Hoe starten met een nieuwbouwwoning?

Hoe starten met een nieuwbouwwoning? Je bent gelukkig met je partner, financieel heb je alles mee, je kan dagelijks gezellig samen je leven leiden bij je ouders of in je huurhuis maar toch ontbreekt er iets. Iedereen heeft een moment in zijn leven dat er precies iets mist. Stilaan begin je weg te dromen over een huis, volledig zoals je het zelf graag wilt. Een huis zonder muren die je storen, ramen die op de verkeerde plaats staan ingewerkt om de juiste lichtinval te hebben of een lichtknop die veel te ver van de tafel staat waardoor je telkens op moet staan om het licht aan/uit te doen. Wel op dat moment starten de plannen met het kijken naar een eigen plek.

De eerste stappen naar een nieuwbouwwoning

De eerste stappen zijn vooral het maken van een beeld. Dit beeld bevat vooral de eisen die je zelf stelt aan de omgeving of de kenmerken van hoe jouw huis er uit moet zien. Bepaalde criteria spelen daarin vooral een rol, zoals de omgeving, de ligging van je bouwgrond, hoe je huis georiënteerd moet staan, welke omvang het moet hebben enzovoort. Eens dit beeld gevormd is kan je op zoek naar het perfecte stukje grond om jouw droom werkelijkheid te maken.

De bouwgrond

Je weet nu wat je wil, nu moet je het nog vinden. Dit gedeelte kan soms veel moeilijker zijn dan je zou denken. Veel hangt natuurlijk af van het aanbod op de markt en de financiële middelen die er ingezet kunnen worden.

1. Zoeken
Om meteen van dit eerste werk te maken kan je je het best richten tot verschillende makelaars uit je eigen regio aan wie je jouw wensen en middelen bloot geeft. Het is echter hun werk om voor jou passende voorstellen uit te zoeken en deze dan zo goed mogelijk te presenteren. Doe je liever zelf het opzoekwerk? Dan kan je natuurlijk via het internet verschillende zoekcriteria ingeven om zo dezelfde resultaten te bekomen. Het vergt alleen iets meer initiatief en tijd van jezelf om er uit te komen.

2. Budget
Ten tweede was er nog het budget. Wanneer je een aardige spaarcent achter de hand hebt om de grond te financieren, des te beter. Zo niet, zal je moeten lenen. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo is het een vereiste dat zowel jij als je partner in het bezit zijn van een vast contract vooraleer er een lening kan worden afgesloten. Dit is iets wat de banken een zekerheid moet bieden naar de afbetaling toe, al is dit niet altijd vanzelfsprekend in deze crisistijden. Om meer informatie te verkrijgen over de voorwaarden die een lening vereist is het belangrijk om niet alleen te informeren bij je eigen bank maar ook te vergelijken met andere banken.

Zij werken samen met jou een persoonlijk afbetalingsplan uit waarbij het duidelijk is hoelang, aan welke rente en hoeveel per maand je precies zal moeten betalen voor jouw lening. Indien je alleen een stuk grond wil gaan kopen (zonder partner) kan je je het best richten tot het sociaal woonkrediet. Je staat er tenslotte alleen voor en dan is een aantrekkelijke rente altijd interessant om alvast een goede start te kunnen maken.

3. Een keuze maken
Ten slotte rest er enkel nog een keuze te maken. Dit is een persoonlijke keuze waarin vooral de eigen criteria, eisen en budgettaire mogelijkheden de doorslag zullen geven. Wanneer deze knoop is doorgehakt kan je verder beginnen aan de volgende fase namelijk het uitwerken van een bouwplan.

Het uitwerken van een bouwplan

Om een bouwplan te gaan uitwerken is het belangrijk dat je weet wat je wil en wat er ook effectief mag. Daarom is het belangrijk om tijdig navraag te doen bij de gemeente. Bijvoorbeeld: Zijn er bouwvoorschriften waar ook jouw nieuwbouwwoning aan moet voldoen?

