Renovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramen

Renovatie: zo kiezen we het juiste materiaal voor onze ramen Met de start van de lente, denken velen aan een grondige opknapbeurt of zelfs aan het renoveren van hun woning. Moeten we onze ramen nog plaatsen of zijn ze aan vervanging toe, dan moeten we vooraf de keuze maken van het meest geschikte materiaal. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het aanbod aan materialen is groot. Hoe gaan we tewerk bij de materiaalkeuze voor onze ramen, wat zijn de voor- en nadelen van al deze materialen en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Pvc erg populair én budgetvriendelijk

Hout, plastiek, aluminium, pvc en zelfs staal. We hebben aan materialen voor onze ramen beslist geen gebrek. Dat maakt onze keuze er zéker niet gemakkelijker op, integendeel. Ons vooraf goed informeren is dan ook de boodschap. Een meerderheid der landgenoten kiest de laatste jaren voor pvc. Dit kunststofmateriaal is opvallend budgetvriendelijk. In ieder geval stukken goedkoper dan bijvoorbeeld ramen uit aluminium en hout.

Aluminium in de lift dankzij grotere glaspartijen

Aluminiumramen zijn aan een sterke remonte begonnen. Dat aluminium steeds populairder wordt, is in belangrijke mate het gevolg van de steeds groter wordende glaspartijen in nieuwbouw. Aluminium is bijzonder sterk en stabiel materiaal. Pvc is daarentegen minder geschikt voor grotere raamoppervlakken. Dit materiaal kan immers na enige tijd doorbuigen, met alle gevolgen vandien. Kiezen we voor ramen in pvc, dan raden producenten en plaatsers van ramen ons daarom aan het pvc te verstevigen met staal of aluminium, om zo een voldoend stevig profiel te bekomen.

Staal voor panoramische glaspartijen

Stalen ramen zijn het meest geschikt voor art- decowoningen of voor panoramische glaspartijen. Staal is stevig en duurzaam, en heeft een opvallend lange levensduur. Het is echter heel wat duurder dan de andere materialen.

Beperkt kleurenaanbod bij pvc- ramen

Alle materialen hebben zo hun eigen kenmerken, met hun specifieke voor- en nadelen. Zo is het esthisch karakter van pvc de laatste jaren in opvallend gunstig geëvolueerd. Deed pvc tot voor kort erg artificieel aan, dan ogen ze vandaag heel wat eigentijdser. Dat vindt ongetwijfeld zijn reden in het gebruik van meer en meer speciale folies. Daardoor is het verschil met bijvoorbeeld hout en aluminium, nauwelijks merkbaar. Pvc ramen hebben daartegenover een eerder beperkte kleurkeuze,en van kleur veranderen is zeker geen aanrader. Het overschilderen van pvc wordt immers sterk afgeraden. Doen we dat toch, dan zal de verf snel gaan afschilferen. Smaken en kleuren verschillen. Daar waar tot voor kort wit en zowat alle crèmetinten onze voorkeur wegdroegen, zijn nu vooral de donkere kleuren bijzonder er in trek.

Hout straalt warmte en persoonlijkheid uit

Wie voor houten ramen kiest, kiest in de eerste plaats voor een warme én persoonlijke uitstraling. Hout is echter erg onderhevig aan de weersomstandigheden, voor velen dé struikelblok. Daar werd de laatste jaren nochtans fel aan gewerkt. Sinds kort zijn er houten ramen op de markt die bedekt zijn met een aluminium beschermlaag,zodat ze nu ook veel beter tegen regen en wind bestand zijn. Houten ramen zijn beschikbaar in zowal alle kleuren. Zo passen ze bij ieder interieur. Hebben we zin in een ander kleurtje, of willen we onze houten ramen aan ons nieuw interieur aanpassen, dan zijn ze eenvoudig te overschilderen of te lakken.

Hout isoleert uitstekend

Nu we steeds meer en meer aan energie- arme en zelfs passiefwoningen denken, wint hout meer en meer aan waarde. Hout is immers een massief materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is dan ook zeker geen toeval dat in deze passiefwoningen, dus woningen zonder verwarming, haast uitsluitend met houten ramen wordt gewerkt. Vanwege hun hoge isolatiewaarde, hebben we bij houten ramen genoeg aan twee rubbers tussen het raamvleugel en het kader.

