Hou het hoofd koel met een airco

Hou het hoofd koel met een airco Met de hete zomers van 2004, 2005 en 2006 nog vers in het geheugen en de toename van steeds meer apparatuur in huis die warmte afgeeft (PC’s, plasma-tv etc.) wordt de noodzaak tot koeling steeds actueler. En de installatie kan u in veel gevallen zelf doen.

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning ofwel klimaatregeling in goed Nederlands, is gebaseerd op de natuurkundige principes van verdamping en condensatie: het verdampen van een vloeistof kost energie (warmte), en condensatie levert energie op. Anders gezegd: een warmtewisselaar waarin vloeistof wordt verdampt koelt af, een warmtewisselaar waarin vloeistof wordt gecondenseerd verwarmt. Een airco is dus een kringloop van een vloeistof die verdampt en vervolgens weer condenseert van damp tot vloeistof.

De airco, een gesloten circuit voorzien van ventilator en compressor

Om niet voortdurend nieuwe vloeistof aan te hoeven voeren om te verdampen, is de airco uitgevoerd als een gesloten systeem die plaats biedt aan een te koelen en een te verwarmen unit. Dergelijke warmtewisselaars zien eruit als een radiator of oliekoeler in een auto.

Een airco zuigt warme lucht aan, leidt die door een unit waarin een vloeistof wordt verdampt, onttrekt daarbij energie (dus warmte) aan de passerende lucht, die het systeem vervolgens weer in gekoelde toestand verlaat. De verdampte vloeistof wordt als gas naar een tweede radiator (de condensor) verplaatst waar het weer condenseert tot vloeistof. Daarna wordt de vloeistof weer teruggepompt en start de cyclus opnieuw.

Voor een betere warmte-uitwisseling zijn beide units (radiatoren) voorzien van een ventilator. Om het gas makkelijker en vooral sneller te laten condenseren (verdichten van gas naar vloeistof) is er een compressor ingebouwd. Een airco produceert dus geluid.

Wat zijn de functies van een aircosysteem?

In goed Nederlands is een airconditioning een klimaatregelaar die:
  • warme lucht uit een ruimte aanzuigt;
  • deze lucht één of meerdere malen filtert, reinigt (stof, pollen,rook) en afkoelt;
  • de gekoelde lucht vervolgens weer terugblaast in de ruimte;
  • de warmte die aan de binnenlucht is onttrokken naar buiten afvoert;
  • daarbij het water uit de lucht condenseert op het koude deel van het systeem en dat als condenswater afvoert.

Koele lucht kan minder water bevatten dan warme. De klamme benauwdheid die warme dagen vaak kenmerkt, wordt vooral veroorzaakt door de hoge luchtvochtigheid. Die daalt dus ook ook bij inzet van een aircosysteem.

Welke aircosystemen zijn er op de markt?

  • De verplaatsbare mono-unit waarbij alle elementen zijn ondergebracht in één behuizing die simpel inzetbaar is. Een soepele slang voert de warme lucht af door een raam of deur. Er komt geen installateur aan te pas.
  • De enkelvoudige of single-splitunit die bestaat uit een losse binnen- en buitenunit. De grootste herriemakers (compressor en ventilator) worden daarbij aan de buitenzijde gemonteerd, bijv. tegen de gevel of op een plat dak. De inpandige elementen, gemonteerd als wand- of plafondunits, produceren vrijwel géén geluid.
  • De meervoudige of multi-splitunit, bestaande één buitenunit en twee of drie afzonderlijk bedienbare binnenunits. De werking is gelijk aan de werking van een single splitunit.

Tot voor kort moest de installatie van een splitunit door een gekwalificeerde monteur worden verricht omdat het systeem met een koudemiddel moet worden gevuld en de leidingen moeten worden afgeperst. Tegenwoordig komen er steeds meer splitunits op de markt die u zelf en zonder assistentie van een installateur kunt aanbrengen.

Energieverbruik

Een indicatie van het energieverbruik is moeilijk te geven en is afhankelijk van de grootte van de ruimte en het daarbij toepasbare type airco. Maar het zal eenieder duidelijk zijn dat de aanschaf van een aircosysteem niet écht bijdraagt aan terugdringing van het broeikasteffect, integendeel: grofweg gebruikt een airosysteem tussen de 700 en 2000 watt. En open deuren en ramen zijn uiteraard taboe bij gebruik van een aircosysteem; Ze leiden tot een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Helaas is er op dit moment nog geen aircosysteem op de markt dat werkt op zonne-energie. Dat zou immers nog teveel m2 zonnecellen vergen. Maar het rendement van zonnecellen wordt steeds beter en in de toekomst is een airco op basis van zonne-energie beslist niet ondenkbaar.

Gebruikte koelmiddelen in airco's

Aanvankelijk werd ammoniak als koudemiddel gebruikt. Dat fuctioneerde uitstekend, maar ammoniak is giftig. Daarna is er veel freon gebruikt, maar aangezien freon mee verantwoordelijk is voor het onstaan van het gat in de ozonlaag, staan tegenwoordig propaan en kooldioxide steeds meer in de belangstelling.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airconditioning in uw wagen: tips voor een correct gebruikNu de zon terug in het land is, stijgen ook de temperaturen. Die warmte kan soms verstikkend werken in de oververhitte i…
Hoe werkt een luchtkoeler?Hoe werkt een luchtkoeler?Wat is het verschil tussen een ventilator, een luchtkoeler en een airconditioner? Tijdens de warme zomerdagen komen de v…
Verschillende soorten airconditioningVerschillende soorten airconditioningDe vraag naar airco's neemt toe in Nederland. Er zijn hier verschillende redenen voor. Deels heeft het te maken met de k…

Schoonmaaktips voor studentenSchoonmaaktips voor studentenWanneer je op kamers gaat omdat je gaat studeren kom je vaak in een groter huis met meerdere kamers voor studenten. Je w…
Je ruimte in huis vergroten voor een groot feestJe ruimte in huis vergroten voor een groot feestMet een klein huis kan het lastig zijn om een groep vrienden uit te nodigen voor een feestje. Echter, je hoeft je feestj…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-08-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.