Hoe kan ik energie bezuinigen?
De elektriciteits-- en gasprijzen swingen de pan uit. Toch kan je met enkele eenvoudige ingrepen fors besparen. Hoe je het best energie kan bezuinigen in en om het huis? Hier enkele tips voor de keuken, de badkamer en de andere kamers in het huis. Ook tips in verband met de isolatie en de verwarming van je woning. En niet te vergeten: je GSM, je televisie en je computer. Ga de energievreters te lijf en je portemonnee zal er wel bij varen!
Vele kleintjes maken één groot. Als je overal een beetje op bespaart, kan je op het einde van het jaar heel wat uitsparen op je energiefactuur. Sommige toestellen zijn echte energievreters. Tracht ze uit te schakelen of minder te gebruiken en je komt al een heel eind!
In de keuken
Dek je potten af!
Vele mensen koken zonder deksel op hun kookpotten. Bedenk dat je zo heel wat energie de lucht in blaast. Een gerecht klaarmaken zonder deksel op je kookpot duurt gemiddeld immers drie maal langer. Dus verbruik je driemaal meer energie! Bovendien heb je met een deksel op je kookpot minder damp in huis, dus ook minder vocht.
Elektrisch koken: zet de kookplaat enkele minuten vroeger af
Wanneer je elektrisch kookt, blijft de kookplaat nog een hele tijd warm nadat je alles hebt afgezet. Zet dus de kookplaat enkele minuten voor het einde van de gaartijd af. De kookplaat geeft nog genoeg warmte opdat je gerecht zou klaarraken en jij bespaart weer geld!
Koop toestellen met een A-label
Toestellen met een A-label zijn misschien iets duurder in aankoop, maar op termijn loont het echt. A-toestellen zijn zuiniger in verbruik en dus daalt je energiefactuur. Weg dus met je oude toestellen!
IJskast en diepvriezer
Wist je dat deze twee toestellen garant staan voor zo'n 25% van de totale energiefactuur? En dat er bij een laagje ijs nog zo'n 10% bijkomt? Tijd om alles dus ijsvrij te maken. En nu je toch bezig bent, kan je evengoed eens controleren of alles nog wel goed sluit. Anders is het hoog tijd om een nieuwe rubber te gaan kopen en om de oude te vervangen. Een goed sluitende ijskast verliest minder koude en is dus sneller aan zijn optimale temperatuur.
Controleer de plaats van je toestellen
Een vaatwasser of een oven naast een koelkast? Not done! De warmte die oven en vaatwasser afgeven, doen de ijskast nog harder werken om op temperatuur te blijven. Uit elkaar dus die toestellen wil je je energiefactuur niet uit de pan zien swingen!
De oven voorverwarmen
Voor sommige recepten moet je de oven voorverwarmen. Oke, maar bedenk dat 10 minuutjes ruim voldoende zijn. Laat je oven dus niet onnodig een half uur voorverwarmen terwijl jij nog een boek uitleest of een bad neemt!
In de badkamer
Tanden poetsen
Wanneer je je tanden poetst, draai je best de kraan dicht. Zo bespaar je niet alleen water, maar ook energie als je de gewoonte hebt om de warmwaterkraan te laten openstaan!
Een douche nemen
Ook hier betekent warm water energie. Ga dus als volgt te werk: maak je nat en draai dan de kraan dicht. Zeep je volledig in en draai dan pas de kraan terug open om je af te spoelen. Het scheelt een hoop water en een hoop energie!
Wassen en plassen
Ook om te wassen en te plassen, koop je best toestellen met een A-label. Een droogkast is handig, maar een wasrekje is heel wat zuiniger. En is het goed weer en heb je een tuin, span dan een waslijn. Je was gaat heerlijk geuren wanneer hij buiten droogt en bovendien scheelt het een hoop strijk. Aan de wasdraad hangen de meeste kreuken immers gewoon uit. Je besparingen kunnen oplopen tot zo'n 30 euro per jaar!