Onderhoud houten ramen intensief

Houten ramen vergen wél een grondiger onderhoud dan ramen in aluminium, staal of pvc. Afhankelijk van de oriëntatie van onze woning en dus zijn blootstelling aan regen en wind, zijn onze houten ramen iedere drie jaar aan een grondige onderhoudsbeurt toe. We schuren ze daarbij grondig af tot op het hout, en brengen een nieuwe verf- of beitslaag aan. Houten ramen met een beschermende aluminiumlaag, dienen we slechts iedere twintig jaar van een nieuwe verf- of beitslaag te voorzien.

Aluminium voor slankere profielen

Aluminium is bijzonder sterk en stabiel, en daarom geschikt voor grote glaspartijen. Aluminiumramen zijn erg gebruiksvriendelijk. Dit materiaal laat toe met slankere profielen te werken. Ze vragen weinig of geen onderhoud, en zijn eveneens in haast alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar.

Isolatiewaarde aluminium en pvc omhoog

De isolerende eigenschappen van zowel hout als aluminium moeten voor hout nog steeds onderdoen, maar werden de jongste jaren fel verbeterd. Kiezen we voor aluminium of pvc, dan kiezen we bij voorkeur voor het gebruik van drie rubbers tussen de vleugel en het kader van onze ramen.

Aluminium en pvc onderhoudsvriendelijk

Zowel ramen in pvc als in aluminium, zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Dat is wellicht hun sterkste troef. Een schoonmaakbeurt met een niet agressieve zeep en een vochtige doek, volstaat ruimschoots.

Thermische, stalen profielen isoleren beter

De jongste jaren kende ook staal, als materiaal voor onze ramen, een opmerkelijke evolutie. Kiezen we hier voor thermisch onderbroken raamprofielen, dan moet staal op het vlak van isolatiewaarde zeker niet voor de andere materialen onderdoen.

Ramen om de dertig jaar vervangen

Volgens de meeste producenten zijn onze ramen gemiddeld na 25 jaar aan vervanging toe. In deze periode zijn zowel de isolatiewaarden als de technische kwaliteiten van de gebruikte raammaterialen enorm verbeterd. Aluminium en pvc- ramen zijn volgens hen het duurzaamste materiaal. Worden houten ramen regelmatig, en op de juiste manier onderhouden, dan zijn ze houten haast even duurzaam.

Prijskaartjes

  • Richtprijs pvc- ramen: Ramen in pvc zijn ongetwijfeld het budgetvriendelijkst. Voor een dubbel opendraaiend raam van anderhalve op twee meter met drie dichtingen en een uitstekend isolerend vijfkamersysteem, betalen we gemiddeld zo'n 950 euro.
  • Richtprijs aluminiumraam: Kiezen we voor een identiek raam in aluminium, dan betalen we gemiddeld 1200 euro.
  • Richtprijs houten raam: Een gelijkaardig raam in hout, maakt ons budget gemiddeld 1000 euro lichter.
  • Richtprijs combinatie hout- aluminium: Voor ramen met een combinatie van hout en aluminium, betalen we voor datzelfde raam gemiddeld 1500 euro.
  • Richtprijs stalen raam: Een stalen raam met dezelfde afmetingen kost ons al vlug 1800 euro. De prijs van stalen ramen daalt, naarmate we kiezen voor meer gesloten glaspartijen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aluminium ramen en deurenSteeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriende…
De voordelen van kunststof ramen en deuren in pvcNaast materialen zoals hout en aluminium, kiezen we vooral de laatste jaren steeds meer voor ramen en deuren in pvc. Dat…
Wat zijn de voordelen van driedubbele beglazing?Wat zijn de voordelen van driedubbele beglazing?Om energieverspilling zoveel mogelijk te voorkomen, legt Europa steeds strengere voorwaarden op inzake woningbouw. Zo wo…
Meer harmonie met eigentijdse dak- en gevelbekledingMeer harmonie met eigentijdse dak- en gevelbekledingDe jongste jaren worden we steeds veeleisender, zowel op het vlak van de isolatie als het comfort van onze woning. Deze…

Metalen: lood kopen en verkopenMetalen: lood kopen en verkopenHet is mogelijk om lood te verkopen aan een metaalhandelaar. Lood werd tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in wonin…
Kamerplanten: zo verzorgen we onze orchideeënKamerplanten: zo verzorgen we onze orchideeënOrchideeën spreken tot de verbeelding van zowat alle bloemenliefhebbers. Toch hebben deze exotische prachtbloeiers de kw…
Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 27-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.