Energie besparen met innoverende lucht/water-warmtepomp

Energie besparen met innoverende lucht/water-warmtepomp Bij de bouw van onze droomwoning, hebben we meer en meer oog voor energiezuinige realisaties. Voor wie zijn toekomstige energiefactuur zo klein mogelijk wil houden, is de installatie van de innoverende lucht en water- warmtepomp een uitstekende keuze. Hoe werkt nu zo een milieuvriendelijke warmtepomp precies, en wat zijn de voordelen van deze nieuwste verwarmingstechniek? Kunnen we de installatie van deze nieuwe warmtepomp zélf uitvoeren?

Hoog rendement door combinatie van voordelen

De combinatie van lucht en water, maakt deze warmtepomp écht innoverend. Bijzonder aan deze recent ontwikkelde warmtepomp, is ongetwijfeld de werking van zijn buiteneenheid. Deze buiteneenheid zorgt er immers voor dat het rendement van onze warmtepomp uitzonderlijk hoog is, in vergelijking met de al bestaande types warmtepompen. Om dit bijzonder hoge rendement te realiseren, combineert deze nieuwe warmtepomp de talrijke voordelen van de bodem en water-warmtepomp, met de sterkste troeven van de lucht en water- warmtepomp.

Werkingsprincipe warmtepomp

Onze warmtepomp werkt volgens hetzelfde systeem als dat van onze koelkast, maar dan wel in omgekeerde richting. Een warmtepomp neemt zijn energie op uit moeder aarde, uit het grondwater of uit de buitenlucht. De pomp gebruikt op zijn beurt zijn warmte om onze woning zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. De nieuwe lucht en water- warmtepomp is opvallend milieuvriendelijk én zuinig. Het systeem maakt voor de verwarming van onze woning immers gebruik van datgene wat de natuur ons gratis biedt. Uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt nu dat deze nieuwste lucht en water- warmtepomp maar liefst 75 procent van haar energie gratis uit de natuur haalt. Deze gecombineerde warmtepomp is daarmee in staat onze woning én ons water energiezuinig te verwarmen.

Steeds een constante temperatuur

Een warmtepomp haalt zijn energie dus uit onze aardbodem, het grondwater of uit de omgevingslucht. Het gaat hier dus om twee verschillende systemen, elk met hun voor- en hun nadelen. De installatiekosten bij een lucht en water- warmtepomp liggen duidelijk lager dan bij een bodem en water- warmtepomp. Bij de installatie van een warmtepomp met een combinatie van lucht en water, zijn immers geen tijdrovende en dus dure boringen en grondwerken noodzakelijk. Zo een lucht en water- warmtepomp heeft echter een kleiner rendement dan een bodem en water- warmtepomp. Deze laatste is op dit vlak dus meer efficiënt. Terwijl zowel de bodem als het grondwater het hele jaar door een constante temperatuur hebben en dus steeds renderen, is de buitenlucht in de winter ijskoud en dat is nu net de periode waarin we de meeste warmte nodig hebben.

Combinatie van twee systemen

Recent werd nu dus een warmtepomp op de markt gebracht, die de voordelen van beide systemen weet te verenigen. De recent ontwikkelde lucht en water- warmtepomp bestaat immers uit twee delen. Een binneneenheid (de warmtepomp zelf) die dus binnen in onze woning wordt geïnstalleerd, en een buiteneenheid die we vrij in de tuin of bijvoorbeeld op ons plat dak kunnen plaatsen.

Warmte opnemen, ook bij negatieve temperaturen

Deze buiteneenheid is uitgerust met een warmtewisselaar én een ventilator. Deze ventilator zuigt de buitenlucht aan. De geïntegreerde lucht en water- warmtewisselaar neemt, door middel van vorstbestendige water en glycolvloeistof, de warmte over van de buitenlucht. De temperatuur van dit vorstbestendige mengsel is, in alle omstandigheden, lager dan de buitentemperatuur. Op die manier is het mengsel altijd in staat warmte op te nemen van de buitentemperatuur, en dit zelfs bij negatieve temperaturen. Dit water en glucolmengsel vloeit door kunststofbuizen, die op een eenvoudige manier kunnen geïnstalleerd worden. Deze buizen maken de verbinding tussen de binnen- en de buiteneenheid van onze warmtepomp.

Rendement verhogen zonder isolatie

De kunststofbuizen die voor de verbinding van de binnen- en buiteneenheid van onze warmtepomp instaan, worden niet geIsoleerd. Dat heeft zo zijn reden. Nadat het glucolmengsel de warmte uit de buitenlucht heeft opgenomen, wordt tijdens het transport ervan bijkomende warmte uit de grond opgenomen. Dit proces verhoogt de rendabiliteit van onze lucht en water- warmtepomp aanzienlijk.

Eenvoudige en budgetvriendelijke installatie

De nieuwe warmtepomp is uitgerust met twee hoogrendementpompen, hetgeen het energieverbruik ervan fors doet dalen. De installatie ervan is eenvoudig én bugetvriendelijk, en dankzij de aparte buiteneenheid moeten bij de installatie geen dure boringen en/of grondwerken worden uitgevoerd.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airco door warmtepomp: duurzaamAirco door warmtepomp: duurzaamOm een goede en gezonde ventilatie in huis te hebben, kun je een airconditioning aanschaffen. Vooral de duurzame, energi…
De warmtepomp: milieuvriendelijk verwarmenEen warmtepomp is geen nieuw verschijnsel op de markt. Het is in de tweede helft van de vorige eeuw al uitgevonden, onge…
De warmtepomp: een investering voor de toekomstOm een woning te verwarmen met een centrale verwarming, heb je een verwarmingselement nodig. Een warmtepomp is een alter…

Besparing op bouwkostenBouwen wordt alsmaar duurder en duurder. Er komt heel wat kijken bij het bouwen van een huis, maar als je wil is het per…
Een showroomkeuken kopen - informatie en tipsEen showroomkeuken kopen - informatie en tipsWie geen duizenden of zelfs tienduizenden euro's wil of kan betalen voor een (nieuwe) keuken, kan op zoek gaan naar een…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.