Verhuizen: waar moet ik aan denken als ik iets ga huren

Zo goed als iedereen verhuist ooit in zijn leven minstens één keer. Het verlaten van het ouderlijk nest is iets waar veel jongeren naar uitkijken. De dagen en weken voor een effectieve verhuizing komen er een groot aantal zaken naar boven waar men zeker aan moet denken. Met deze tips kan je efficiënt en zonder extra kopzorgen verhuizen. Bespaar extra stress op deze drukke dagen.

Verhuizen

Verhuizen lijkt iets makkelijk, maar dat is het zeker niet. Er komt meer bij kijken dan enkel het inpakken en verplaatsen van je meubels en spullen. Het is eenvoudig werken als je voor jezelf een opsomming maakt van de punten waar er nog aandacht en tijd ingestoken moet worden. Er zijn een aantal aandachtspunten waar iedereen op moet letten als hij/zij verhuist. Probeer bij al je ondernemingen in verband met je verhuizing te vertrekken van de verhuisdatum.

Internet & televisie

Probeer goed op tijd uit te zoeken bij welke operator je jezelf wilt verbinden. Elke operator heeft een aantal pakketten met mogelijkheden om je internet en televisie te combineren, maar natuurlijk kan je deze ook apart nemen. Gecombineerde pakketten zijn meestal iets goedkoper. Wees jezelf ervan bewust dat je best een avond de tijd uittrekt om de verschillende operatoren te vergelijken. Welke snelheid van internet bieden ze aan, wat is de downloadsnelheid, de downloadlimiet, … vergelijk ook zeker de kosten van ieder abonnement. De meeste operatoren hebben ook nog een derde mogelijkheid om te combineren met hun internet en televisie, deze mogelijkheid is de telefonie. Let erop dat je de keuze voor de meest geschikte operator niet te lang uitstelt, aangezien er soms meerdere weken nodig zijn om je te laten aansluiten bij deze maatschappijen.

Verhuislift

Heb je in de woning een brede trap of lift, of moet je gebruik maken van een verhuislift. Bestudeer de mogelijkheden van de woning nauwkeurig op voorhand, hierdoor kan je verhuisproblemen op je verhuisdag vermijden. Er is niets stresserender voor jezelf als er tijdens het verhuizen een bepaald meubel niet op de plaats geraakt die jij zou willen. Als je geen lift hebt in de woning en het materiaal is te groot of te zwaar, dan ben je genoodzaakt om een verhuislift te gaan huren. De prijzen voor het huren van een verhuislift kunnen zeer ruim variëren. Het is voor je portemonnee belangrijk dat je ook hier de tijd neemt bij het uitzoeken van de juiste partner. Er zijn verhuisliften die je kan huren per halve dag, maar er zijn ook plaatsen die werken met uurbedragen. Als je van plan bent om alleen of met z'n tweeën naar een appartement te verhuizen kan zo'n uurbedrag wel in je voordeel spelen. In dat geval heb je vaak niet zo veel spullen of meubelen die geplaatst moeten worden in je woning, hierdoor heb je de lift ook niet lang nodig om te helpen verhuizen.

Huurwaarborgrekening

Als je een contract afsluit om een woning of appartement te huren ben je contractueel verplicht om een huurwaarborgrekening af te sluiten bij de bank. Dit is een aparte rekening die je moet openen om een soort van waarborg vast te zetten voor de verhuurder. Het bedrag van de waarborg bedraagt twee maal je maandelijkse huur. Het bedrag blijft ook van jou, na het beëindigen van het contract kan je ook weer beschikken over dit 'vastgezette' geld. Als je de rekening geopend hebt bij de bank en je huurwaarborgstaat erop, moet de verhuurder ook bij deze bank passeren om zijn/haar handtekening te zetten bij deze rekening. De verhuurder kan dit geld ook niet zelf beheren. Deze waarborg is een bedrag wat de verhuurder eventueel kan proberen aan te spreken bij beschadiging van de woning of het niet nakomen van het contract.

Verzekering

Denk eraan dat je vanaf het moment van samenwonen ook verzekeringen moet afsluiten. De belangrijkste verzekeringen zijn de inboedelverzekering, brandverzekering en familiale verzekering.
De inboedelverzekering zorgt ervoor dat je interieur en meubilair in je woning verzekerd zijn. De brandverzekering wordt ook woningverzekering genoemd, omdat deze een grotere inhoud heeft dan enkel verzekeringen tegen brand. Het dekt ook de schade en de woning en de inhoud ervan. Tenslotte heb je de familiale verzekering die instaat voor schade die jij per ongeluk aan derden hebt veroorzaakt.

Adreswijzigingen

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning kan je best ook even stilstaan bij de instanties die je adresgegevens hebben. In veel gevallen is het belangrijk dat jijzelf de instanties verwittigd dat je verhuist bent naar een nieuw adres. Je bent al zeker verplicht om je nieuwe adres door te geven aan de bevolkingsdienst van je nieuwe gemeente. De meest voorkomende plaatsen waar je een adreswijziging zult moeten doorgeven zijn:
  • De werkgever
  • De water-, gas- en elektriciteit leveranciers
  • Familie
  • Vrienden/kennissen
  • Sportclubs waar je lid bent
  • De bank
  • Huisarts/Tandarts
  • De operator/provider
  • Ziekenfonds

Water, gas en elektriciteit

Denk eraan dat er ook een overdracht gedaan moet worden van de nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit. De vorige huurder moet deze afkoppelen om zijn maandelijkse bijdragen hiervoor te stoppen, maar deze worden niet automatisch overgezet naar jou. Het is aan te raden met welke energieleveranciers de vorige huurder werkte, deze kan je dan eventueel contacteren om een nieuwe 'aansluiting' te maken naar jouw gegevens.

Opruimen en weggooien

Als je de eerste keer het ouderlijk nest gaat verlaten en je gaat iets huren, merk je pas dat je zelf enorm veel spullen bezit. Wees er op tijd bij om je bezittingen te verdelen in een paar categorieën. De materialen die je zeker mee wilt kan je alvast in stevige verhuisdozen steken, zodat deze klaar zitten om samen met jou te vertrekken naar de nieuwe woonplaats. De spullen die je niet meer gebruikt (kleren, schoolgerief, …) kan je best onderverdelen in twee aparte groepen. De materialen die echt weggegooid mogen worden of de materialen die misschien nog bruikbaar zijn voor iemand anders. Deze laatste groep van materialen kan je eventueel schenken aan mensen die je er een plezier mee kan doen, oftewel probeer je deze online te verkopen voor een extra zakcent.
© 2014 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen en een verhuisliftVerhuizen en een verhuisliftEen van de belangrijke punten om een verhuizing goed te regelen, is rekening te houden met de locatie waar vandaan de go…
Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Wij gaan verhuizen, wat met de elektriciteit? (BE)Een verhuis brengt heel wat administratief werk met zich mee. Hoe verwittig je je elektriciteitsleverancier, wat moet je…
Tips voor efficiënt en snel verhuizenTips voor efficiënt en snel verhuizenVerhuizen is vaak een helse klus: het brengt spanning en chaos met zich mee. Met deze tips verloopt je verhuis veel effi…

Hoe starten met een nieuwbouwwoning?Hoe starten met een nieuwbouwwoning?Je bent gelukkig met je partner, financieel heb je alles mee, je kan dagelijks gezellig samen je leven leiden bij je oud…
Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het?Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het?Hoe werken onderverhuur en onderhuur precies? En mag je altijd wel onder(ver)huren? Wanneer je op stage of op reis bent…
Maikske (18 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.