Een hangend toilet monteren heeft tal van voordelen

Een hangend toilet monteren heeft tal van voordelen Een hangend toilet heeft voordelen boven een gewoon toilet. Het is gemakkelijker om de vloer schoon te houden. Bovendien neemt een hangend toilet optisch gezien minder ruimte in beslag en ziet het er fraaier uit.

Een hangend toilet bevestigen

Een hangend toilet wordt gemonteerd op de wand in plaats van op de vloer. Het wordt daartoe geleverd samen met een inbouwreservoir. Het reservoir maakt deel uit van een frame, dat je eerst op de wand bevestigt. Daarna wordt het frame afgewerkt met een ombouw. De hangende pot tenslotte wordt gemonteerd op het frame zoals dat is weggewerkt in de al dan niet betegelde ombouw.

Waar kan je een hangend toilet plaatsen?

Niet alleen moet je voor het plaatsen van een toilet voldoende ruimte hebben, maar je hebt in ieder geval een rioolaansluiting met voldoende diameter en een watertoevoer nodig. Als je de benodigde leidingen door kan trekken, zou je een toilet bij wijze van spreken in een inbouwkast kunnen monteren.

Materiaal en kosten

Een hangend toilet monteer je zoals gezegd aan een speciaal frame dat je met stelpoten op de juiste hoogte brengt en aan de achterwand bevestigt. Vaak wordt een installateur ingeschakeld voor de installatie van een hangend toilet. Maar wil je het als handige klusjesman zelf doen, bestel dan in elk geval de materialen via een erkend installateur.

Hangende toiletten en inbouwreservoirs worden in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen aangeboden. Geadviseerd wordt om met name voor het inbouwreservoir een A-merk te selecteren. Hieronder tref je een overzicht aan van de benodigde materialen en richtprijzen.

MaterialenRichtprijs
Bouwpakket (frame en toebehoren) 150
Bedieningspaneel 35
Watervaste afbouwplaat per m2 25
Toiletbril 90
Foamschuim 7
Pvc-pijp per strekkende meter 8
Wandtegels per m2 18
Afdichtingskit per tube 7

Hoeveel ruimte is er nodig voor een toilet?

Je moet minimaal rekening houden met 60 cm beenruimte vóór de toiletpot en 20 cm aan elke zijde. Houd er ook rekening mee dat het toilet een stuk naar voren komt omdat het waterreservoir weggewerkt wordt in een voorzetwand. Daardoor resteert er minder effectieve vloerruimte.

Belangrijk is ook waar zich de afvoer op de riolering van het toilet bevindt. Dat kan namelijk een wand- of vloeraansluiting zijn. Bevindt zich de afvoer op de riolering ver van de achterwand af, dan komt het waterreservoir verder naar voren. Dat gaat ten koste van de ruimte en daardoor kan ook de minimale ruimte vóór de toiletpot in het gedrang komen.

Welke standaardhoogte heeft een toilet?

In de regel monteert men een toilet 41 centimeter boven de afgewerkte vloer. Je kan die hoogte naar eigen inzicht wijzigen in bijvoorbeeld 45 of 50 centimeter, maar kijk uit dat je het toilet niet te hoog monteert. Richt je bij het bepalen van de hoogte altijd op de kleinste volwassen gebruiker. Die moet beide voeten plat op de grond kunnen plaatsen.

Nuttige tips

Bij de montage van een hangend toilet is het vooral van belang om het inbouwreservoir goed stevig te bevestigen. Neem daarom altijd de bijgesloten handleiding goed door of raadpleeg een vakman. Gebruik ook voor de ombouw van het reservoir stevige en watervaste materialen. Indien er wordt afgewerkt met wandtegels moeten die er immers goed op blijven zitten. Een watervaste multiplexplaat van 18 mm is daarvoor geschikt. Sommige sanitairmerken bieden overigens kant-en-klare achterwanden aan die reeds zijn voorzien van alle benodigde gaten.

Youtube hangend toilet monteren

En voor wie het bovenstaande allemaal toch wat te hoog gegrepen is, doehetzelvers vinden over het monteren van een hangend toilet op youtube ongetwijfeld vele geschikte filmpjes.
© 2009 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Zelf een kas in elkaar zettenVoor het in elkaar zetten van een aluminium hobbykas of serre met polycarbonaat beglazing, zoals een Silver Line greenho…
De leukste wc weetjesDe leukste wc weetjesDe wc heeft meerdere benamingen zoals: toilet, plee, het kleinste kamertje en schijthuis. Per persoon gaan we zo'n zes t…
Hangend ooglid (Ptosis)Hangend ooglid (Ptosis)Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hi…

Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Dakbedekking waterdicht makenDakbedekking waterdicht makenDakbedekking die niet waterdicht is, kan voor grote problemen zorgen. Met name als voor die dakbedekking in het verleden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.