Gevel impregneren, doe het zelf

Gevel impregneren, doe het zelf De gevel van je huis impregneren, is een klus waarvan je op niet al te lange termijn zichtbaar resultaat ziet. En wie een beetje handig is, kan het zelf doen. Vocht immers, is vijand nummer één van veel bouwmaterialen. Slagregens kunnen er zo toe leiden dat de gevel van je huis vervelende ongemakken gaat vertonen zoals schimmel- en zoutuitslag, vorstschade en mos- en algengroei. Om het risico hierop te beperken, kan je de gevel vochtwerend maken, maar wacht daarmee niet te lang. Voorkomen is beter dan genezen.

Een gevel vochtwerend maken

In het najaar, als langdurige slagregens onze gevel teisteren, krijgen we te maken met zakwater dat vroeg of laat zijn sporen nalaat. Er is een goedkope en afdoende manier om dat te voorkomen: impregneren.

Bakstenen en betonnen muren blijven in betere conditie wanneer verontreiniging geen kans krijgt om in de poreuze ondergrond te dringen. Daardoor kunnen een aantal bekende gebreken worden voorkomen:
  • Schimmeloverlast aan de binnenzijde, door het doorslaan van de gevel;
  • Witte vlekken door zoutuitslag;
  • Vorstschade: een poreuze gevel neemt meer water op en bevroren water zet maar liefst 10 % uit;
  • Verminderde isolatiewaarde van de gevel;
  • Hardnekkige mos- en algenvorming.
  • Het is dus van groot belang om een gevel te impregneren. De gevel zal dan geen water meer opnemen maar kan wel nog ademen.

Doe het zelf

Het impregneren van de gevel is iets wat handige klusjesmannen onder ons heel goed zelf kunnen doen; Meer dan een ladder, emmer, blokkwast, een beetje goede wil en uiteraard een impregneermiddel hebben we niet nodig. Impregneren is immers niets anders dan de gevel met een chemische vloeistof waterdicht maken.

Impregneermiddelen voor steenachtige ondergronden zijn er te kust en te keur in de bouwmarkten. Een goed impregneerniddel is weliswaar niet goedkoop, maar de vakman adviseert om er juist iets meer aan uit te geven in de speciaalzaak, omdat men daar net iets meer advies geeft.

Overigens zijn er tegenwoordig ook watergedragen impregneermiddelen verkrijgbaar die milieuvriendelijker zijn dan de traditionele middelen op siliconenbasis. Impregneermiddelen zijn vaak transparant opdat de structuur of het uitzicht van de muur niet verandert na gebruik. Met andere woorden: nadat het middel is opgebracht zie je na een regenbui alleen druppelvorming op de muur; Hetzelfde effect als een in de was gezette auto. Ik noemde net een blokkwast maar je kunt de gevel ook te lijf gaan met een roller.

Werkwijze

  • Zorg alvorens het impregneermiddel aan te brengen voor een propere, stofvrije en droge ondergrond;
  • Mossen, verfresten en eventuele vieze witte zoutvlekken moet je eerst verwijderen;
  • Controleer ook nog even het voegwerk. Beschadigde voegen, kan je het best hervoegen;
  • Ook barsten en scheuren in de gevel moeten eerst worden hersteld;
  • Materialen die niet mogen worden behandeld, zoals deuren, ramen en dorpels, dek je af met folie;
  • Werk van boven naar beneden en verdeel het te behandelen oppervlak in kleinere stukken.

Kostenbesparing

Het impregneren van gevelwerk is in deze tijd niet meer weg te denken. Door de hoge zuurgraad en toenemende vervuiling in de neerslag, wordt het voegwerk steeds sneller aangetast. Door te impregneren (tegenwoordig spreekt men ook wel van hydrofoberen) wordt de levensduur van een geveloppervlak aanzienlijk verlengd.

In tegenstelling tot een volwaardige gevelrenovatie is het impregneren van de gevel een klus die men zelf kan doen en die meestal in één dag geklaard is. De kosten zijn zo weer terugverdiend; Omdat de gevel na een impregneerbehandeling droog blijft, zal deze een grotere isolerende werking hebben zonder dat de ventilerende werking verloren gaat. Dit kan een aanzienlijke energiebesparing tot gevolg hebben.

Optrekkend vocht funest voor fundering en muren

Bij voortdurende slagregens aan de windzijde en bij lekkende dakpannen is de oorzaak van vochtproblemen snel gevonden. Maar niet altijd ligt de reden voor de hand. Wist je bijvoorbeeld dat optrekkend vocht de meest voorkomende oorzaak is voor vochtschade aan fundering en buitenmuren? Die schade manifesteert zich meestal op andere plekken dan de plek waar die veroorzaakt wordt.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevel impregnerenDe gevel impregnerenIn een natte trui krijgt men het niet warm! En hetzelfde geldt voor een woning. Een natte muur geeft waardevolle warmte…
Impregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsImpregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tipsHet impregneren van de gevel kan men snel en gemakkelijk zelf doen. Ook onervaren doe-het-zelvers kunnen de beschermende…
Impregneren buitenmuurImpregneren buitenmuurOmdat vocht een wezenlijke factor is bij de warmtegeleiding van buitenmuren, moet men deze indien niet beschermd door co…
Welke technieken zijn er voor vochtbestrijding buitenmuurWelke technieken zijn er voor vochtbestrijding buitenmuurOm een vochtige buitenmuur weer droog te krijgen, bestaan er meerdere technieken. Men kan injecteren, verticale afdichti…

Een bestaande muur isolerenVeel oude huizen hebben massieve buitenmuren of een niet-geïsoleerde spouwmuur. Hierdoor kan je tot een kwart van de war…
Veiligheidskleding: veilig uitgerust aan de slagHeel wat doe-het-zelvers beschikken over de meest uiteenlopende gereedschappen en machines om hun klussen tot een goed e…
Bronnen en referenties
Reacties

Roel, 06-04-2016
Goedemorgen,
Voor buitenmuren uit een half breuksteentje, van kalk zandsteen, welke impregneer is daar een goede voor om te gebruiken?
Groeten, Reactie infoteur, 06-04-2016
Elke muur en materiaalsoort heeft zijn eigen impregneermiddel nodig. Op de websites van sommige aanbieders kan men gebruik maken van een speciale tool/bestelhulp die stap voor stap leidt naar het juiste impregneermiddel. Dergelijke tools bevatten gerichte vragen over het oppervlak dat men wil behandelen. Met het doorlopen van zo’n bestelhulp zijn doorgaans maar enkele minuten gemoeid.

Ransijn, 29-09-2010
Goedemorgen. Ik heb mijn gevel laten zandstralen en opnieuw laten voegen, met de bedoeling dat deze daarna geimpregneerd zou worden. Dat is onlangs gedaan op een zeer regenachtige dag (nadat het al dagenlang geregend had). Heeft dat eigenlijk wel zin? Hoe kan ik controleren of het impregneermiddel eigenlijk wel op/in de steen zit? Vriendelijke groet, Gert-Jan Ransijn Reactie infoteur, 29-09-2010
Als een gevel goed geïmpregneerd is, zie je tijdens en na een stevige regenbui de regendruppels duidelijk op de muur parelen. Een ongeïmpregneerde of slecht geïmpregneerde muur neemt het vocht op.

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.