Isoleren en ventileren
Een eerste vereiste opdat de warmte niet zou verloren gaan, is dat het huis goed geïsoleerd is. Isoleer het dak en steek ramen met dubbele beglazing. Zo blijft de warmte lekker binnen en moet je minder hard stoken. Maar ook vocht is een vijand voor de warmte, want een vochtige ruimte warm stoken, kost meer tijd en moeite en dus ook meer energie. Verlucht je huis dus regelmatig. Zo'n 10 minuten per dag zijn voldoende om het vocht uit je huis te halen. Droge lucht wordt sneller warm. Vergeet wel niet de verwarming lager te zetten vooraleer je alle ramen openzet, anders vliegt de warmte toch nog langs ramen en deuren naar buiten!
De verwarmingsketel
Een oude verwarmingsketel is ook een echte energievreter. Een nieuwe kopen kost heel wat geld, maar kan op een jaar al gauw een verschil uitmaken van zo'n 500 euro op je energiefactuur!
De verwarming
Vele mensen zetten de verwarming op wanneer ze thuiskomen en zetten ze maar weer af wanneer ze gaan slapen. Helemaal niet nodig, want de warmte blijft nog een tijdje hangen en bovendien: warmte stijgt. Zet dus de verwarming een uur voor je gaat slapen af. Je wint energie en toch zal je het nog lekker warm hebben boven.
Zet de verwarming niet te hoog, trek liever een trui meer aan of kruip gezellig onder een dekentje wanneer je stilzit. Een graadje minder gedurende een heel jaar spaart ook weeral heel wat eurootjes uit, zo'n 150 euro om precies te zijn!
Bevestig vellen aluminium achter je verwarmingselementen. Op die manier wordt de warmte weerkaatst en gaat ze naar binnen in plaats van naar buiten.
Sluit de deuren tussen de kamers. Je slaapkamer moet niet echt warm zijn wanneer je gaat slapen. In de living heb je het graag behaaglijk warm wanneer je televisie zit te kijken. In de keuken moet het niet speciaal warm zijn, wanneer je kookt heb je al warmteontwikkeling genoeg. Sluit dus de deuren van de living. Zo blijft de warmte in de living en stook je de andere plaatsen niet onnodig mee warm.
Televisie, computer, laptop en GSM
Je televisie en je computer in stand-by laten staan of de opladers van laptop en GSM in het stopcontact laten zitten. Op die manier verspeel je weeral kostbare eurootjes. Zet vanaf nu dus iedere avond al je toestellen volledig af. Je kan een handige stekkendoos kopen waarbij je met één druk op de knop al je toestellen in één keer kan afzetten. Haal alle opladers uit de stopcontacten wanneer je ze niet gebruikt. Je besparing? Zo'n 40 euro per jaar!
Niet in de kamer? Lichten uit!
Vooral met kinderen in huis is dit een moeilijke opgave. Telkens je een kamer verlaat, moeten de lichten gedoofd worden. Bedenk maar eens hoeveel lichten er nutteloos staan te branden. Je zit in de living, maar het licht in de keuken brandt nog, voor als je straks een koffie wil gaan halen. Voor niets nodig. Als je koffie wilt, steek je straks toch gewoon het licht even aan. Een ander voorbeeld: de kinderen zijn boven in de badkamer en wanneer ze komen ontbijten, blijven het licht in zo'n drie kamers branden: in hun slaapkamer, in de badkamer en in de traphal. En als je niet terug naar boven gaat voor je het huis verlaat, dan blijven de lichten dus de hele dag branden. Tracht dus ook de kinderen te sensibiliseren. Leg hen uit hoeveel geld je op die manier verspilt en beloof hen dat jullie met het uitgespaarde geld iets leuks gaan doen. Zijn ze hardleers? Misschien kan je dan ergens een potje of een spaarvarken zetten. Telkens ze het licht vergeten uit te doen, gaat er een halve euro in de pot. Zo zien ze concreet wat energieverspilling betekent!