De getallen van de Burj Khalifa in Dubai

Een wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te evenaren moet je thuis meer dan 250 keer de trap op en af of in Middelburg 9 keer de Lange Jan beklimmen. Diezelfde hoogte haalt de gloednieuwe Burj Khalifa (Khalifa toren) in Dubai. Die bijzondere hoogte zal mensen met hoogtevrees afschrikken. Het ontwerp van de Burj Khalifa is gebaseerd op een woestijnbloem en op patronen uit de islamitische architectuur.

Slecht betaald bij de bouw van de Burj Khalifa

De hoogte die de Burj Khalifa zou gaan bereiken werd tijdens de bouw steeds geheim gehouden. Pas bij de officiële opening op maandag 4 januari 2010 werd bekend gemaakt dat de toren 828 meter hoog is. Bij helder weer is de Khalifa toren op een afstand van 95 kilometer te zien.
De bouw startte in 2004 met als architect Adrian Smith uit Chicago. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders tegelijk aan de bouw die 5 jaar heeft geduurd. De meeste bouwers kwamen uit India en Pakistan. Per dag kregen zij slechts 2,80 tot 5,60 euro betaald.

14 Voetbalvelden dubbelglas

Er werd ruim 31.000 ton staal in de toren verwerkt. De fundering telt 192 palen tot 50 meter diep met in totaal 45.000 kubieke meter beton. Het hele gebouw bevat naar schatting 230.000 kubieke meter beton. Aan reflecterend dubbelglas is een oppervlakte van 14 voetbalvelden verwerkt dat door een Australisch schoonmaakbedrijf in drie maanden werd gelapt. Voor de gevel is 400 ton roestvrij staal gebruikt waar een speciaal profiel in is gewalst wat daardoor 20 procent besparing van staal opleverde.

Chique Armani hotel

De toren biedt woon- en werkruimte aan 12.000 mensen. Om een van de 1044 appartementen te bemachtigen moet tot 3 miljoen euro worden neergeteld. Ook zijn in de toren luxe kantoren, restaurants en hotels zoals het chique 6-sterren Armani hotel gevestigd.
Om met een snelheid van tien meter per seconden omhoog en omlaag te gaan kan gebruik gemaakt worden van 54 liften.

Resolco BV en Bison International uit Nederland

Bij een zomertemperatuur van 50 graden werkt de airco op volle toeren en gebruikt evenveel energie als nodig is voor de koeling van 10.000 ton ijs. De temperatuur in de ultraluxueuze appartementen, kantoren en hotels in de toren blijft door de koeling op een draaglijke 20 graden. Dit mede dankzij de levering van Nederlands isolatiemateriaal door Resolco BV uit Oosterhout die daarmee een omzet van 500.000 euro haalde. Het bedrijf met slechts 25 werknemers leverde al het materiaal waarmee de 80 kilometer aan leidingen van de airco zijn bekleed.
Een andere Nederlandse firma, Bison International uit Goes, leverde 50.000 kokers montagekit voor de bevestiging van plinten, wandplaten en deurposten met een omzet van 300.000 euro. Het materiaal is ook gebruikt voor de platforms tussen de etageblokken en de omlijsting van de reusachtige ramen. Als je alle geleverde tubes montagekit zou uitknijpen levert dat een lijmlint op van zo'n 1500 kilometer.

Spectaculair uitzicht over Dubai

Het hoogstgelegen uitzichtsplatform van de wereld ligt op de 124e verdieping van de Burj Khalifa met een spectaculair uitzicht over de stad Dubai. De hoogst gevestigde Moskee van de wereld ligt op de 158e verdieping en het hoogste zwembad op de 76e. De parkeergarage heeft plaats voor 3000 auto's. Als blikvanger is er voor de toren een fontein geplaatst die het water tot meer dan 150 meter omhoog spuit.

En de kosten van de Burj Khalifa? De bouw heeft meer dan 3 miljard euro gekost.
© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in DubaiBezienswaardigheden in DubaiDubai, alleen maar voor de rich and famous? Alleen geschikt als overstapluchthaven? Of is Dubai meer dan dat alleen? Wat…
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Dubai: Groot, Groter, GrootstDubai: Groot, Groter, GrootstDubai, in het Arabisch دبي , is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. De stad bestond al in de ou…
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…

Teveel vocht in de woningTeveel vocht in de woningDe nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in h…
Dendrobium Nobilis, prachtige witte orchideeJanuari. De kerstboom is weg en het is leeg in huis. Dan volgen er nog een aantal lange maanden voor het weer lekker war…
Bronnen en referenties
  • http://www.burj-khalifa.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.