Anders wonen, oud wordt nieuw

Anders wonen, oud wordt nieuw De meeste mensen wonen in een reguliere woning, althans wat wij verstaan onder ‘reguliere woning’. Het gaat dan meestal over een eengezinswoning of appartement met de standaard ruimtes als woon/eetkamer, keuken, badkamer, toilet en enkele slaapkamers. Maar mensen willen zich steeds meer onderscheiden en zo zoeken en vinden mensen op allerlei plaatsen hun droomwoning.

Waar wil je wonen?

Voor veel mensen is de grootte van de woning en de locatie het belangrijkste. Als je een gezin hebt, moet je het kunnen herbergen en het is ook wel handig als je niet al te gek ver van je werk woont. Dat maakt dat er bij verschillende grote steden ook de bekende vinex-wijken zijn ontstaan. Grote nieuwbouw wijken met veel groen en water om het geheel leefbaar te houden, maar relatief veel ‘eenheidsworst’ als het gaat om bouwstijlen.

Even voor de eeuwwisseling is men wat meer gaan variëren in de vinex-wijken en dat maakt dat het niet meer de ‘kazernes’ zijn die er in de jaren vijftig en zestig gebouwd heeft. De bekende doorzonwoning waar je lekker doorheen kon kijken, zeker als de gordijnen in de avonduren niet dicht waren.

Individualistisch

De mens is steeds individualistischer geworden en dat maakt dat mensen een woning zoeken die bij hen past. Het passen in wat er is – de jaren vijftig en zestig moest er veel uit de grond gestampt worden - is geen noodzaak meer. We zijn mobiel, dus kijken we een wijk of dorp verder. Dat maakt meteen dat het lastiger wordt om aan ieders woonwensen te voldoen en daarmee is het ‘anders wonen’ geboren.

Andere bestemming

Enig moment komen oude gebouwen leeg te staan, de vooruitgang maakt dat niet alles meer gebruikt kan worden en soms is een dergelijk gebouw in een fraaie stijl gebouwd en zonde om het af te breken. Men gaat op zoek naar een nieuwe bestemming. Soms zal dat leiden tot nieuwe bedrijfsruimtes, bijvoorbeeld kleinere kantoren in een groot gebouw, en soms zal dat leiden tot winkels. Maar vaak wordt er gekeken of er een woonbestemming van gemaakt kan worden. Als dat vervolgens smaakvol gedaan wordt, met mooie materialen dan kan een oud afgedankt pand een perfecte nieuwe woonlocatie worden.

Daarmee direct aangegeven dat dit type woning ook meestal duurder is. Het is niet het fabrieksmatige wat de gemiddelde eengezinswoning in zich heeft en dus duurder. Maar het kan ook zijn dat je zelf handig bent en als je een oude vervallen veelal bedrijfslocatie vindt en je krijgt er een woonvergunning voor, dan kan je voor relatief veel minder geld een prachtige unieke stek maken. Dit soort woningen wordt steeds populairder en als het met duurzaam materiaal is opgebouwd, dan kan er een veelvoud voor ontvangen worden ten opzichten van de oorspronkelijke kosten. Maar vaak hebben mensen hun ziel en zaligheid in een dergelijke woning gelegd en wil men niet meer weg.

Wat is er zoal?

De lijst is inmiddels te lang, maar een middagje spitten op internet, rondrijden in grotere oude steden en enkele televisieprogramma’s bekijkend, levert dit het volgende op:
  • Een complete 4-lagen woning in een oude molen aan het water en een combinatie van wonen en werken in een molen met bijgebouw midden in de weilanden.
  • Een oud hotel in Amsterdamse stijl omgebouwd tot luxe appartementen met een super penthouse.
  • Een oude vrachtboot omgebouwd tot een aantal appartementen met een schitterend gezamenlijk dakterras.
  • Verschillende pakhuizen opgedeeld in grote appartementen en een tot een grote woon werklocatie.
  • Een uitgegraven duin met een rechte kant en van de andere kant een heuvelachtige oploop naar het dak van de woning. Nieuw gemaakt, maar gaat volledig op in de natuur.
  • Een grote bouwloods voor boten (boven het water) omgebouwd tot rondom enkele grote appartementen en in het midden de open ruimte boven het water met een soort drijvend eiland erin verwerkt.
  • Een oude watertoren omgebouwd tot een grote woon werk locatie.
  • Een oude kerk die van buiten nog oud is maar aan de binnenkant voor een groot gedeelte met glas en andere moderne materialen vormgegeven en opgedeeld in enkele appartementen. Het glas in lood komt ook in de woningen terug.

Tot slot

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar als het een bepaalde sfeer uitstraalt dan willen mensen er tegenwoordig weer wat mee en waarom ook niet. Tegen de grond gooien kan altijd nog en zo blijven ook in de oudere gedeeltes van een stad die typische zaken behouden.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de be…
Wat is de bijleenregeling?De bijleenregeling is een maatregel die de overheid heeft ingevoerd om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Wat is de bi…

Goedkope keuken: Tips voor kopen van een keukenEen keuken is per definitie niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wilt en de beste keuze maakt voor…
Een tweede huis in Spanje als eigendom is een rijk bezitEen tweede huis in Spanje als eigendom is een rijk bezitAls men eenmaal in het bezit is van een tweede woning in Spanje dan wil je daar regelmatig korte of langere periodes ver…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.