Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooit
Een prachtig versierd kersthuis. Je ziet het in de woonbladen, maar hoe versier je zelf je huis het mooist? Wat zijn de geheimen van woonstylisten? En wat moet je vooral niet doen? Dit zijn de geheimen van een schitterend - maar betaalbaar - versierd huis. Je mooiste kersthuis ooit!
Woonbladen. Bron van inspiratie óf frustratie, als het gaat om kerstversiering. Hoe doen die mensen dat toch, een prachtig kersthuis versieren? Toch is het allemaal niet zo heel moeilijk. Behaal dit jaar het mooiste resultaat ooit dankzij deze tips, trucs en te vermijden valkuilen.
Bereid je voor
Hoe versieren we het huis met kerst? Nou, eh - je haalt de doos met kerstversiering van zolder, koopt een kerstboom bij de bouwmarkt en hangt ongeveer alles wat je hebt in de boom. Wat je over hebt kan altijd nog in die vage bundel kersttakken in een vaasje op tafel, die je over had van het in vorm brengen van de kerstboom. Klaar! Tja, klaar. Maar zo werkt het niet. Wanneer een woonstylist een droom van een kersthuis gaat stylen, begint zij of hij vooraf met een gedegen voorbereiding. Ten eerste vraagt ze zich af, welke sfeer gewenst is. Barok? Simpel? Ultramodern? Dan kijkt ze naar de omgeving zelf. Wat is het basismateriaal? Welke kleuren heeft dit huis? Wat is de stijl die dit huis ademt? Vervolgens maakt de stylist een boodschappenlijstje. Zij of hij gaat ermee naar een mooie, gespecialiseerde kerstafdeling - uiteraard is de Bijenkorf de ster der sterren op dit gebied - en haalt precies wat benodigd is volgens de lijst.
Tip: miniboompje voor de kinderen
Een ultrastylish kersthuis... met een paar jonge kinderen? Ik hoor je al zuchten. Toch is al te veel drama relatief simpel te voorkomen. De kinderen krijgen namelijk elk hun eigen mini-boompje, en je haalt daarvoor gewoon wat mini-kerstversiering bij de Blokker of een andere betaalbare aanbieder. Op het eigen boompje mag elk kind zich helemaal uitleven, en daarna.. gaat het kakelbonte kunstwerk fijn mee naar de kinderkamer (vanzelfsprekend let je daarbij wel op de brandveiligheid van o.a. de eventuele kerstverlichting!).
Ja, doe dat maar de deur uit!
Dat betekent dat de beste benadering er één is die de gebruikelijke benadering op de kop zet. Niet kijken wat je hebt aan kerstversiering - vaak jaren oud! - en dan daar iets mee proberen te doen, maar kijken wat voor basismateriaal het huis oplevert en welke kerstversiering je daar nu eens optimaal bij kunt gebruiken. Je voelt het al aankomen. Tijd voor inventarisatie! De meest afzichtelijke dingen bewaren we, onder het motto van nostalgie of ronduit luiheid. Mest de voorraad kerstspullen maar eens grondig uit. En wees onverbiddelijk. Oud en afgekloven is niet schattig, maar gewoon: oud en afgekloven. Je wilt toch een schitterend kersthuis dit jaar?
Dé truc: denk in 'lagen'
Kerstversiering is, net als gewone woonstyling, een kwestie van lagen. De basislaag is het huis zelf, met de kleuren, stijlen en vormen. Daarbij komt het grote werk als tweede laag: de kerstboom. Een zelden benutte gouden greep binnen deze laag is het óók kiezen voor kerstplanten. Bijvoorbeeld twee grote kerststerren als blikvanger op de eettafel, en in de vensterbank paarsgewijs groenblijvende planten zetten. Groen is dé truc bij het stylen van een kersthuis, en het is een prachtige basis voor de glim en glitter van de versiering. Daarover gesproken, daarna komt pas de laag 'kleinere toeters en bellen'. Dat is niet alleen de beroemde kerstbal, maar ook hier is het belangrijk in meerdere facetten te denken. Kaarsen en waxinelichtjes zijn een onmisbare aanvulling op die goede oude kerstlampjes. Let wel: niet wat je zomaar in huis hebt, maar een set gelijk gekleurde waxinelichtjes en (geur)kaarsen in een zelfde stijl. Ritme en herhaling zorgen, dat de bontheid die een kersthuis in meer of mindere mate vertoont, voldoende gedempt wordt om de stijlvolle indruk te bewaren.
Betaalbare kerststyling
Het is een raadsel, maar wel waar: we kopen kerstproducten in als ze het duurst zijn. Waarom? Omdat iedereen rond kersttijd lekker gaat shoppen! Doe het eens anders. Koop dit jaar net ná kerst voor een habbekrats de mooiste kerstspullen in de uitverkoop. Ja, als niemand meer zin heeft om het woord 'kerst' te horen. Kies wel alsof je het volle pond betaalt, niet dus omdat het zo goedkoop is. Kies voor mooie basics. Het is styling-technisch een pijnlijk misverstand dat kerstversiering grappig mag zijn, of kakelbont. Let wel: zo kan het ook en die keuze is aan jou, maar dan hebben we het niet meer over kerststyling. De lading van dit artikel is niet voor niets: je mooiste kersthuis ooit!