De warmtepomp: een investering voor de toekomst
Om een woning te verwarmen met een centrale verwarming, heb je een verwarmingselement nodig. Een warmtepomp is een alternatief voor de conventionele verwarmingsketel op aardgas of stookolie die we nog steeds terugvinden in de meeste woningen. De laatste jaren komt deze milieuvriendelijke manier van verwarmen meer in de actualiteit terug, omwille van de groeiende milieubewustheid en de verbeterde techniek. Het is namelijk geen nieuwe uitvinding, maar een idee dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw is gerezen ten tijde van de oliecrisis. Men was op zoek naar een alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstoffen, en men heeft het toen gevonden.
Het principe van de warmtepomp
De energie die nodig is om te verwarmen, gaat een warmtepomp halen uit de omgeving. Klinkt misschien raar, maar de zon verwarmt onze aarde de hele dag op. Bij dit proces worden er warmtecalorieën opgeslagen in de aardbodem, in het grondwater en zelfs in de lucht. Het is uit één van die milieus dat een warmtepomp zijn energie zal halen. Met behulp van een vloeistof wordt de onttrokken energie naar een compressor gepompt, die met behulp van elektrische stroom die lage warmte gaat omzetten naar een bruikbare temperatuur om een woning te verwarmen.
Het is omwille van de relatief lage warmte die gebruikt wordt, dat we dit een verwarming op lage temperatuur noemen. Dit is relatief laag in verhouding met een gasketel die gemakkelijk temperaturen nodig heeft van 60°C en meer. Uiteindelijk wordt er met die lage temperatuur van de warmtepomp elke gewenste temperatuur behaald, zonder dat het mogelijk is jezelf te verbranden aan het water uit de kraan.
Milieubewust maar niet goedkoop
Er zijn verschillende configuraties van warmtepompen, met elk één variabel element: het captatie-element. Er wordt op voorhand gekozen van waar de warmtepomp zijn energie zal onttrekken (bodem, water, lucht). De meest bekende zijn de geothermische warmtepomp (grond/water), de hydrothermische warmtepomp (water/water), de aerothermische (lucht/water) en de directe expansie warmtepomp (grond/grond). De keuze is altijd afhankelijk van de situatie en van het budget. Er is namelijk meestal een directe link tussen budget en rendement. Een dure configuratie geeft het hoogste rendement en vice versa.
De reden waarom duur en hoog rendement samen gaan, is vooral omwille van de grotere werken die nodig zijn om deze configuraties te installeren. Een geothermische warmtepomp (grond/water) heeft veel planning en graafwerken nodig om een uitgebreid netwerk van leidingen te creëren. Een aerothermische warmtepomp(lucht/water, lucht/lucht) heeft slechts een toestel geïnstalleerd aan de gevel nodig.
Nu is een hoog rendement bijvoorbeeld niet ten volle nodig voor bijvoorbeeld een appartementje zonder tuin. Dan is het vaak de beste keuze om een budgetvriendelijke aerothermische warmtepomp te plaatsen, meer dan genoeg om te verwarmen en warm water te maken. Hebben we het over een alleenstaande woning, dan zijn we beter af met een geothermische of hydrothermische warmtepomp (grond en water gericht) omwille van de grote te verwarmen oppervlakte. Wanneer er een netwerk van leidingen wordt gebruikt om warmte te onttrekken uit de grond, beveelt men een beschikbare oppervlakte gelijk aan 120% van de te verwarmen oppervlakte aan voor het captatienetwerk. Dat is dus al een vrij grote tuin. Er kan ook met een verticale captatie gewerkt worden, waarbij een put van 50 tot 100 meter diep geboord wordt. Maar hiervoor moet je soms een speciale vergunning aanvragen en is ook niet overal mogelijk.
Waarom dan kiezen voor een warmtepomp?
Ten eerste is het de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hoe het er naar uit ziet is dat die alleen maar duurder gaan worden. Denk aan de verkoopprijs van jouw woning! Je zal uiteraard wel een stijging van je elektriciteitsrekening zien, maar dat zal niet compenseren voor wat je uitspaart aan gas of stookolie. Bij een goed ontworpen warmtepomp mag je rekenen op 75% van de verbruikte energie die gratis is. Je betaalt slechts voor één vierde meer van de energie die je nodig hebt om je woning te verwarmen en warm water te genereren! De prijs van installatie is nog steeds hoger dan een gewone aardgas of stookolieketel, maar op lange termijn kan je genieten van je investering.
Lees verder