Brandpreventie in en om het huis

Brandpreventie in en om het huis Brandpreventie, het stil staan bij wat er kan gebeuren en actie ondernemen, is altijd belangrijk, maar we doen het nog te weinig onder het motto “dit zal mij niet gebeuren”. Ieder ongelukje zit immers in een klein hoekje. Zeker met kerst geldt dat er nog wel wat extra aandacht geschonken mag worden aan de preventie.

Kijk eens rond in huis…

Daar begint het feitelijk bij, kijk rond in je huis en ben er bewust van wat er kan gebeuren, welke (brandbare) stoffen je in huis hebt (bekleding bank, fauteuils, vloerbedekking etc.). Dat wil niet zeggen dat je moet doemdenken en vrezen dat je huis in de brand gaat, maar het is wel zo dat ruim 60% van alle brandgevallen door menselijk falen veroorzaakt worden. Met de nodige preventiemaatregelen kan je veel leed voorkomen. En is het niet voor het huis, dan toch zeker voor haar bewoners. Waar moet je zoal aan denken?

De preventiemogelijkheden

Begin bij het begin en bekijk hoe een eventuele kans op brand zo klein mogelijk gehouden kan worden.

Keuken

  • Bekijk de apparatuur en de elektriciteitsdraden. Zijn deze nog allemaal goed? Vervang ze anders en als ze niet te vervangen zijn, schaf dan een nieuw apparaat aan. In 15% van alle brand gevallen is niet deugdelijke apparatuur de oorzaak.
  • Reinig of vervang de filter van je afzuigkap regelmatig.
  • Werk niet met losse stekkerdozen in de keuken (ook niet met kerst als je verschillende zaken tegelijk klaar wilt hebben staan).
  • Vaak staat de frituur ergens apart. Check goed dat de apparatuur goed stevig staat en los van andere zaken. Geen losse stekkerdozen in de buurt en ventileer ook hier voldoende.
  • Als je aan het koken bent, realiseer je dan wat je draagt. Bijvoorbeeld geen losse mouwen of synthetische stoffen.

Woonkamer

  • Als je een schoorsteen hebt, laat deze regelmatig vegen.
  • Kijk goed waar je kaarsen aansteekt. Niet te dicht bij gordijnen, staat er iets open voor frisse lucht, zorg dan dat er geen kaars in de buurt staat.
  • Check stekkerdozen en koppel niet doos aan doos.
  • Leg stekkerdozen zo zorgvuldig mogelijk weg, zodat ze niet kunnen beschadigen. Bijvoorbeeld onder een vloedkleed, achter de bank etc.
  • Heb je huisdieren, zorg dan dat losse elektriciteitsdozen beschermd zijn c.q. niet op de grond liggen.
  • Zet apparatuur niet op de “stand by” stand, maar zet het uit.

Slaapkamer

  • Rook niet in bed.
  • Laat geen kaarsen branden als je gaat slapen.
  • Als je een elektrische deken hebt, controleer zo nu en dan de bedrading, de aansluiting, de deken zelf en laat snoeren niet dubbel liggen.
  • Zet de tv bij het slapengaan niet op de “stand by” stand, maar zet deze uit.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Behalve de controle in de verschillende ruimtes, is het altijd goed een aantal algemene maatregelen te nemen, zoals:
  • Plaats op alle etages rookmelders aan het plafond. Bij voorkeur in centrale ruimte zoals de hal.
  • Zorg dat er altijd een vluchtroute is.
  • Zorg dat er een blus deken in huis is. Niet weggestopt, waarbij je enig moment niet meer weet waar deze is, maar centraal in de keuken bijvoorbeeld.
  • De brandblusser, bij voorkeur meer in huis (is ook een beetje afhankelijk van de woning) en laat deze jaarlijks controleren.

Extra met kerst

We zijn druk met kerst, maar willen het tegelijkertijd gezellig maken. Daar is op zich niets mis mee, maar zorg wel dat je – als het nodig is – snel kunt handelen. Hierbij valt te denken aan extra water tot je beschikking hebben. Dat kan een lange aangesloten tuinslang zijn, die je in geval van nood naar binnen kunt halen of enkele emmers met water die gewoon buiten bij de achterdeur staan en snel te pakken (mocht dat nodig zijn).

Maar stapel ook (tijdelijk) geen spullen op in de douche. Als je extra veel in huis hebt, omdat je bijvoorbeeld veel mensen op bezoek hebt, wordt er wel eens een badkamer gebruikt om op te stapelen. Materialen, jassen die we even niet kwijt kunnen etc. Maar een douche moet altijd bereikbaar zijn.

Tot slot

Als je zorgt dat waar je op kunt letten, je dit ook gedaan hebt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en meer ontspannen. Eten in fases klaar gemaakt, gezelligheid in huis gemaakt op een veilige manier en genieten van je gezelschap … met of zonder kerstmis.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandpreventie en wat te doen bij brandWat moet je doen bij brand? Veel mensen weten dat niet. Ook het voorkomen van brand is van groot belang. Maar ook dat we…
Veiligheid bij brand: heelhuids aan brand ontsnappenVeiligheid bij brand: heelhuids aan brand ontsnappenDoor een klein ongelukje in huis is de kans reëel, dat een klein vuurtje in een kort tijdsbestek uitgroeit tot een snel…
Brandblusser controleren en keurenBrandblusser controleren en keurenBedrijven zijn bij wet verplicht om eens per twee jaar hun brandblussers te laten keuren door een daarvoor gecertificeer…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…

Kerst in je kamerKerst in je kamerDe leukste periode van het jaar moet toch wel kerst zijn. De feestdag die al honderden jaren gevierd wordt en tot op de…
Warmtebehoefte en hoe daar in te voorzienWarmtebehoefte en hoe daar in te voorzienEen woning verliest op twee manieren warmte. Enerzijds rechtstreeks vooral door muren en ruiten en anderzijds door binne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stones, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.