Bruin als trendsetter in het rustieke wonen

Bruin als trendsetter in het rustieke wonen Als ik aan ‘wonen in bruin’ denk, denk ik als eerste aan het Oisterwijkse eikenhout van de ouders en het bruin in combinatie met paars en oranje. Maar we spreken dan over jaren 70 en begin jaren 80. Daarmee ook gezegd dat hetgeen je persoonlijk met een kleur hebt, te maken heeft met de invloeden van bijvoorbeeld je jeugd. Bruin is voor een tiener een heel andere kleur en dat maakt dat al die kleuren weer terugkomen, om vervolgens andere sferen te creëren.

Bruin als basis

Bruin is ook hout en dus vormt in menig huiskamer ‘bruin’ de basiskleur. Behalve dat deze basiskleur er in vele varianten is, is het een kleur die nooit weggeweest is. Alle metalen of kunststoffen in meubilair ten spijt, hout is en blijft een basis. Natuurlijk is de behandeling wezenlijk anders en dus kan je er alle kanten mee op.

Bruin is hip

Het gegeven dat je met het hout alle kanten op kan, maakt dat het multifunctioneel is. Dat heeft er ook toe geleid dat het interieur niet alleen meer uit het bruine hout bestaat, maar bruin in het interieur opgenomen is als warme kleur die rust uitstraalt. Verschillende materialen en kleuren bruin doen het plots ook weer goed in een strak interieur. Het zwart wit lijkt plots net iets te klinisch in een strak interieur en dus kiezen we voor bruin in combinatie met de strakke vormgeving.

Materialen

Hout

Om te beginnen natuurlijk het mooie materiaal hout. Hout is op zoveel manieren te verwerken en of je gaat voor het rustieke natuurlijke plaatje van hout wat zo minimaal mogelijk bewerkt is. Waar de nerf goed te zien is, eventueel de vormen van de planken zelf of zelfs de bast van de boom. Vaak worden deze rustieke plaatjes afgemaakt met beige en off white, maar wil je het iets frisser laten lijken dan combineert het ook prachtig met appeltjesgroen.

Maar hout kan je ook donkerder of lichter van kleur maken en natuurlijk kan je hout ook lakken en wordt die rustieke boom plots een strak gelakt kastje, eetkamertafel of salontafel. Veel verschillende kleuren bruin variërend van licht eikenkleur tot het koloniale diepbruin.

Aluminium / metaal

Bij een open haard kan strak diep bruin metaal heel robuust en toch rustig overkomen. En een keuken in koperbruin met een donkere vloer geeft weer een heel ander plaatje dan een lichtbruin gekleurde keuken met grote laden en massieve deuren die heel prominent in de ruimte met donkereiken vloer aanwezig zijn.

Of een met roodbruin betegelde badkamer met een aluminium bad en badkameraccessoires. Maak deze badkamer stijlvol af met bruin glas en warm led-licht.

Stof

Iedere leefruimte moet afgemaakt worden met stoffen. Stoffen voor op de grond, aan de muren, voor de ramen en bij de zitgelegenheden. Als je wel bruin wilt maar geen gordijnen, denk dan aan grote ruiten in een lichte bruintint. Extra bijkomstigheid is dat het vele licht een beetje gefilterd wordt. Een warme zachte stof als overgordijn in diep warm bruin of in een lichte eikenkleur als je het combineert met donkere bruinnuances. Kijk ook naar de combinatie van de overgordijnen met een mooie wollige karpet in contrasterende kleur met de vloer.

Kussens zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de woonkamer. Omdat je zoveel bruin ziet, maakt de combinatie van verschillende kleuren en materialen qua kussens een speels plaatje. Wil je een afwijkende kleur doorvoeren, pak dan altijd deze kleur mee in de kussens.

Bruin is met heel veel kleuren te combineren en een afwijkende kleur maakt het …
  • warmer en bijvoorbeeld paars, dieprood of olijfgroen
  • frisser met bijvoorbeeld appeltjesgroen, limegroen, turkoois of okergeel
  • zakelijker met bijvoorbeeld nachtblauw, marineblauw of naaldboomgroen

Combineer

Durf te combineren qua kleur, stijl en materiaal. Rustig in een kleur met verschillende nuances of wat levendiger met verschillende kleuren die op elkaar afgestemd zijn. Mogelijkheden te over om van het soms als ‘saai’ betitelde bruin weer een hippe kleur te maken.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten h…
Welk hout is het beste geschikt voor uw kachel of openhaard?Of u een kachel of openhaard heeft, is niet zo van belang. Wel welke houtsoorten u stookt. Veel houtsoorten branden slec…
Queen Anne-meubelen: van antiek tot nieuwQueen Anne-meubelen: van antiek tot nieuwVooral op internet en in brocante winkels zijn nog veel meubelen te koop geïnspireerd op de Queen Anne-stijl. De antieke…

Onderhoud eigen woningOnderhoud eigen woningEr zijn nogal wat mensen die de kosten voor het onderhoud van de eigen woning niet meenemen is de afweging kopen of hure…
Verhuizen of liever een dakkapelEen huis kan iets hebben van een kledingstuk dat op maat gemaakt is en als gegoten zit. Maar een huis kan ook zijn als e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.