Geef dieven geen kans!

Dieven afschrikken of ontmoedigen om uw woning binnen te dringen is echt niet zo moeilijk. De simpelste voorzorgsmaatregelen zijn vaak de effectiefste. Laat u niet vangen en maak er meteen werk van zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken als u uw woning verlaat.

Vervelend

Niemand wordt graag met inbraak geconfronteerd. Niets is vervelender dan thuiskomen na een avondje stappen of een weekend aan zee en constateren dat je waardevolle bezittingen verdwenen zijn. Er is niet alleen het pijnlijke financiële verlies dat hoog kan oplopen als je geen verzekering tegen diefstal hebt afgesloten en er eventueel ook schade aan deuren of ramen is aangebracht, maar er zijn ook de mogelijk psychische gevolgen:
 • angst voor herhaling
 • een trauma als je geconfronteerd werd met de inbrekers en er misschien ook geweld gebruikt is. Immers, uit de statistieken blijkt dat één derde van de inbraken gebeurt als de bewoners thuis zijn.

Nochtans hoef je geen al te hoge kosten te maken om de kansen op inbraak aanzienlijk te verminderen. Zo concludeerde het consumentenmagazine Test Aankoop in zijn nummer van maart 2012.

Goede gewoontes

Mensen zijn vaak nonchalant als ze de deur uitgaan. Ze vergeten de ramen te sluiten, laten sleutels op de voordeur zitten, sluiten de deur niet af of laten na het alarm aan te zetten. Ook al ben je maar even weg voor boodschappen of de kinderen van school halen, toch is het beter te controleren of alles goed afgesloten is zodat je lieden met minder fraaie bedoelingen niet in de verleiding brengt. Let vooral op wc-ramen en kleine klapvensters.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak vier maal hoger ligt als je deze goede gewoontes niet uit het oog verliest.

Preventie

Wat kan je preventief doen om de beveiliging van je woning te verhogen?
 • Om te beginnen kijk je best wie er voor de deur staat als er gebeld wordt. Dieven kunnen soms driest tewerk gaan en voorkomen blijft steeds beter dan genezen.
 • Zorg ervoor dat je waardevolle voorwerpen die je niet dagelijks gebruikt niet in huis hebt en geen grote hoeveelheid geld beschikbaar hebt.
 • Als je van huis bent, zorg er dan telkens voor te doen alsof er iemand aanwezig is. s Nachts kun je bijvoorbeeld het licht laten branden, weliswaar met gesloten overgordijnen!
 • Ben je voor langere tijd weg, op weekend of met vakantie, geef de indruk dat je thuis bent. Laat een familielid of een buur de brievenbus lichten, de rolluiken op- en aflaten, gordijnen openen en sluiten, het gras maaien.
 • Laat vooral geen boodschap achter op je antwoordapparaat dat je er niet bent of een briefje aan de voordeur dat de postbode best bij de buren belt voor de aflevering van een pakje.
 • Verstop geen sleutel onder een deurmat of een bloembak.
 • Laat geen ladder achter in je tuin en sluit je tuinhuis af zodat dieven niet op zoek kunnen naar gereedschap.

Extra maatregelen

Dieven geven zichzelf gemiddeld drie minuten de tijd om een woning binnen te dringen. Dus komt het erop aan om het hun zo moeilijk mogelijk te maken om hun slag te slaan. Aanvullende maatregelen kunnen bijzonder effectief zijn en hoeven daarom geen fortuin te kosten.
 • Plaats speciale sloten op voor- en achterdeuren.
 • Plaats rolluiken op de vensters of hekwerk voor de ramen.
 • Buitenlampen met bewegingssensor schrikken makkelijker af.
 • Deurbalken en afsluitbare raamgrepen kunnen wonderen doen.
 • Waarom geen waakhond in huis nemen? Dieven lopen liever door als ze een hond bespeuren.
 • Een duurdere optie is de gepantserde deur.

Combineren

Al deze maatregelen zijn apart nuttig en doeltreffend, maar worden pas heel effectief als ze in combinatie gebruikt worden. Test Aankoop berekende dat je vier maal meer bescherming geniet bij combinatie van verschillende maatregelen. Je geniet zelfs acht maal meer bescherming als je je ook een alarmsysteem aanschaft. Vandaag de dag zijn er ook goedkope versies op de markt. Voor een spontaan of ongewild afgaan van het alarm hoef je niet bevreesd te zijn. Naar verluidt is dat bij 95% van de bezitters van een alarm nooit gebeurd.

Als het toch misgaat

Ben je toch het slachtoffer geworden van een inbraak, is het handig dat je maatregelen hebt genomen om de ontvreemde voorwerpen zo snel mogelijk terug te krijgen. Zo kun je de serienummers van elektronische toestellen noteren en waardevolle voorwerpen fotograferen en/of markeren/graveren zodat ze makkelijker herkend kunnen worden.In sommige gemeenten kun je terecht bij de politie om gratis advies te krijgen voor de beveiliging van je woning.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
Een veilig zwembad: hoe en wat?Iedereen weet hoe gevaarlijk de combinatie kinderen en zwembad zijn, maar toch gebeuren er jaarlijks nog verschillende o…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…

Hangend meubilair in een sixties lookHangend meubilair in een sixties lookDe jaren sixties herkennen we aan de kleur, de vele harde en zeer aanwezige kleuren in kleding en woning. De sixties vin…
Onderhoud eigen woningOnderhoud eigen woningEr zijn nogal wat mensen die de kosten voor het onderhoud van de eigen woning niet meenemen is de afweging kopen of hure…
Bronnen en referenties
 • Test Aankoop, maart 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.