Hoe maak je een mooi kerststuk of een kerstkrans?

Hoe maak je een mooi kerststuk of een kerstkrans? Met een zelfgemaakt kerststuk of een kerstkrans breng je sfeer in huis. Een kerststuk maken is niet moeilijk. Voor de basis neem je steekschuim. Dit vul je op met groen uit eigen tuin. Verzamel hiervoor takjes van taxus, hulst, skimmia, dennengroen, buxus en klimop. Daarna maak je het stuk af met bloemen en decoratiemateriaal. Naast tafelstukken kun je ook kiezen voor hangende kerststukken. Een simpele tak met decoratiemateriaal, takjes dennengroen, kerstballen en verlichting is alles wat je hiervoor nodig hebt.

De benodigde materialen

Voor de basis van een kerststuk is veel groen nodig. Het groen voor de basis haal je gewoon uit de tuin. Knip takjes van de skimmia, hulst, (met besjes) spar, taxus, rododendron, conifeer, buxus, liguster of andere heesters. Eucalyptus, mos, bloemen en decoratiematerialen zijn verkrijgbaar bij de bloemist of in het tuincentrum. Na de feestdagen bewaar je de decoratiematerialen zodat je ze nog vaker kunt gebruiken.

Voor welke stijl kies je?

Als je zelf een kerststuk maakt kies je voor de stijl die bij je past. Dit kan bijv. klassiek, stoer of romantisch zijn. Daarna kies je bijpassende decoraties uit. Bij een stoer kerststuk passen decoraties van hout, leer en metaal in de kleuren: grijs, zwart, wit en metallic. Het stuk krijgt een romantische uitstraling met decoraties van glas, papier, hout, mat aardewerk, vilt en veren. Wit, zilver en pasteltinten passen hier mooi bij. Een klassiek kerststuk heeft een mooie groene basis. Voor de afwerking gebruik je natuurlijke materialen zoals dennenappels of bessen en een paar zilverkleurige kerstballen. Een neutraal stuk maak je door verschillende soorten groen te gebruiken in combinatie met witte besjes en zilveren kerstballen.

Benodigdheden

  • Dennengroen, klimop, hulst, skimmia, mos, eucalyptus, baardmos, buxus.
  • Een pot of bak
  • Blokken steekschuim
  • Kerstballen, kaarsen, dennenappels, bloemen of kunstbloemen, kunstsneeuw
  • IJzerdraad, scherp mesje, snijtang, snoeischaar, krammen

Het steekschuim

Laat het steekschuim eerst weken in een bak met water. Pas als het blok helemaal volgezogen is met water kun je het gebruiken. Druk het steekschuim niet onder water, dan komt er lucht in. Binnenin blijft het steekschuim droog waardoor het groen geen water op kan nemen en zal verdrogen.
  • Neem een waterdichte pot of bak. Bekleed de binnenkant met plasticfolie, als de pot niet waterdicht is. Het is ook leuk om een kerststuk op een steigerhouten plank te maken.
  • Vul de bak of pot volledig op met steekschuim.
  • Laat het steekschuim een paar centimeter boven de pot uitkomen zodat je ook de zijkanten op kunt vullen met groen materiaal.
  • Snijd het steekschuim op maat met een scherp mesje.
  • Snijd de hoeken van het steekschuim rond af.

De basis

Snijd kleine stukken van de verschillende groensoorten af, (voor een groot kerststuk pas je de lengte aan) allemaal op dezelfde lengte en steek dit in het steekschuim. Verdeel de verschillende soorten groen gelijkmatig over het stuk. Prik maar één keer om gaten in het steekschuim te voorkomen. Bij teveel gaten in het steekschuim blijft het groen niet vastzitten. Er is voldoende materiaal gebruikt als het steekschuim niet meer zichtbaar is. Stukken mos kun je vastzetten met krammen.

Op draad zetten

Groensoorten met een slappe steel zoals klimop (hedera) moeten eerst op draad worden gezet, voordat je ze in de oase kunt steken. Neem hiervoor een stuk ijzerdraad en steek dat onderin het blad naast de steel naar voren. Steek de draad terug naar de achterkant van het blad tot de helft van het ijzerdraad. Buig de twee stukken ijzerdraad naar de steel en wikkel ze om de steel heen. Knip met een snijtang alles op één lengte af. Steek de steel in het steekschuim.

