Bouwen met hout
Het kan erg voordelig zijn om te bouwen met hout. Er is een hernieuwde aandacht voor en steeds meer mensen laten hun woning of huis maken van hout. Vanaf de 19e eeuw gebeurde dit steeds minder vanwege de kans op brandgevaar. Hele stadscentra gingen in vlammen op, omdat ze vooral van hout gebouwd waren. De basis van een huis is het houtskelet, waarna vervolgens verder gebouwd wordt.
Er is weer een hernieuwde aandacht om te bouwen met behulp van hout. In het verleden werden veel woningen van hout gebouwd, maar op een gegeven moment werd er steeds meer overgestapt op steen. Dat kwam omdat hout makkelijk vlam vatte en dat daardoor een brand zich snel kon verspreiden. Het gebeurde in de middeleeuwen en in de periode daarna met enige regelmaat dat hele stadscentra afbranden, omdat het vuur snel om zich heen greep en er nauwelijks sprake was van een goed brandweersysteem. De technische vooruitgang maakte het mogelijk dat er meer werd gebouwd met steen. Een voordeel van steen is bovendien dat het duurzamer is, dus langer meegaan. Later kwamen daar nog nieuwe materialen, zoals beton, aluminium en staal bij, waardoor hout langzaam op de achtergrond verdween.
Bouwen met hout
Toch is de aandacht voor het bouwen met hout nooit helemaal verdwenen. Het is meestal veel mooier dan steen. In verschillende landen en gebieden, zoals Zwitserland, Noord-Amerika en Scandinavië, bleef het bouwen met hout populair. In deze gebieden staan de huizen ook vaak verder van elkaar af, waardoor de kans op brandgevaar fors minder is. Zij bleven de kwaliteit van hout op het gebied van onderhoud en isolatie waarderen. In deze landen is er bovendien veel hout van goede kwaliteit beschikbaar, waardoor het voor de hand bleef liggen om met behulp van hout te bouwen. Meestal wordt er begonnen met het optrekken van een houtskelet, waarna er vervolgens vandaar uit verder gebouwd kan worden.
Bouwen met hout ecologischer
In Nederland en België wordt er echter ook weer meer gebouwd met behulp van hout. Steeds meer aannemers en architecten gaan de kwaliteit van het materiaal waarderen. Een voordeel van hout is bijvoorbeeld dat het veel minder gevoelig is voor schimmel. In hout zitten stoffen die een plantaardige oorsprong hebben en bescherming bieden tegen besmetting met ziektekiemen. De opkomst van het gebruik van hout past overigens ook in het patroon dat er meer aandacht is voor het milieu. Het bouwen met hout is heel duurzaam, omdat het gaat om natuurlijke producten. Wanneer het huis gesloopt wordt kunnen alle elementen terugkeren in de natuur en blijft er veel minder restafval over. Ook kost het veel minder om een woning te produceren, omdat er veel minder grondstoffen hoeven te worden verwerkt.
Kans op brand bij houten woning
De kans op brandgevaar is tegenwoordig veel kleiner dan voorheen doordat het hout geïmpregneerd kan worden. Dan wordt het ingespoten met een vloeistof, waardoor het veel minder gevoelig is voor vuur. In het geval van brand zal het huis veel minder snel afbranden en het geeft dus de kans aan inwoners om het huis tijdig te verlaten. Andere maatregelen van de overheid zorgen ervoor dat de huizen niet te dicht op elkaar zijn gebouwd. Houtsoorten die vaak worden gebruikt bij de bouw van een huis zijn beuk, kastanje, douglas, ahorn en de eik. De overeenkomsten tussen deze houtsoorten is dat ze erg sterk zijn en tegelijkertijd erg mooi. Daardoor kiezen veel mensen ervoor om hun woning, of bijvoorbeeld bungalow, chalet of schuur, op te trekken uit deze houtsoorten.