Natuurkleuren in de woning
De natuurkleuren doen het in de koude maanden goed. Waar vaak de warme diepe kleuren zoals antraciet, zwart, diepbruin, donkerpaars of dieprood de boventoon voeren, mag het inmiddels ook in natuurtinten, beginnend bij het lichte beige. Natuurtinten die vaak in het voorjaar gebruikt worden, ogen fris en helder. Maar combineer het met een warme tint en je interieur ziet er zomaar anders uit.
Terug naar de natuur
We hebben weer een hang naar de natuur en wat beter dan dit ook in de woning te brengen. Allerlei bruintinten vanaf beige mogen weer en hoewel we normaal in de koude maanden de diepere kleuren opzoeken, zijn de blanktinten momenteel erg in beeld.
Wat is er zoal?
- Volledig blank gestuurd hout in bijvoorbeeld eiken of grenen en dan wel in strakke modellen vormgegeven, voeren de boventoon. Dressoir, fauteuil en salon- en bijzettafels en zelfs keukenbladen.
- Krukjes met leren of linnen zitting (zitting in roomwit, beige of zachtbruin), om een blad op te zetten en als bijzettafel te laten dienen of om op te zitten. De poten van de krukjes zijn zelfs in eens soort boomstamstukken.
- Tafels met strak vormgegeven blad en poten. Vooral niet te veel randjes en andere versieringen.
- Rechte stoelen met gevlochten of leren zitting (in lichte natuurkleuren). Stoelen die je in het verleden in gootmoederskeuken vond, maar dan alleen strak zonder verfraaiingen.
- Kussens en (grond)kleden van linnen, jute of wol in natuurtinten.
- Lampen en vazen van aardewerk in roomwit of beige in natuurlijke vormen.
- Plantenbakken van hout of aardewerk omhuld met jute of gevlochten touw.
- Foto’s van dierenkoppen voor aan de muur of op een kussen of een mooi bronzen of koperen beeld.
Combineer met harde kleur
Groen
De lijst in eindeloos en geeft de woning een zachte toon, maar het warme voor de koude wintermaanden moet er nog bij gezocht worden en dat is ook een kleur geworden die dicht bij de natuur staat, namelijk groen. Een hardere tint groen die in enkele accessoires de warmte en ook enige diepte brengt in de woning. De groentinten lijken op de bladeren aan de bomen die in volle bloei staan en behalve dat het toch een frisse kleur is, brengt het ook net het verschil bij de beige en bruintinten.
Paars
Maar een typische kleur voor de koude maanden is paars en vreemd genoeg kan deze kleur ook bij de beige- en bruintinten en laat het zeker niet een kille gloed achter. Het paars, wat je kunt associëren met de herfstbladeren en heide, haalt de beige- en bruintinten op en geeft het geheel een frisse look.
Combineer verantwoord
Waar ‘te’ voor staat is nooit goed, maar als je allerlei beige- en bruintinten combineert en dit afwisselt met een harde kleur als bijvoorbeeld groen of paars, moet dit slechts een nuance zijn in het geheel. Denk hierbij aan een fauteuil, enkele vazen of kaarsen en enkele kussens. Of denk een aan een schilderij waar deze kleur de boventoon voert of een foto in die kleur. Het moet net genoeg zijn om het verschil te maken. De verschillende beige- en bruintinten maken al dat het geen saai geheel is.
Hoe kom je er achter waar de nuance moet liggen?
Voor sommige mensen is dat nog best lastig, maar door een voor een iets toe te voegen en te bekijken of het iets met de ruimte doet, zie je wat er gebeurt als je iets in de accentuerende kleur toevoegt. Kom je er zelf niet uit, vraag dan ook de mening van mensen die je bezoeken. Soms zie je namelijk dat enkele kussens wellicht net te veel is in de ruimte of dat het het gewenste resultaat neerzet. Begin gewoon met een eyecatcher in die kleur en kijk dan wat erbij past in diezelfde kleur. Één voor één en koop ook niet alles tegelijk. Zonde van het geld als het toch te veel is.
Tot slot
Om de kosten verder niet de klauw uit te laten lopen is het raadzaam zo naar je inrichting te kijken dat je met wat nuanceveranderingen toch je woning een nieuw accent kunt geven. Is het nu bijvoorbeeld de nuancekleur groen, als je de natuurtinten met zacht geel- en oranjetinten combineert kan je na de winter zomaar de lente en zomer in.