Impregneren gevel zelf doen: producten, stappenplan, tips
Het impregneren van de gevel kan men snel en gemakkelijk zelf doen. Ook onervaren doe-het-zelvers kunnen de beschermende coating aanbrengen. Gevels moeten immers bestand zijn tegen regen, vooral slagregen. Is het metselwerk juist uitgevoerd, dan zijn ze dat doorgaans ook. Dringt er bij regen desondanks te veel vocht in de muur, dan moet je de gevel impregneren. Muren moet men immers beschermen tegen vocht, omdat veel gangbare bouwmaterialen voor muren min of meer poreus zijn en dus water opnemen. Daarnaast kan water door voegen binnendringen, bijvoorbeeld tussen bakstenen of fijne scheuren. Dit kan enerzijds het bouwmateriaal zelf beschadigen, anderzijds kunnen de muren gaan lekken. En uiteindelijk kan zich schimmel ontwikkelen op een vochtige muur.
inhoud
Wat is impregneren
Impregneren is een techniek die muren voorziet van een ademende afdichting, nodig om te voorkomen dat er vocht via de gevel binnendringt. Buitenmuren worden immers blootgesteld aan directe weersinvloeden van regen, sneeuw, wind en zon. Bij buitenmuren gaat het meestal om materialen als
- baksteen;
- metselwerk;
- tegelwerk;
- natuursteen;
- beton;
- vezelcement;
- of kalkzandsteen.
Materialen die allemaal erg stabiel zijn, maar niet onaantastbaar. Die buitenste schil van een gebouw moet daarom voor langere periode tegen de weersomstandigheden worden beschermd.
De voordelen van impregneren
- het impregneren van de gevel vermindert de vochtopname van het metselwerk aanzienlijk;
- zonder daarbij een belemmering te vormen voor de diffusie (dampdoorlaatbaarheid);.
- overigens reduceert een impregneerbehandeling ook sterke verontreiniging aan de gevel.
Producten voor impregneren gevel
Er bestaan impregneermiddelen op basis van oplosmiddelen en oplossingsvrije impregneermiddelen. Voor een optimaal resultaat en langdurige werkzaamheid moeten deze middelen zo diep mogelijk in het oppervlak doordringen. Dit vereist dat het materiaal overvloedig moet worden aangebracht, bijvoorbeeld met een tuinsproeier. Goed opgebracht, houdt een impregneermiddel de gevel 8 tot 12 jaren waterdicht.
Moderne impregneermiddelen moeten vrij van oplosmiddelen zijn, ook als ze alleen maar buiten worden gebruikt. Veranderingen in het uiterlijk van de gevel na de toepassing zijn uit den boze. Vorstbestendig gevelimpregneermiddel moet daarom in ieder geval kleurloos en UV-bestendig zijn. En moet kleefvrij opdrogen om latere aanhechting van stofdelen, vuil of ongedierte te voorkomen.
Wat heb je nodig?
- tuinsproeier;
- blokkwast;
- impregneermiddel.
Stappenplan impregneren gevel
In principe moet deze klus bij droog weer en matige temperaturen worden uitgevoerd. Ga te werk volgens onderstaand stappenplan:
- Het opbrengen van impregneermiddel kan het beste met de tuinsproeier gebeuren. Maar veel impregneermiddelen kunnen ook met een blokkwast worden aangebracht.
- Simpelweg het impregneermiddel in een emmer gieten en met de uiteinden van de borstelharen goed onderdompelen.
- Met de blokkwast goed in alle richtingen uitwrijven. Dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling, zelfs over oneffen gevels, ruw gips of metselvoegen.
- Tussen de eerste en tweede beschermlaag moet men één tot twee uur wachten voordat het volledig droog is.
- Eenvoudiger, schoner en sneller gaat het met een ordinaire tuinsproeier.
- Schroef in dat geval de doseermond eraf, giet het impregneermiddel in het magazijn en besproei op korte afstand de gevel.
- Ook in dit geval volstaat een droogpauze van één tot twee uur tussen 2 opeenvolgende behandelingen.
Tips en productaanbevelingen impregneermiddel
- vrij van oplosmiddelen;
- geurarm;
- kleurloos;
- UV-bestendig;
- hoog penetratievermogen;
- beschermt tegen slagregen;
- vuilafstotend;
- alkali- en vorstbestendig;
- transparant opdrogend.