Geef dieven geen kans!
Dieven afschrikken of ontmoedigen om uw woning binnen te dringen is echt niet zo moeilijk. De simpelste voorzorgsmaatregelen zijn vaak de effectiefste. Laat u niet vangen en maak er meteen werk van zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken als u uw woning verlaat.
Vervelend
Niemand wordt graag met
inbraak geconfronteerd. Niets is vervelender dan thuiskomen na een avondje stappen of een weekend aan zee en constateren dat je waardevolle bezittingen verdwenen zijn. Er is niet alleen het pijnlijke financiële verlies dat hoog kan oplopen als je geen verzekering tegen diefstal hebt afgesloten en er eventueel ook schade aan deuren of ramen is aangebracht, maar er zijn ook de mogelijk psychische gevolgen:
- angst voor herhaling
- een trauma als je geconfronteerd werd met de inbrekers en er misschien ook geweld gebruikt is. Immers, uit de statistieken blijkt dat één derde van de inbraken gebeurt als de bewoners thuis zijn.
Nochtans hoef je geen al te hoge kosten te maken om de kansen op inbraak aanzienlijk te verminderen. Zo concludeerde het consumentenmagazine
Test Aankoop in zijn nummer van maart 2012.
Goede gewoontes
Mensen zijn vaak nonchalant als ze de deur uitgaan. Ze vergeten de ramen te sluiten, laten sleutels op de voordeur zitten, sluiten de deur niet af of laten na het alarm aan te zetten. Ook al ben je maar even weg voor boodschappen of de kinderen van school halen, toch is het beter te controleren of alles goed afgesloten is zodat je lieden met minder fraaie bedoelingen niet in de verleiding brengt. Let vooral op wc-ramen en kleine klapvensters.
Uit onderzoek blijkt dat de kans op inbraak vier maal hoger ligt als je deze goede gewoontes niet uit het oog verliest.
Preventie
Wat kan je preventief doen om de beveiliging van je woning te verhogen?
- Om te beginnen kijk je best wie er voor de deur staat als er gebeld wordt. Dieven kunnen soms driest tewerk gaan en voorkomen blijft steeds beter dan genezen.
- Zorg ervoor dat je waardevolle voorwerpen die je niet dagelijks gebruikt niet in huis hebt en geen grote hoeveelheid geld beschikbaar hebt.
- Als je van huis bent, zorg er dan telkens voor te doen alsof er iemand aanwezig is. ‘s Nachts kun je bijvoorbeeld het licht laten branden, weliswaar met gesloten overgordijnen!
- Ben je voor langere tijd weg, op weekend of met vakantie, geef de indruk dat je thuis bent. Laat een familielid of een buur de brievenbus lichten, de rolluiken op- en aflaten, gordijnen openen en sluiten, het gras maaien.
- Laat vooral geen boodschap achter op je antwoordapparaat dat je er niet bent of een briefje aan de voordeur dat de postbode best bij de buren belt voor de aflevering van een pakje.
- Verstop geen sleutel onder een deurmat of een bloembak.
- Laat geen ladder achter in je tuin en sluit je tuinhuis af zodat dieven niet op zoek kunnen naar gereedschap.
Extra maatregelen
Dieven geven zichzelf gemiddeld drie minuten de tijd om een woning binnen te dringen. Dus komt het erop aan om het hun zo moeilijk mogelijk te maken om hun slag te slaan. Aanvullende maatregelen kunnen bijzonder effectief zijn en hoeven daarom geen fortuin te kosten.
- Plaats speciale sloten op voor- en achterdeuren.
- Plaats rolluiken op de vensters of hekwerk voor de ramen.
- Buitenlampen met bewegingssensor schrikken makkelijker af.
- Deurbalken en afsluitbare raamgrepen kunnen wonderen doen.
- Waarom geen waakhond in huis nemen? Dieven lopen liever door als ze een hond bespeuren.
- Een duurdere optie is de gepantserde deur.
Combineren
Al deze maatregelen zijn apart nuttig en doeltreffend, maar worden pas heel effectief als ze in combinatie gebruikt worden. Test Aankoop berekende dat je vier maal meer bescherming geniet bij combinatie van verschillende maatregelen. Je geniet zelfs acht maal meer bescherming als je je ook een
alarmsysteem aanschaft. Vandaag de dag zijn er ook goedkope versies op de markt. Voor een spontaan of ongewild afgaan van het alarm hoef je niet bevreesd te zijn. Naar verluidt is dat bij 95% van de bezitters van een alarm nooit gebeurd.
Als het toch misgaat
Ben je toch het slachtoffer geworden van een inbraak, is het handig dat je maatregelen hebt genomen om de ontvreemde voorwerpen zo snel mogelijk terug te krijgen. Zo kun je de serienummers van elektronische toestellen noteren en waardevolle voorwerpen fotograferen en/of markeren/graveren zodat ze makkelijker herkend kunnen worden.In sommige gemeenten kun je terecht bij de politie om gratis advies te krijgen voor de
beveiliging van je woning.