Fundament: het leggen van een fundering
Voor het bouwen van een huis is een goede fundering nodig. Wanneer de fundering niet goed is zouden er scheuren in het huis kunnen komen. In het slechtste geval zou het kunnen instorten. Er worden daarom strenge eisen gesteld aan het leggen van een fundament. U kunt dit zelf doen of laten doen door een aannemer. Beide situaties brengen kosten met zich mee, want alles heeft een prijs.
Bij het bouwen van een huis moet een goede fundering worden gelegd. De fundering is de basis waarop het huis ligt. In het geval dat het huis voor u wordt gebouwd doet de aannemer dat doorgaans. In het geval dat u besluit zelf een huis te bouwen, dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor het (laten) leggen van een goede fundering. Uiteraard moet dat wel gebeuren in overleg met de architect en eventuele andere deskundigheden. Ook in het geval dat u een tuinhuisje of schuur bouwt moet u er voor zorgen dat er een goed fundament komt te liggen.
Leggen van een fundering
Wanneer er geen goed fundament wordt gelegd kan het gebouw scheef gaan staan. In de meest slechte situatie kan het zelfs instorten. Er zijn daarom in Nederland strenge regels voor het leggen van een fundament. Dit moet stevig genoeg zijn om zeker te weten dat het fundament blijft staan. Meestal is het zo dat des te groter het gebouw, des te dikker het fundament moet worden. In sommige landen zijn er nog strengere regels voor het leggen van een fundament. De eisen zijn hoger. Dat komt omdat in deze landen veel aardbevingen zijn, waar het gebouw wel tegen bestand moet zijn. Japan is een goed voorbeeld daarvan.
Laten storten van een fundament
Er zijn verschillende soorten constructies die u kunt laten leggen. De soort fundering die u (laat) aanbrengen is ook afhankelijk van de grondsoort. Op zand is het bijvoorbeeld veel lastiger bouwen dan op steengrond. Ook moet er rekening worden gehouden met de pijl van het grondwater. Als u bijvoorbeeld op kleigrond bouwt zou de grond kunnen gaan inklinken. Dat heeft vervolgens allemaal nare gevolgen voor het fundament. Daarin zouden scheuren kunnen komen en dat heeft vervolgens weer nadelen voor het gebouw zelfs waarin scheuren komen. Vraag dus altijd een specialist of aannemer in het geval u zelf geen ervaring heeft of niet bevoegd bent om een fundament neer te leggen. U kunt ook een betonbedrijf beton laten storten als fundering.
Fundering op staal
Er bestaan verschillende soorten funderingen. Een veel gebruikte vorm is een fundering op staal. Vaak wordt er wel eerst zand gelegd onder het fundament. In veel gevallen wordt er ook een sleuf van gewapend beton gelegd.. Daarop wordt vervolgens de rest van de constructie gebouwd. Er is overigens niet letterlijk sprake van een fundering op de grondstof staal. Stal is het Oudgermaanse woord voor vaste plaats. Het betekent dus eigenlijk een harde ondergrond.
Fundering op palen
Soms moeten er ook eerst heipalen worden geslagen. Dat gebeurt vooral als de grond niet stevig genoeg is en er geen ruimte is voor grondverbetering. In dat geval worden er palen de grond in geslagen die vervolgens rusten op dieper liggende zandlagen. In het verleden was het wel een probleem dat die palen van hout waren en naar verloop van tijd gingen rotten. Tegenwoordig zijn ze allemaal van staal. Dat soort problemen worden dus steeds minder. Een laatste soort fundering is de caissonfundering. Dit is als het ware een betonnen doos die het gewicht van de daar bovenop rustende constructie verdeeld over een groot oppervlak.