De Kaarsenkandelaar

Een mooie aanvulling in de woon-, slaap- of badkamer. De kaarsenkandelaar is er jaren uit geweest, werd oubollig genoemd, maar de laatste jaren is de kaarsenkandelaar weer helemaal terug. Wat is er zoal te krijgen.

Meerarmige kandelaar

De kaarsenkandelaar met meerdere armen blijft populair. 5 of 7 armen in koper, zilver of zwart gelakt metaal. De kaarsenkandelaar (tafelmodel) met grote kaarsen zie je ook veel met een strakke vormgeving. De kaarsenkandelaar met kleine kaarsen heeft veelal een sierlijker vorm. Voor een aparte hoek in de kamer kan een grote kaarsenkandelaar op voet (voor op de grond) met grote kleurrijke kaarsen in dezelfde tone een rustpunt zijn als de kaarsen aangestoken worden.

Eenarmige kandelaar

De eenarmige kandelaar is er in nog veel meer modellen. Grote grof houten kandelaars (bijv. zwart gelakt) of van metaal (in roestbruin of zwart) voor op een grote eettafel geven enorm veel sfeerlicht. De eenarmige zilveren kandelaar staat erg mooi als er uitgebreid gedineerd gaat worden. Waren de zilveren kandelaars er eerst nog alleen maar in klassieke modellen, inmiddels zijn er ook strak vormgegeven zilveren kandelaars of zelfs experimenteel vormgegeven zilveren exemplaren. De eenarmige kandelaar op voet (voor op de grond) kan bijvoorbeeld naast een salontafel mooi staan en zal tevens een zacht sfeerlicht geven.

Aparte modellen

De aparte modellen qua structuur of materiaal, antiek of om andere reden uniek in hun soort zijn vaak erg duur. Meestal betreft het tafelmodellen. De websites waar spullen te koop aangeboden worden, willen nog wel eens mooie exemplaren voor redelijke prijzen in de verkoop hebben. Wel even zoeken.

Antieke Neo Gotische kandelaar

Deze is van koper lijkt zo uit een kerk te komen. Heeft een verzwaarde voet, maar zal niet in ieder interieur passen. Mooi bij klassieke of koloniale inrichting. Experimenteel is de strak wit vormgegeven inrichting met een dergelijke kandelaar.

Inheemse Afrikaanse kandelaar

De voornamelijk houten kandelaar heeft vaak de afbeelding van een werkende man of vrouw en op het hoofd is ruimte gemaakt om een kaars in te plaatsen. Het zijn handgemaakte kandelaars met oog voor detail.

Glas-in-lood-kandelaar

Ze lijken enigszins retro, maar een armatuur voor 2 of 3 kaarsen met als verbinding mooie vlakken die in glas-in-lood zijn. Door de schittering van de kaarsen krijgt het glas-in-lood extra aandacht. Erg fraai.

Glazen kandelaaar

Je moet het mooi vinden, maar er zijn op dit moment nogal wat verschillende strak vormgegeven glazen kaarsenkandelaars. Normaal doorzichtig glas, maar ook in de tinten hemelblauw, limegroen of zacht zomergeel. Dit soort kandelaars staat ook fraai in badkamers.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…
Alles over het maken van kaarsenAlles over het maken van kaarsenHet maken van kaarsen wordt de laatste tijd steeds populairder en de meeste hobbywinkels hebben dan ook een ruim assorti…
Het gebruik van de huwelijkskaarsHet gebruik van de huwelijkskaarsSymboliek is uiterst belangrijk bij het vieren van mijlpalen in ons leven. Zo ook bij een huwelijk, dat bol staat van ou…
Licht brengt sfeer in huisLicht brengt sfeer in huisHet is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft ve…

De spaarlamp: bespaar op je energieverbruikDe spaarlamp: bespaar op je energieverbruikVeel mensen staan negatief tegenover de spaarlamp, het zou ongezellig licht geven en duur in de aanschaf zijn. De spaarl…
Chinese invloeden in ons interieurChinese invloeden in ons interieurEen interieur samenstellen uit meubelen die je smaak vertegenwoordigen is niet per definitie aan een stijl gekoppeld. Ba…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.