Decoratiemateriaal en kaarsen voor de afwerking

Werk het stuk af met decoratiemateriaal. Gebruik hiervoor kaarsen, kerstballen, linten, bloemen of kunstbloemen en dennenappels. Verdeel het materiaal goed over het stuk en gebruik niet te veel verschillende materialen. Het kleurgebruik is ook belangrijk. Kies voor kleuren die passen bij het interieur. Strooi tot slot eventueel wat kunstsneeuw over het stuk of gebruik wat baardmos.

Een kerstkrans op vaas

Benodigdheden:
  • een grote vaas
  • krans
  • dennengroen
  • decoratiemateriaal
  • verlichting

De werkwijze

Neem een stevige vaas met een ruime opening aan de bovenkant. Kijk of de krans hierop past. De krans moet wel stevig blijven zitten. Bedek de bodem van de vaas met wat schelpenzand. Leg wat decoratiemateriaal zoals dennenappels, kerstballen of een snoer met lampjes bovenop het schelpenzand.

Omdat de krans op een vaas ligt kun je aan de buitenkant een paar kerstballen met een lint aan de krans vastmaken. Stem de kleuren van het decoratiemateriaal op elkaar af. Gebruik niet te veel verschillende decoraties en verdeel ze goed over de krans.

Hoe maak je een mooi hangend kerststuk?

Hangende kerststukken zijn gemakkelijk te maken. Voor de basis gebruik je takken of een krans van steekschuim, stro of ander materiaal. Dit vul je zo nodig op met groen uit de tuin. Voor de afwerking gebruik je decoratiemateriaal.

Hangende tak(ken)

Neem één dikke tak waar je kleine haakjes indraait. Aan die haakjes hang je mooie kerstballen, figuurtjes van vilt of hout en kleine vaasjes met dennentakjes. Verlicht de tak eventueel met een snoer met lampjes. Knoop aan beide kanten van de tak een mooi lint en hang de tak op.

Takkenbos

Neem een aantal takken en bind ze aan beide kanten stevig vast met ijzerdraad. Takkenbossen kun je ook bij het tuincentrum kopen. Versier de takkenbos met kerstverlichting en decoratiemateriaal. Hang de takkenbos op met een mooi lint of leg het ergens neer. Decoraties maak je eenvoudig zelf. Knip sterretjes, ijsbloemen of dennenboompjes van vilt of papier en hang ze aan de takkenbos.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je eigen kerststukMaak je eigen kerststukWe kennen allemaal wel de oubollige kerststukken welke tot enkele jaren terug in de bloemen- en plantenshop vonden. Maar…
Hoe maak je een mooie deurkrans?Hoe maak je een mooie deurkrans?Zorg voor sfeer in de donkere wintermaanden en maak een mooie krans voor op de deur. Een herfstkrans krijgt kleur met vr…
Kerst met een klein budget: Leuke kerstdecoraties zelf makenKerst met een klein budget: Leuke kerstdecoraties zelf makenDe decembermaand staat benkend als de meest dure maand van het jaar. Vooral wanneer je moet rondkomen van een klein budg…
Zelf een kerstkrans makenZelf een kerstkrans makenMet de kerstdagen hebben veel mensen een kerstkrans in huis hangen. Deze kun je kopen in de meeste tuincentra, maar het…

Een origineel (zelf)portret schilderen met waterverfHou je van schilderen en ben je op zoek naar uitdagingen? Dan is deze opdracht misschien iets voor jou. Je hoeft helemaa…
Hoe maak je een zwenkbarbecue?Een zwenkbarbecue is een barbecue die over het vuur zwenkt. Je kunt deze barbecue kant en klaar kopen maar je kunt hem o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sonja-Kalee, Pixabay (bewerkt)
  • http://groenepassies.nl/inspiratie/groot-kerststuk-maken-1-de-basis/
  • http://www.knutselidee.nl/kerst/kerststk.htm
  • http://www.groei.nl/bloemschikken/trends-en-inspiratie/flower-up-your-life/kerststuk-maken
  • https://www.intratuin.nl/kerst
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.