Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging?

Huis bezichtigen: Waarop letten bij een woningbezichtiging? De open huizen dag is altijd weer een goede reden om eens binnen te lopen bij een aantal huizen, waarvoor je al langere tijd interesse hebt. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij een bezichtiging van een huis dat te koop staat? Wat zijn de beste tips voor een woningbezichtiging alleen of samen met een makelaar? Heb je eigenlijk echt een makelaar nodig voor een bezichtiging? En is het bijvoorbeeld slim om een aannemer mee te nemen naar een bezichtiging van een woning? En hoe bereid je jezelf het beste voor?

Hoe bereid je je het beste voor op een woningbezichtiging?

Wanneer je huizen gaat kijken op een Open Huizen Dag ofwel Open Huizen Route heb je weinig tijd om een woning echt in detail te bekijken en krijg je relatief weinig toelichting. Bereid je dus gedegen voor via Funda en kies de juiste volgorde om een aantal huizen te kunnen zien op verschillende locaties. Wanneer je op een ander moment een bezichtiging gaat doen, is een goede voorbereiding ook meer dan noodzakelijk.

Bekijk goed de foto's, kadastrale kaart en plattegronden van de woning en vraag altijd tevoren een brochure aan van het huis. Maak liefst een lijstje met vragen, die je de verkopend makelaar tijdens de bezichtiging zelf wilt gaan stellen.

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging van een huis?

Staat van de woning

Zijn er problemen met het dak, de fundering of de muren? Zie je scheuren of tekenen van verzakking van de woning? Is er sprake van een probleem met vocht, dan wel via dak of muren dan wel optrekkend vocht vanuit bijvoorbeeld de kelder? Zijn er problemen met elektriciteit, riolering of andere leidingen in de woning?

Staat van onderhoud

Is er sprake van achterstallig onderhoud binnen of buiten? Zijn de kozijnen niet rot, wanneer is er voor het laatst buiten geschilderd? Zijn de badkamer en keuken in orde en werkt de apparatuur naar behoren? Is de woning gedateerd en moet die gemoderniseerd worden bijvoorbeeld qua schoon metselwerk muren of plafond platen?

Hoe is de afwerking?

Hoe is de woning afgewerkt qua schilderwerk en materiaalkeuze? Is er gekozen voor gedegen en wat meer prijzige oplossingen of is er overal gekozen voor goedkope materialen? Hoe zien plinten, tegels en randen eruit? Hoe is het sluitwerk van de ramen? Is de woning geïsoleerd? Is er dubbel of enkel glas?

Hoe is de indeling en hoe ruim is het huis?

Heel belangrijk voor je toekomstige leefgenot is de ruimte die de woning biedt en hoe die is ingedeeld. Belangrijk is dat de indeling logisch is en aansluit bij jouw woonwensen. Wil je een grote woonkamer of slaapkamers? Mag de badkamer ook beneden zijn? Kun je muren doorbreken om een open keuken te maken? Is er op alle verdiepingen een toilet?

Hoe is de locatie en is er voldoende privacy?

Denk heel erg goed na over de locatie van de woning, wil je echt in deze plaats wonen? Wil je binnen of buiten de bebouwde kom een huis kopen? Wil je buren of juist absolute privacy? Kun je overlast ervaren van de buren? Hoe gevoelig ben je voor lawaai van buren of een doorgaande weg? Heb je inkijk in de tuin en vind je dat een bezwaar?

Kies je voor een bezichtiging alleen of is het beter om een makelaar mee te nemen?

Je kunt alleen een huis gaan bezichtigen maar vaak is het toch aan te bevelen om een aankoop makelaar mee te nemen naar de woningbezichtiging. Een makelaar kan beter inschatten dan jij wat een woning waard is en weet precies waarop hij of zij moet letten wanneer het gaat om de staat van de woning, onderhoud en afwerking.

Ook weet een makelaar wat eventuele aanpassingen je gaan kosten en wat dat voor consequenties heeft voor hoe reëel de vraagprijs van het huis op dit moment is. Een makelaar weet bovendien hoe je een onderhandeling naar het kopen van het huis inzet en staat in tegenstelling tot de verkopend makelaar aan jouw kant.

De Open Huizen Dag vindt plaats op 21 juni 2013 en je kunt op Funda zien welke huizen er mee doen. Tussen 19.00 en 21.00 kun je gewoon binnen lopen zonder afspraak op de eerste open huizen avond op midzomer nacht.
© 2012 - 2023 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij het bezichtigen van een huisBij het bezichtigen van een huis doet u veel indrukken op. U moet het juiste gevoel hebben bij het huis. Het is verstand…
Huis verkopen via een open dagJaarlijks organiseren makelaarsorganisaties landelijke open huis dagen. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden binnenlope…

Een woning of appartement te koop stellen (België)Het te koop zetten van een woning in België, kan niet meer vergeleken worden met een huis of appartement dat tien jaar g…
Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Op dit moment heb je als koper van een huis veel meer ruimte dan vroeger om te onderhandelen, wanneer het gaat om de vra…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-06-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.