Klusjesman gezocht?
Aan goede en betaalbare klusjesmannen zoals loodgieters, verwarmingsmonteurs, schilders en timmerlui geen gebrek. Er zijn veel betrouwbare en gekwalificeerde vaklui in die branches actief. Vraag is alleen: hoe vind je ze?
Eerst vergelijken, dan de opdracht geven
Als het dak weer eens lekt of de verwarming het niet doet, dan moet er uiteraard een goede en betaalbare
vakman komen! Voor het vinden van een goede en goedkope klusjesman kan men nog altijd het beste afgaan op persoonlijke aanbevelingen. Vraag dus eerst altijd bij vrienden, kennissen, buren of collega’s naar hún ervaringen. Aanbevelingen op beoordelingssites via internet zijn niet altijd bruikbaar omdat daar vaak maar een beperkt aantal bedrijven is opgenomen.
Vraag om een gedetailleerde prijsopgave
Uiteraard kan men ook een blik in de Gouden Gids of het telefoonboek werpen, maar vraag altijd om referenties als u een bedrijf contacteert. Vervolgens vraagt u om een offerte of kostenopgave. Overweegt u om een bedrijf in te schakelen laat dan altijd inzicht geven in alle belangrijke aspecten van de opdracht zoals:
- aard en omvang van de uit te voeren werkzaamheden;
- een schatting van de vermoedelijke arbeidsduur;
- materiaalbehoefte en materiaalkosten;
- BTW;
- voorrijkosten en bijkomende kosten;
- een uiterste geldigheidsdatum van de aanbieding.
Zijn de onderlinge prijsverschillen zeer groot, controleer dan of alle aanbieders wel dezelfde diensten aanbieden.
Kostenraming en meerkosten
Kostenramingen zijn zoals dat zo mooi heet, niet “in steen gehouwen”. Vaak blijkt pas tijdens het werk dat de benodigde materialen of de arbeidsuren die nodig zijn, hoger uitvallen dan gecalculeerd in de prijsopgave. Het is geen uitzondering dat bedrijven dergelijke meerkosten op de uiteindelijke factuur vermelden. Een prijsverschil van pakweg 10 procent kan daarbij nog als acceptabel gelden maar bij een meerprijs vanaf ongeveer 20 procent dient het bedrijf u daarover te informeren en heeft u het recht om de opdracht te annuleren. Maar het inschakelen van een concurrent hoeft niet niet per se goedkoper te zijn.
Iedereen die zich deze onzekerheid wil besparen, moet een concreet aanbod tegen een vaste prijs afspreken. Maar in dat geval valt de kostenopgaaf doorgaans iets hoger uit omdat men als klusjesman niet met extra kosten wil blijven zitten. Bovendien wordt daarbij ook discipline van de opdrachtgever gevraagd: als men achteraf extra wensen heeft, kan dat niet op basis van de ontvangen offerte worden uitgevoerd.
Een goede vakman heeft lange wachttijden
Hoe complexer uw opdracht is, hoe meer tijd u daarvoor moet plannen. Voordat serieuze bedrijven hun aanbieding hebben uitgewerkt, kunnen meerdere weken verstreken zijn. Goede vakmensen hebben vaak ook lange wachtlijsten.
Overigens komt men buiten het hoogseizoen sneller in actie en kunt u vaak ook een betere prijs bedingen. Geef daarom een nieuw terras niet uit in het voorjaar, maar liever in de herfst. En een
keukenrenovatie niet vlak voor Kerstmis.
Aanbiedingen van klusbedrijven op internet
Een relatief nieuwe manier om zich van gunstige prijzen te verzekeren, is het zoeken naar vaklui op internetplatforms. Als klant kunt u daar uw klusopdracht omschrijven en een maximum-prijs noemen. Geïnteresseerde klusbedrijven kunnen u dan een aanbieding doen. Op die manier kan men vaak meerdere honderden euro´s besparen.
Beoordelingen van andere klanten kunnen daarbij als leidraad dienen. Maar zoals bijna overal op het internet zijn met nep-accounts manipulaties mogelijk. Een afspraak voor een persoonlijk onderhoud is daarom altijd nuttig.
Praktische zaken bij inschakelen van een klusbedrijf
Een grotere klus in of rond uw huis is geen sinecure. Informeer u van tevoren over essentiële praktische zaken:
- waar kunnen de werklui hun pauzes doorbrengen?
- welk toilet kunnen ze gebruiken?
- waar vindt men een geschikte wateraansluiting?
- wat te doen met (verpakkings)afval? Zo voorkomt u dat verfkwasten worden uitgewassen in de badkuip of uw vuilnisbak uitpuilt.
Koffie, thee of gebak zijn kleine tekenen van waardering. Ze zorgen niet alleen voor een betere inzet, maar stellen u ook in staat om wat gemakkelijker over uw rechten te praten. Want in geen geval moet men klussers volledig aan hun lot overlaten. Als u afspraken heeft of naar uw werk moet, laat dan uw telefoonnummer of de naam van een contactpersoon achter. Controleer steekproefsgewijs of werklui wel op tijd verschijnen, hoe lang ze blijven en of ze de werkplek tussentijds verlaten.