Samenwonen tijdens je studie

Samenwonen tijdens je studie Samenwonen tijdens je studie? Is dit wel verstandig en is het te betalen? In dit artikel meer informatie en weetjes over samenwonen terwijl je nog studeert. Waarom zou je gaan samenwonen terwijl je nog geen fatsoenlijk inkomen hebt? Misschien wil je graag meer ruimte en tijd voor jezelf, misschien wonen je ouders wel te ver weg van je school of universiteit. Samenwonen terwijl je nog studeert is best goed te doen. Je zult het niet al te breed hebben maar wanneer je het een beetje slim aanpakt is het zeker mogelijk.

Met wie samenwonen?

Het komt vaak voor dat je tijdens het studie niet samenwoont met je partner maar met een studiegenoot of gewone vriend of vriendin. Op deze manier kunnen jullie de kosten delen. Een voordeel van deze manier van samenwonen is dat jullie beiden bezig zijn met een studie en ongeveer in dezelfde levensfase verkeren. Stappen op donderdag is vaak geen probleem en overdag thuis zijn is ook niet zeldzaam. De kans is groot dat dit voor beiden geen probleem is.

Wanneer je gaat samenwonen met je partner die ook studeert zit je ongeveer in dezelfde siutatie. Maar als je partner al werkt en jij nog studeert kan dit wel eens tot onbegrip leiden. Jij kan het soms niet hebben dat je partner zich zo burgerlijk gedraagt, je partner kan precies het omgekeerde denken. Waarom kun jij niet gewoon eens een donderdagavond thuis zijn in plaats van in de kroeg? En iedere avond studeren zodat je partner stil moet zijn is ook niet altijd even leuk voor hem of haar.

Waar samenwonen?

Het ligt aan je budget en locatie in wat voor woonruimte je terecht komt. Maar als een van de twee (of allebei) nog studeert is het budget in de meeste gevallen niet zo groot. Een leuk appartmentje is dan vaak het maximale wat je kunt krijgen. Vooral in de grote steden ben je veel geld kwijt voor een simpel 1 kamer appartmentje.

Waar heb je recht op?

Als student heb je in de meeste gevallen recht op huurtoeslag. Dit kun je nakijken op de site van de belastingdienst. Maar houdt rekening mee dat dit recht kan vervallen als je partner wel een inkomen heeft. Wanneer jullie samen boven de inkomensgrens uitkomen hebben jullie geen recht meer op huurtoeslag.

Naast huurtoeslag heb je zowieso recht op een uitwonende beurs via de DUO. En misschien heb je nog recht op zorgtoeslag. Al deze beetjes kunnen helpen om de maand goed door te komen.
© 2011 - 2024 Kelco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…
Samenwonen! Feestje of drama?Samenwonen! Feestje of drama?Als je verliefd bent wil je niets liever dan gaan samenwonen! Samen een huis delen en samenleven met je geliefde! Is dat…

Hoe vind je een goed verhuisbedrijf?Je kunt ervoor kiezen om je spullen zelf te verhuizen, maar het is ook mogelijk om een verhuisbedrijf in te schakelen. D…
Bouwen met houtBouwen met houtHet kan erg voordelig zijn om te bouwen met hout. Er is een hernieuwde aandacht voor en steeds meer mensen laten hun won…
Kelco (15 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.