De architect

Om zeker te zijn dat alles correct is opgemaakt doen veel mensen beroep op een architect. Het is echter hun job om jouw droomhuis uit te werken op papier met de nodige bouwtermen en technische informatie. Om een goede keuze te maken aan wie je deze grote verantwoordelijkheid gaat geven, is het interessant om navraag te doen bij kennissen of vrienden die misschien zelf ook al ervaring hebben met een architect of van wie ze goede referenties kennen.
Je bouwt normaal maar één keer en dan wil je dat het goed is.

Belangrijk wanneer je de prijs wil drukken is om genoeg verschillende architecten jouw concept toe te lichten en hierbij een prijsvergelijking te maken. Zo beperk je de kans dat je de hoofdprijs moet neertellen om jouw huis te laten uitwerken op papier. Wanneer je de juiste persoon eenmaal gevonden hebt kan het echte werk beginnen.

Een architect werkt meestal in verschillende fases bij het tekenen van een bouwplan. Zo kan je rustig toelichten wat je precies wil en moeten moeilijke keuzes nooit overhaast genomen worden. De eerste vragen die je mag verwachten zijn:
  • Hoe groot zal het huis worden?
  • Welke stijl zie je graag?
  • Waar ga je ramen zetten?
  • Ga je een garage voorzien aan het huis of zal deze achteraf bijgebouwd worden?
  • ...

Al deze vragen zorgen ervoor dat de architect in kwestie zich reeds een beeld kan vormen van welk concept je in gedachten hebt. Vervolgens zal hij/zij trachten dit zo goed mogelijk uit te werken in een getekende versie op papier of op de pc.

Wanneer de eerste lijnen goed zitten zal er verder gekeken worden naar de indeling van je nieuwbouwwoning. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende steunmuren worden ingewerkt voor de stevigheid van de woning of praktische handelingen voldoende aan bod komen.

Het definitief bouwplan

Als alles uiteindelijk uitgewerkt is zoals je het zelf wil zal er een definitief bouwplan uitgewerkt. Hier worden zowel jouw handtekening als die van de architect worden opgezet. Het officiële bouwplan zal vervolgens ingediend worden bij de gemeente door jezelf of de architect, waarna je enkel nog kan wachten op verder bericht betreffende de goedkeuring van jouw nieuwbouwwoning. Dit kan via sommige gemeentesites online opgevolgd worden aan de hand van een persoonlijke dossiernummer die je moet ingeven op hun site.

Iets na je aangifte zal je documenten ontvangen die dienen om de omgeving rond je bouwgrond en eventuele buren te informeren. Deze documenten dienen gepresenteerd te staan op je bouwgrond om passanten en omwonende reeds te informeren van je bouwplannen. Dit geeft buren of mensen uit de nabije omgeving de kans om jouw bouwplan in te kijken en eventueel protest te uiten indien ze bezwaar hebben tegen de geplande bouw. In meeste gevallen is dit geen enkel probleem maar je weet maar nooit.

Na een paar maanden geduld zal je uiteindelijk en brief mogen verwachten waarin staat of je bouwvergunning in orde is of niet. Indien alles voor de gemeente in orde zal krijg je een bouwvergunning om je werken te starten.

Vervolgens kan het echte avontuur beginnen en is jouw nieuwbouwwoning binnenkort werkelijkheid!
© 2014 - 2024 Nathaliescrayen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Wanneer je een nieuwbouwwoning wenst te bouwen, ben je wettelijk verplicht om hiervoor een architect aan te stellen. Een…
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het la…
Tips bij kopen van een nieuwbouwwoningTips bij kopen van een nieuwbouwwoningWanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, of je bent van plan om een nieuwbouwwoning te kopen zit je met allerlei vra…
Bouwkavel kopen: wat betekent dat fiscaal?Bouwkavel kopen: wat betekent dat fiscaal?Wat zijn de fiscale gevolgen van het kopen van een bouwkavel in 2023? Kunt u de hypotheekrente aftrekken, betaalt u hier…

Huis verhuren aan studentenHuis verhuren aan studentenEen huis verhuren aan studenten kan een aantrekkelijke optie zijn om geld te verdienen. Wanneer een woning wordt opgedee…
Verhuizen: waar moet ik aan denken als ik iets ga hurenZo goed als iedereen verhuist ooit in zijn leven minstens één keer. Het verlaten van het ouderlijk nest is iets waar vee…
Nathaliescrayen (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.