Schoonmaaktips voor studenten
Wanneer je op kamers gaat omdat je gaat studeren kom je vaak in een groter huis met meerdere kamers voor studenten. Je woonoppervlakte is gemiddeld zo’n 18m2. Dat lijkt gemakkelijk schoonhouden….
Vieze studenten?
Het blijkt dat
studentenkamers vaak vreselijk vies zijn. Bij de dames is het in de regel iets minder smerig dan bij de heren.
Studenten zijn op zich geen viezeriken, maar hebben andere prioriteiten en te weinig ervaring in het
schoonmaken. Vooral de heren weten vaak niet dat ze het vaatdoekje moeten verwisselen, schone handdoeken en theedoeken moeten gebruiken of zelfs dat ze het toilet moeten schoonmaken.
Ondanks dat een student maar een klein woonoppervlakte heeft en je zou zeggen “dat is toch zo weer schoon”, blijkt het juist lastiger om zo’n kleine ruimte opgeruimd en netjes te houden. De keuken, badkamer en toilet worden vaak door meerdere personen gebruikt, de troep van anderen opruimen doet men meestal niet. Waar anderen rommel maken is het ook voor jou lastiger om een nette omgeving te creëren.
Hoe ga je te werk in het schoonhouden van je studentenverblijf?
Wanneer je als student verandering wilt brengen in het
schoonhouden van je woonomgeving is het handig om het eerst met je eigen
kamer te beginnen. Dit is je eigen plek, waar je rustig moet kunnen studeren. Rommel in je
kamer leidt af en vermindert de concentratie.
Ga als volgt te werk:
- Ruim de rommel op: lege bierblikjes van dat leuke feestje gisteren, de volle asbakken, serviesgoed, prullenbak, losliggende boeken en tijdschriften, losse kledingstukken. Zorg dat je voldoende opbergmateriaal in je kamer hebt. Heb je geen kasten, dan zijn stapelbare opbergdozen een optie. Zorg dat je voor je vuile kleding een wasmand hebt.
- Neem je meubels af met een licht vochtige doek. Tafelbladen neem je af met een natte doek en droog deze na met een theedoek. Heb je een leren of kunststof bank, neem deze dan ook af met een licht vochtige doek.
- Stofzuig de vloer, ook de plintjes. Deze kun je eventueel voor het stofzuigen met een licht vochtige doek afnemen.
De gezamenlijke keuken
De gezamenlijke ruimtes zijn altijd wat lastiger schoon te houden, omdat iedereen in het pand of op de verdieping er gebruik van maakt. Stel een rooster op wie wanneer aan de beurt is een ruimte schoon te maken. Zorg ervoor dat je allemaal je eigen serviesgoed afwast na het eten. Van degene die toch zijn afwas laat staan, zet je dit serviesgoed voorde kamerdeur van de betreffende persoon. De viezerik kan de vuile afwas op de eigen
kamer bewaren, de keuken blijft schoon en overzichtelijk.
De koelkast is een bron van bacteriën. Vaak ligt er van iedereen iets in en niet duidelijk is wat van wie is en of het nog gegeten of gedronken wordt. Spreek met elkaar af je naam op je eigen artikelen te zetten voordat je ze in de koelkast zet. Elke keer wanneer je nieuw gekochte boodschappen in de koelkast gaat zetten, kijk je eerst of er zaken van jou in staan die over de datum of niet fris meer zijn. Gooi deze weg. Zo voorkom je dat je een overvolle koelkast krijgt vol met beschimmelde en bedorven etenswaar. Neem de binnenkant van de koelkast en de rekken 1x in de maand af met een natte doek. Dit doe je het beste d.m.v. een sopje met soda.
De gezamenlijke WC
De WC is een plaats waar men het liefst niet komt om schoon te maken. Wanneer je het
schoonmaken van het toilet echter achterwege laat, gaat je huis naar urine stinken. Dit is erg onfris en bacteriën krijgen een uitgelezen kans om de bewoners te besmetten. Zorg dat je éénmaal in de twee dagen een borstel door het toilet haalt en maak hiervoor gebruik van een toiletreiniger. Zorg dat je vochtige wegwerpdoekjes hebt. Hiermee maak je de wc-rand en de bril schoon. Neem ook de muren af met een vochtig doekje en dweil het vloertje. Gooi nooit de wegwerpdoekjes in het toilet, maar altijd in de vuilnisemmer. De doekjes zorgen voor verstopping, omdat ze niet oplosbaar zijn, zoals toiletpapier.
De gezamenlijke badkamer
De badkamer zal, wanneer deze gebruikt wordt door meerdere personen, snel aanslag van kalk en zeepresten krijgen. Wanneer je na het douchen de muren even extra afspoelt met water en de muren nadroogt met een droge doek, zal de aanslag al veel minder zijn. Ga de badkamer eens in de twee weken te lijf met een badkamerreiniger. Maak hiermee alles schoon, de douchebak, het fonteintje, de knoppen van de kranen, de tegeltjes op de muur. Tot slot dweil je de vloer met een sopje van allesreiniger.
Is op deze manier schoonmaken voldoende?
Op deze manier schoonmaken is niet voldoende om een woonomgeving blinkend schoon te houden, maar als je deze
tips opvolgt kom je een heel eind in de goede richting. Bacteriën hebben minder kans en de studentenwoning ruikt en oogt veel frisser.