Maak je eigen kerststuk
We kennen allemaal wel de oubollige kerststukken welke tot enkele jaren terug in de bloemen- en plantenshop vonden. Maar sinds we meer aan trends doen en iedere feestdag ook als onderdeel van het interieur proberen “aan te kleden”, zijn we een stuk creatiever geworden. Zo maak je met het grootste gemak je eigen creatie. Enkele ideeën en de basis.
Basis
De basis voor een kerststuk is eigenlijk wat je zelf bedenkt en kan variëren van een grote fruitschaal tot een vaas (met grote hals), een houten dienblad, een wekfles of een (glazen) accubak. Heeft het een hals die groot genoeg is … bedenk het dan maar. In feite kan je alles gebruiken
Oplossingen voor een minder mooi omhulsel
Ga er bij glas vanuit dat als de vulling zichtbaar is, je hier een oplossing voor zoekt. Oasis of steekschuim wordt namelijk de basis en dat is saai groen en niet erg uitnodigend om naar te kijken. Er zijn verschillende oplossingen voor te bedenken, zoals het spuiten van nepsneeuw aan de binnenkant (kan je altijd nog verwijderen) of meer definitief, verf het in de kleuren van je kerststuk. Aan de buienkant kan je het ook altijd met lint of stof bedekken. Lijmen of met een strik vastzetten. Deze opties kan je ook voor andere materialen gebruiken en zeker een strik of lint wil een kerststuk nog wel eens een feestelijk tintje geven.
Starten met de opmaak
Zoals gezegd is steekschuim of oasis de beste basis, maar ook de eenvoudigste. Je steekt namelijk al je attributen in het steekschuim en het blijft mooi staan. Maar laat voordat je begint het steekschuim in het water liggen. Zo kan het zich volzuigen en pas daarna ga je beginnen. Het steekschuim kan je overigens snijden in de vorm die je nodig hebt voor je basis, dat is nog een reden waarom steekschuim zo handig is voor een kerststuk.
Verzamel materialen
Je materialen voor het kerststuk verzamelen is heel persoonlijk. Vaak wordt het passend gemaakt bij de rest van het kerstinterieur, maar je kunt ook juist contrasterende kleuren gebruiken. Zo maak je van je kerststuk meer een eyecatcher dan een onderdeel van het kerstinterieur. Maak eerst die keuze en kijk dan naar de materialen.
Het is altijd goed om met de hoge stukken te beginnen en dit kunnen bijvoorbeeld kale takken uit het bos zijn, maar bij een modern stuk mag het ook een kunststof buis zijn of een ijzeren frame waar je materialen omheen kunt werken of om iets op te zetten.
Als het grote onderdeel bevestigd is ga je verder en pak je de basis van het stuk. Vaak zijn het platte materialen als takken van de naaldboom of andere bladeren. Zo bedek je het steekschuim en kan je alles wat er boven komt precies zo zetten, zoals je het wilt. De lelijke basis is nu immers onzichtbaar geworden.
Kijk naar de materialen die je wilt gebruiken en daar is een waslijst van. Enkele mogelijkheden die ook nog eens in allerlei kleuren te koop (of te vinden in het bos) zijn.
- kerstballen of andere kerstversiering
- slingers
- gedroogde bloemen, nepbloemen of verse bloemen (laat de bloemen lekker prominent aanwezig zijn)
- eucalyptus takken (dat zachte blauw/groen is erg fraai)
- verpakte nepcadeautjes (versiering welke in kleine vorm ook voor de boom geschikt zijn)
- paddestoelen (naturel of eventueel geverfd in een bijpassende kleur)
- eikels (naturel of eventueel geverfd in een bijpassende kleur)
- mini foto’s (in mooie mini lijstjes)
De lijst is feitelijk eindeloos, want je kunt alles combineren. En kaarsen zijn prima … maar hoeft absoluut niet.
Kleuren
Hoe je ook combineert, let altijd goed op de kleuren. Prominent of als onderdeel van de feestelijke huiskamer, kijk naar ton sur ton (nuances van een kleur) of een zachte basiskleur met een knallende kleur. Los van de materialen zijn het de kleuren die het een opvallend geheel maken.
Een geheel van maken
Geen je creativiteit de ruimte en leg eerst alle materialen en bij elkaar passende kleuren gereed. Kijk nog even of de kleuren mooi matchen en ga dan aan de slag. Om het je zelf iets gemakkelijker te maken, is het goed om te kijken of je hetgeen in het kerststuk moet ook in het steekschuim kunt steken. Bevestig anders dunne ijzerdraadje aan het attribuut en schuif deze in het steekschuim. Zo heb je ook meer zekerheid dat het mooi blijft zitten.