Het groene huis, hoe kun je makkelijk besparen

Je hoort het wel, het broeikaseffect. Wij moeten zuiniger gaan doen met onze energie. Maar hoe moeten wij dit eigenlijk doen? Hoe maken wij ons huis zo groen mogelijk? In dit artikel heb ik acht tips gegeven waarmee je jou huis klimaatneutraal kunt maken.

Inhoud


Leg gras op je dak

In opkomst in duurzame steden als London en Chicago. In Nederland zijn er ook een groot aantal bedrijven dat groene daken aanbiedt. Er zijn diverse soorten met begroeiingen. Meeste voorkomende zijn de sedumdaken. Sedumdaken worden aangeleverd met plantjes en kunnen op het dak eenvoudig uitgerold worden. Voordelen van deze grasdaken zijn dat ze het water langer vasthouden dat de kleine plantjes broeikasgassen compenseren en dat het huis beter geïsoleerd is. Dit geld zowel voor in de zomer wanneer de hitte tegen wordt gehouden, als in de winter waar de kou wordt tegen gehouden. Een dak met een extensieve begroeiing bestaat uit kleine traag groeiende plantjes en vergt nauwelijks onderhoud.

Isoleer muren en daken

Huizen die voor 1975 gebouwd zijn, hebben dubbelsteens muren zonder isolatie. Deze spouwmuren kunnen worden afgevuld met isolatiemateriaal waardoor erg veel bespaard. Ook kan men van buitenaf isoleren. Het gasverbruik voor centrale verwarming is per jaar gemiddeld zo’n 1200 kubieke meter. Met gevelisolatie kun je bij een gemiddelde woning bijna 20 procent besparen op je gasrekening. Voor schuine daken bestaan allerlei isolerende folies die je onder het pannendak kunt leggen. Ook door het dak of de zoldervloer te isoleren kan een dergelijke besparing worden bereikt.

Plaats dubbelglas

Wellicht een van de eenvoudigste methoden om veel energie te besparen. In de gemiddelde nieuwbouw is dubbelglas standaard, maar veel oude huizen moeten het nog doen met enkel glas. Nog beter is driedubbelglas en als het kan worden gevuld met gas kan de isolatiewaarde enorm zijn. Gas tussen het glas zie je namelijk niet. Stilstaand gas zorgt namelijk ervoor dat het warmte niet geleid. Je raakte je warmte in je huis dus niet kwijt aan de buitenlucht.

Wees zuinig met water

Zuinig met water om gaan is iets wat er nog moeilijk in gaat bij ons waterlanders. Waarom zuinig met zoet water in een land waar het het grootste gedeelte van het jaar de regen met bakken tegelijk naar beneden komt? In de zomer wordt echter door de veranderde infrastructuur van het landschap het grondwater zo laag dat er wel degelijk water schaarste is. Ook kost schoon water veel energie en dus veel geld. Het hele proces van de zuivering brengt bovendien vervuiling met zich mee. Als het grondwaterpeil laag is gebruiken de waterleidingbedrijven veel oppervlaktewater dat veel vervuilende stoffen bevat. Gebruik daarom de spaarknop op de wc (of druk snel nogmaals om het spoelen te stoppen). Er zijn ook systemen waarbij er een grijs en een schoonwatersysteem is. Je kan namelijk makkelijk met douchewater je wc doorspoelen of de tuin sproeien. Het plaatsen van regenton lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar wel een druppel die helpt. Je vangt er het overtollige water mee op dat anders in het riool verdwijnt en kan de planten er mee bewateren.

Gebruik de zon

Natuurlijk gaat de zon voor niets op. En kunnen we zonnecollectoren gebruiken om het water in de boiler of de centrale verwarming te verwarmen en voor warmtewisselaars. In de zomer levert de zonnecollector voldoende energie voor de warmwatervoorziening. Wat er over is kan de grond in worden gepompt en in de winter weer worden gebruikt om het huis te verwarmen. Ook voor de zonne-energie (die steeds meer wordt toegepast bij duurzame bouw) geldt dat opgewekte stroom teruggegeven kan worden aan het net bij bepaalde energiebedrijven.

Ventileer

Een uitgekiend ventilatiesysteem is van essentieel belang als je je huis heel goed heb geïsoleerd. Energiebesparend en milieuvriendelijk is de luchtwarmtewisselaar. In de zomer voert het ventilatiesysteem frisse buitenlucht aan en in de winter kan de buitenlucht worden voorverwarmd door hem langs de binnenlucht te laten lopen die wordt afgevoerd.

Ga over op groene stroom

Uiteraard is het leven zonder externe energieleverancier vrijwel onmogelijk, omdat duurzame bronnen als de wind en de zon niet per se altijd de beste prestaties leven op de momenten dat wij de meeste stroom nodig hebben. Daarom is het kiezen voor een energiebedrijf dat groene stroom opwekt de hekkensluiter van dit rijtje maatregelen om je huis klimaat neutraal te krijgen. De kleine leverancier Greenchoice is een bedrijf dat gegarandeerd alleen stroom opwekt uit wind en zon. Maar ook andere leveranciers hebben programma’s met groene stroom. Essent is met 900.000 groene stroomgebruikers een van de grootste.

Gebruik een warmtepomp

De energie die in de aarde zit, is immens. Op zes kilometer diepte treft je 50.000 keer zoveel energie aan als alle aardgas- en oliereserve in de wereld tezamen. Op huishoudelijke schaal wordt ook gebruikgemaakt van de bodem, zij het niet de genoemde aardwarmte maar de temperatuur van het grondwater en de lucht.

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. Bodemwater of buitenlucht wordt geleid langs een vloeistof in de warmtepomp kan het rendement voor verwarming oplopen tot 140 procent. De bron van warmte is onbeperkt beschikbaar en gratis: grond en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatie. De omgekeerde koelkast dus die in de zomer verkoeling brengt en in de winter warmte.
© 2008 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Woning isoleren en snel geld besparenJe kunt snel geld besparen door eenvoudige isolatiematerialen aan te brengen in je woning. Te denk valt aan radiatorfoli…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Gemakkelijk besparen op energiekostenGemakkelijk besparen op energiekostenMet stijgende energiekosten, kan het besparen van energie of in ieder geval het besparen op de kosten van energie een aa…

Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?Vloerverwarming via de CV-ketel of op elektriciteit ?Het is bewezen dat vloerverwarming in veel situaties de meest ideale vorm van verwarmen is. Hoewel vloerverwarming op el…
Ik kies voor een huurhuisIk kies voor een huurhuisSteeds meer Nederlanders gaan voor een koophuis. Toch heeft een huurhuis grote voordelen ten opzichte van een koophuis.
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.