Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?

Waar moet je aan denken als je op kamers gaat? Ga je studeren, en woon je ver weg van je nieuwe school? Dan is op kamers gaan zeker een goede optie voor jou! Maar ook als je dichtbij school woont, en graag op je eigen wil gaan wonen is een studentenkamer een prima mogelijkheid om te starten met het zelfstandig wonen. In dit artikel staan tips beschreven waar je op moet letten als je een kamer huurt, want helaas worden mensen nog wel eens opgelicht met het huren van een kamer.

Het verschil tussen een kamer en een studio

Tegenwoordig wordt er behalve over kamers, ook veel gesproken over studio’s, maar wat is nu precies een studio? Een studio is een soort klein huis voor jezelf, je hebt een eigen keukentje, een kamer, een slaapkamer, een toilet en een douche. Deze gebruik je dus in je eentje. Bij een kamer heb je een aparte slaapruimte, maar deel je de douche, de woonkamer en het toilet vaak met andere bewoners van het studentenhuis. Een studio is dus in veel gevallen duurder aangezien je dan alle voorzieningen voor jezelf hebt en dus ook meer ruimte hebt.

Kosten van een kamer

Een studio is vaak duurder dan een kamer, toch variëren de prijzen sterk wat betreft de huur van een kamer. Een kamer in een stad zoals Amsterdam is vaak veel duurder dan een kamer in bijvoorbeeld Den Bosch. Ook de afstand tot het centrum, het station en de school bepaald de prijs die je betaald voor je kamer voor een deel. Hoe dichter bij het centrum, de scholen en het station hoe duurder de kamer in veel gevallen kost. Ook de voorzieningen, en de ruimte van de kamers bepalen de huurprijzen van een kamer.

Hoe vindt je een kamer?

Vaak kan de school waar je naartoe gaat je wel helpen bij het vinden van een kamer. Ook op internet staan kamers vaak aangeboden op verschillende websites. Typ bij Google maar eens in ‘Kamer in Tilburg’, er zullen vele links te zien zijn op je computerscherm. Op veel hogescholen moeten derde jaars studenten gaan stagelopen, vaak zal de kamer dan leeg komen te staan. Vraag of je deze kamers kan huren tot de tijd dat de studenten klaar zijn met stage lopen. Je kunt dan in de tussentijd zelf op je gemak een andere kamer zoeken en een netwerk opbouwen met huisgenoten, die vaak ook wel wat kamers weten te vinden in de stad.

Tips bij het regelen van een kamer

Heb je een kamer gevonden? Dan kun je een afspraak maken om eens te gaan kijken hoe de kamer en de voorzieningen eruit zien, en om kennis te maken met je toekomstige huisgenootjes. Spreek met de verhuurder van de kamer een prijs af, en vraag of hier nog extra kosten bij komen, zoals internet, gas water en licht en de kabel. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kijk ook goed in welke staat de kamer is, in veel gevallen moet je borg betalen voor de kamer, als de kamer al gebreken heeft zou het zonde zijn dat jij hiervoor je borg moet inleveren. Vraag wat de verhuurder van jou verwacht, moet je bijvoorbeeld ook alles schoonmaken en de tuin bijhouden, of wordt dit voor je gedaan?

Veel studenten die op kamers zitten zijn aangesloten bij een studievereniging. Kijk welke studieverenigingen er op jou school te vinden zijn, als je het leuk lijkt kun je lid worden, veel lol beleven, en nieuwe vrienden maken.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Idealis, de studentenhuisvester in Wageningen en EdeIdealis, de studentenhuisvester in Wageningen en EdeGa jij studeren in Wageningen of Ede? Wil je graag bij je ouders weg of word je gedwongen om op kamers te gaan, omdat Wa…
Op kamers: inrichtingOp kamers: inrichtingJe bent student en gaat op kamers, maar hoe ga je die kleine studentenkamer inrichten? Tips en trucs om je kamer groter…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Boeteclausule bij afzien van kopen een huisIn veel koopovereenkomsten is vastgelegd dat de koper tien procent van de koopsom van het huis als boete moet betalen bi…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.