Hoogslaper voor kinderen
Een hoogslaper is een ideale oplossing voor mensen met een kleine behuizing. Onder de hoogslaper kan een speelruimte, bureau of kast worden ingericht. Zo maak je inventief gebruik van een beperkt oppervlak. Onder de hoogslaper kun je ook een bank zelf timmeren die ook kan worden gebruikt als kist om speelgoed in op te bergen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Hoog slapen is leuk
Voor kinderen is slapen in een hoogslaper extra leuk. U moet er wel voor zorgen dat er een kleine verhoging aan de rand van het bed zit zodat er niemand uit kan vallen. De hoogslaper moet ook stevig gebouwd worden en goed verankerd worden in de muur. Op zich is het zelf ontwerpen van een hoogslaper geen grote opgaaf. Een beetje handige timmerman maakt een hoogslaper precies op maat in de kamer.
Zelf een hoogslaper bouwen
Een hoogslaper zelf bouwen is een relatief goedkope oplossing. Maak het bed aan de grote kant zodat het kind er plezier van kan blijven hebben als het ouder wordt en groeit. Maak het hoogbed in een hoek van de kamer, dat spaart de meeste ruimte. Begin met drie verticale balken in de muur te verankeren. Op deze balken wordt later het bed getimmerd. Dit wordt de basis. De vierde paal is de buitenpaal. Die wordt daarna gemonteerd. Wanneer de buitenpaal met beide palen aan de lange kant en de korte kant is vastgemonteerd met horizontaal liggende balken is het frame klaar. Gebruik aan de korte kant een X-constructie omdat dit de meest stevige constructie is om iets te monteren.
Gebruik schroeven, geen spijkers
Gebruik voor het frame stevige schroeven. Spijkers zijn niet geschikt voor het frame, trap of hek rond het bed. Schroeven zitten namelijk veel steviger. Om dikke schroeven goed in het hout te krijgen wordt er altijd voorgeboord met een klein boortje. Gebruik geen groot formaat boor want dan heeft de schroef geen hout meer om aan vast te zitten. Zorg dat u het begin altijd altijd wegfraset met een frasekop of houdt de boormachine even schuin en frase het begin uit met de punt van het kleine boortje waarmee u voorboort. De kop van de schroef moet namelijk goed in het hout zakken, anders halen mensen zich eraan open. het ontstane gaat kun je later vullen met houtvulling. Wanneer het overschilderd wordt is de schroef niet meer te zien, dat maakt het resultaat netter.
Samen de hoogslaper verven
De hoogslaper is ook ideaal omdat hij makkelijk te schilderen is in de kleur die in de kinderkamer past. Het is ook leuk om verschillende onderdelen in verschillende kleuren te schilderen. Een rode, groene, gele en blauwe balk maken de hoogslaper tot een bont en leuk object voor kinderen. Wanneer de kinderen oud genoeg zijn kunnen ze meehelpen met schilderen. Het is handig en uiteindelijk mooier om het te gebruiken hout aan alle kanten te schilderen voordat het gebruikt wordt om vast te timmeren of te schroeven. Zorg er altijd voor dat het hout van de hoogslaper goed is afgeschuurd zodat er geen splinters kunnen vrijkomen.
Decoraties aanbrengen
Als het frame en de lattenbodem klaar is kunt u onder de hoogslaper iets maken naar eigen inzicht. U kunt deze ruimte ook leeg laten of er een gewone kast of bureau inzetten. Wanneer het hele bed er staat, inclusief de trap en een laag hek aan de buitenzijde van het slaapgedeelte, kunt u decoraties aanmaken en deze bevestigen aan de buitenzijden van het bed. Sommige kinderen houden van bussen, timmer dan een eenvoudige voorkant van een bus. Hetzelfde geldt voor raketten, vrachtwagens of waar dan ook maar de voorkeur van het kind naar uit gaat. Kabouterfiguren e.d. zijn ook mogelijk om uit te zagen, vrolijk te schilderen en op het bed te monteren.
Behangen of een gordijn aanbrengen
Wanneer u echter geen decoratieve elementen zelf wilt uitzagen kunt u ook een gordijntje hangen aan de onderzijde van de hoogslaper. Zo sluit u deze ruimte af voor de rest van de kamer. Een ander idee is het om de achterkant af te sluiten met een grote dunne triplex plaat uit één stuk. Deze kunt u vervolgens behangen met het zelfde behang wat voor de muren is gebruikt. Hierdoor wordt de hoogslaper nog meer een integraal onderdeel van de kamer en is het geen groot object dat de kamer vult.
Verankering aan plafond
U bespaart nog meer ruimte als u de buitenpaal van het de hoogslaper aan het plafond bevestigt. Plafonds zijn meestal stevig gebouwd. Het is goed mogelijk er een balk in te verankeren. Gebruik hiervoor minstens 2 metalen hoekelementen van 90 graden. U bevestigt eerst de drie balken die in de muur verankerd zijn. Vervolgens maakt u het bedframe. Als laatste bevestigt u de buitenpaal die uit het plafond komt. Zorg dat de paal tegen het plafond aan zit. Nu kunt u de hoekelementen aanbrengen. Het is natuurlijk van essentieel belang dat het bed waterpas wordt gemaakt anders slaapt het niet lekker. Maar het is ook voor de stevigheid heel belangrijk. Het resultaat is dat je slechts een afdakje in de hoek van de kamer. Het bed hangt aan het plafond. Deze oplossing bespaart extra ruimte omdat de buitenpaal een sta-in-de-weg kan zijn. Dit idee kan alleen door een ervaren timmerman worden uitgevoerd.
De hoogslaper voor studenten
Studentenkamers zijn relatief erg duur en de oppervlakte is vaak maar beperkt. Voor de kleine studentenkamer is het extra handig om een hoogslaper te maken met een bureau eronder. In plaats van een eenpersoonsbed kunt u ook een twijfelaar maken of een tweepersoonsbed. Het is handig om gelijk in het ontwerp een bedplankje mee te nemen zodat een wekker, lampje en glas water naast het bed kan worden gezet.