • Wat is het bestemmingsplan van de buurt
  • Waarom gaan de huidige eigenaren verhuizen
  • Is er asbest aanwezig in de woning
  • Is de grond getest op bodemvervuiling

Daarnaast kun je zelf ook, na toestemming, zelf enkele test in de woning doen. Maak eens een raam open want dubbel glas kan veel lawaai tegenhouden terwijl je in de zomer wel de ramen zult openzetten. Bovendien kun je op deze manier beter kijken naar de staat van de kozijnen. Een kraan aanzetten en laten lopen of en toilet doortrekken kan ervoor zorgen dat problemen met de riolering naar boven komen. Ook de inbouwapparatuur in de keuken kan even nader bekeken worden, ook al ziet het er nog zo goed en schoon uit, dit betekend niet altijd dat alles even goed werkt.

Bekijk alles

Het ligt natuurlijk voor de hand dat u alle kamers bekijkt, maar probeer werkelijk niets over te slaan in de woning. Vraag of u ook in eventuele inbouwkasten mag kijken, op de zolder en in de schuur en werp een vlugge blik in de kruipruimte of kelder. Op deze manier kunt u wellicht tijdig achter een aantal gebreken komen en staat u later niet voor nare verrassingen. Vergeet ook zeker niet voor of na de bezichtiging de buitenkant van de woning aandachtig te bestuderen. In welke staat verkeert het dak, de kozijnen, het schilderwerk en het metselwerk.

Let bij de bezichtiging ook zeker op kleinere zaken zoals bijvoorbeeld het aantal en type stopcontacten, lichtpunten en bijvoorbeeld de afwerking van ramen en deuren. Het zijn allemaal punten die op het eerste gezicht niet opvallen maar wel iets zeggen over de staat van de woning en de eventuele kosten die je zult moeten maken als je de woning koopt.

Evaluatie en een tweede bezichtiging

Na alle bezichtigingen is het goed de zaken even op een rijtje te zetten. Vergelijk de checklisten. Bekijk de foto’s nog een kritisch en laat ze ook aan anderen zien zodat je ook vanuit een ander gezichtspunt commentaar krijgt. Leg de woning nog eens naast de oorspronkelijke wensenlijst die je maakte, voldoet de woning echt aan de eisen die je eraan stelt ?. Maak van al je bevindingen aantekeningen.

Mocht je na de evaluatie nog steeds ervan overtuigd zijn dat de woning een goede optie is dan wordt het tijd voor een tweede bezichtiging. Tijdens deze bezichtiging kun je vragen stellen die je de vorige keer vergeten bent en die uit je evaluatie naar voren zijn gekomen. Bovendien kun je nog eens dieper ingaan op zaken die je vorige keer niet geheel duidelijk waren of die je minder belangrijk vond.

Is het huis na de tweede bezichtiging nog steeds de ideale woning… dan kun je je zoektocht voorlopig staken en kun je een bod gaan uitbrengen op de woning.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging?Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging?De open huizen dag is altijd weer een goede reden om eens binnen te lopen bij een aantal huizen, waarvoor je al langere…
Waarom een aankoopmakelaar?Eén van de werkzaamheden die makelaars verrichten is het begeleiden van het aankopen van een woonhuis. Naast het verkope…
Waar op letten bij kopen eerste huisWaar op letten bij kopen eerste huisBij het kopen van uw eerste huis weet u nog niet precies waar u op moet letten en hoe u het moet aanpakken. In dit artik…

Stress door verhuizingStress door verhuizingHet aankopen en verkopen van een huis brengt een grote stressfactor met zich mee. De grootste stress wordt echter veroor…
Verhuur springkussenVerhuur springkussenEen kinderfeest is pas echt leuk als er activiteiten bij zijn. Veel ouders nemen de kinderen mee naar een speeltuin of e…
Bronnen en referenties
  • http://www.google.com/search?q=bezichtiging+koopwoning&rls=com.microsoft:*:IE-Address&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7SUNA_en
  • http://www.eerste-koophuis.nl/documenten/bezichtiging-checklist.pdf
  • http://www.haagsestarters.nl/?item=22
  • http://forum.fok.nl/topic/1120760
  • http://forum.viva.nl/forum/list_messages/13968
  • http://www.helpikgaeenhuiskopen.nl/Begin_pagina.html
  • http://www.niksertussen.nl/?id=125
  • http://www.hoedoe.nl/wonen-inrichten/huis-kopen-of-verkopen/hoe-bezichtig-ik-een-huis
  • http://huis-kopen.10-tips.nl/2-ga-niet-over-een-nacht-ijs.html
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 12-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.