Bouwen: gebruik maken van prefab
Prefab is een veelgebruikte vorm in de bouw. Deze manier van bouwen is een stuk goedkoper dan andere manier van bouwen. Prefab staat voor prefabicatie en het betekent dat bepaalde onderdelen al van te voren gefrabiceerd zijn en op de bouwplaats makkelijk in elkaar gezet kunnen worden. Dat scheelt ook in de kosten. Soms kan het gaat om een hele woning, maar soms ook om een onderdeel, zoals de badkamer, schuur of aanbouw. Lees er alles over in dit artikel.
Prefab is een veelgebruikte vorm van bouwen. Prefab is eigenlijk een afkorting van prefabicatie. Dit slaat op bouwonderdelen die voor het grootste deel al zijn voorgefabriceerd. Dit is dan gebeurd in een fabriek of bijvoorbeeld op de bouwplaats. Vanuit de fabriek worden dan de kant-en-klare bouwelementen- of delen naar de bouwplaats gebracht. Daar worden ze vervolgens in elkaar gemonteerd. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat er veel efficiënter gewerkt kan worden en dat er op de kosten kan worden bespaard. Dit komt omdat de onderdelen in een grote oplage kunnen worden gemaakt, waardoor het goedkoper is.
Bouwen van prefabwoning
De eerste vormen van geprefabriceerd bouwen hadden plaats tijdens de industriële revolutie. Deze begon in de 19e eeuw. Gietijzer was toen een veel gebruikt bouwmateriaal. De gietijzeren bouwelementen konden alleen in de fabriek worden geproduceerd. Het bekendste gietijzeren gebouw uit die tijd was het Crystal Palace. Dit bestond duit onderdelen die geheel in de fabriek waren gemaakt. In de architectuur warden de geprefabriceerde onderwerpen gewaardeerd, maar er werd relatief weinig gebruik van gemaakt. Dat gebeurde pas vanaf de wederopbouw. Door de oorlog waren destijds veel woningen verwoest geraakt en er was op grote schaal behoefte aan nieuwe woningen. Die konden niet allemaal apart in elkaar worden gezet, omdat er vooral snelheid was geboden. Op dat moment was er op grote schaal vraag naar geprefabriceerde onderdelen.
Gebruik maken van prefabelementen
Er is veel mogelijk met prefab. Het is zelfs mogelijk om een hele woning of een ander gebouw in de fabriek te laten maken en dit vervolgens te plaatsen op een gewenste locatie. Dit huis kan van hout zijn, maar ook betonnen onderdelen bevatten. Het voordeel daarvan is dat het huis relatief goedkoop kan worden gebouwd. In Nederland wordt echter niet veel van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. In Australië en de Verenigde Staten komen prefabwoningen veel meer voor. Het hoeft overigens niet alleen de woning te zijn die van prefab wordt gemaakt. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een schuur, garage, berging, chalet, trap, gevels, goten, fietsenstalling, muren, casco, tuinhuis of kelder. De meeste prefabonderdelen kunt u kopen bij een bouwmarkt. U kunt er voor kiezen deze zelf in elkaar te zetten, maar dat ook laten doen door een aannemer. In dat laatste geval ligt de prijs uiteraard hoger.
Prefab: modulebouw en en paneelsystemen
In het geval van modulebouw worden er in de fabriek driedimensionale eenheden gemaakt die schakelbaar zijn. Deze modules vormen nadat ze in elkaar gezet zijn allemaal een apart vertrek. Deze verschillende vertrekken kunnen vervolgens aan elkaar worden gezet. Het is ook mogelijk bijvoorbeeld een keuken of badkamer te bouwen die van prefab is gemaakt. Soms worden er andere constructiemethoden gebruikt voor bijvoorbeeld de bouw van het hout- en raamskelet. Een andere vorm die veel gebruikt wordt zijn de prefabpaneelsystemen. Bijvoorbeeld panelen, de dakkapel, de vloer, dakplaten, het dak, kozijnen en deuren kunnen daar uit bestaan. Deze worden vervolgens aan elkaar geklikt en kunnen relatief eenvoudig worden aangebouwd. Meestal zit e rook isolatiemateriaal in deze paneelsystemen.