Tips voor woningzoekers

Er is in Nederland nog steeds een tekort aan woningen en dat merk je als je een (andere) woning zoekt. Koopwoningen zijn vaak duur en voor een huurwoning zijn vaak jarenlange wachtlijsten. Welke mogelijkheden heb je een (nieuwe) huurwoning zoekt en waar moet je op letten zodat je niet onnodig veel betaald aan bijvoorbeeld bemiddelingskosten.

Huisvestingsvergunning

Indien je wilt verhuizen naar een andere stad of regio is het verstandig eerst na te gaan of je hier in aanmerking komt voor een huisvestigingsvergunning. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de gemeente van de plaats waarin je wilt gaan wonen. Het zou immers jammer zijn te moeten constateren dat alle moeite voor niets is geweest.

Schakel alle bekenden in en vertel ze dat je een woning zoekt

Het vinden van een woning is vaak een kwestie van zoveel mogelijk bronnen aanboren. Dit kan bijvoorbeeld door eerst eens bij alle bekenden te vertellen dat je een woning zoekt. Hierdoor zullen meer mensen ogen en oren open houden waardoor wellicht eerder een mogelijkheid wordt opgemerkt. Ben je lid van netwerksites of mailgroepen is het verstandig ook deze te gebruiken en zelfs een mail aan al je collega’s kan wellicht (op de langere termijn) iets opleveren.

Inschrijven bij woningcorporaties

Alhoewel de wachtlijsten vaak lang zijn is het toch verstandig contact op te nemen met de woningcorporatie en je wellicht in te schrijven. Misschien zijn er uitzonderingsregelingen (bijvoorbeeld een sloopwoning of huisbewaring waarover later meer) waardoor je toch in aanmerking komt. Bovendien kennen zij de regio en de verhuurmarkt waarin jij zoekt erg goed en kunnen ze je wellicht enkele nuttige tips geven.

Schrijf je in bij makelaars en particulieren die woningen verhuren

Vele makelaars verhuren ook woningen, informeer hier eens naar in de buurt waar je wilt gaan wonen, de NVM makelaars zijn betrouwbaar en zullen je niet als allerlei bemiddelingsbureaus alleen maar inschrijfgeld vragen en vervolgens geen actie ondernemen of nog erger je een huurcontract in illegale onderhuur aanbieden. Mocht je je toch bij een bemiddelingsbureau willen inschrijving probeer dan eerst via internet uit te zoeken wat de ervaringen van anderen zijn. De gemeente kan je overigens ook voorzien van namen en adressen van verhuurders welke in die gemeente actief zijn. Ook een zoektocht op Internet kan je de nodige namen van particuliere verhuurders opleveren

Woningruil

Indien je al beschikt over een huurwoning dan kan woningruil een optie zijn. Via internet kun je vele sites vinden waarop woningruil wordt aangeboden of kan je zelf een oproep plaatsen. Indien je met een huurder van een andere woning tot overeenstemming komt moet je er wel rekening mee houden dat ook beide woningbouwcorporaties nog schriftelijke toestemming moeten geven. Indien het om woningruil gaat tussen woningen uit verschillende gemeenten zal ook de gemeente nog toestemming moeten geven ! Overigens kan de woningbouwvereniging na woningruil de huurprijs opnieuw vaststellen waardoor deze hoger uitvalt !

Tijdelijke huur

Mocht het niet lukken binnen redelijke termijn aan een geschikte woning te komen dan kan tijdelijke huur u wellicht een oplossing bieden. Indien het niet gaat om een legale vorm van tijdelijke verhuur dan is er altijd sprake van illegale tijdelijke verhuur. Is de rest van de huurvorm wel legaal dan betekend dit dat u gewoon een huurcontract heeft voor onbepaalde tijd. Anders is er altijd sprake van illegale verhuur waardoor uw rechten als huurder worden aangetast. Is de Legale vormen van tijdelijke verhuur zijn:
 • Sloopwoningen
 • Tussenhuur
 • Eenmalige voorafgaande huur
 • Verhuur in afwachting van verkoop
 • Campuscontracten

Sloopwoningen

In de meeste steden bestaat de mogelijkheid via de woningcorporatie een sloopwoning te huren. Deze woningen zullen op termijn worden gesloopt en daarom is de opzegtermijn van een dergelijke woning vaak kort. De tijdelijke verhuurperiode mag 6 maanden tot maximaal 2 jaar bedragen en mag worden verlengd tot 5 jaar. Je rechten als huurder worden beperkt maar de tarieven zijn vaak voordeling. Je kunt ook bij de gemeente informeren of er dergelijke woningen aanwezig zijn in de gemeente.

Tussenhuur

Deze vorm van huur komt voor als de huurder of eigenaar/bewoner tijdelijk elders verblijft en daarna in de woning terugkeert. Dit kan bijvoorbeeld als hij tijdelijk werkt in het buitenland of op wereldreis is. In dit geval mag de woning tijdelijk legaal worden verhuurd met toestemming van de woningbouwcorporatie of eigenaar van de woning en soms de gemeente.

Eenmalige voorafgaande verhuur

Als een persoon een woning heeft gekocht of gehuurd om er pas op een later tijdstip in te gaan wonen mag de woning eenmalig tijdelijk worden verhuurd tot op het moment dat de persoon er daadwerkelijk zelf in gaat wonen. Indien het een huurwoning betreft is altijd toestemming van de verhuurder nodig.

Verhuur in afwachting van verkoop

Deze tijdelijke verhuur gebeurt op grond van een vergunning op basis van de leegstandswet. De regels voor deze vorm van verhuur verschillen van gemeente tot gemeente. Het is dus goed hier eerst navraag na te doen.. Soms kan de eigenaar dan tijdelijk verhuren met een vergunning op grond van de Leegstandswet. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Campuscontracten

Deze vorm van verhuur komt voor bij studentenkamers waarbij in het huurcontract wordt bepaald dat de kamers alleen verhuurd worden voor de tijd van de studieperiode. Na afloop van de studieperiode moet de huur worden opgezegd.

Eindelijk een woning, Wat mag wel en niet en waar moet je op letten

 • Een verhuurder mag geen sleutelgeld vragen
 • Een verhuurder mag wel een waarborgsom eisen. De hoogte hiervan is niet wettelijk vastgesteld maar uit uitspraken van rechters blijkt dat een 1-2 maal de maandhuur redelijk is.
 • Indien u de waarborgsom of huur contact betaald moet u altijd vragen om een kwitantie om zelf een betalingsbewijs te hebben.
 • Controleer de huurprijs aan de hand van een puntentelling, meer informatie hierover treft u aan de site van met ministerie VROM of de woonbond
 • Ga altijd met de verhuurder mee om de woning te controleren op gebreken. Deze zal de verhuurder moeten verhelpen. Indien er gebreken worden geconstateerd is het verstandig deze op papier te laten zetten zodat hierover later geen discussie kan ontstaan.
 • U bent nooit verplicht zaken over te nemen van de vorige huurder. Een verhuurder kan eisen dat deze zaken, als u de woning verlaat, alsnog worden verwijderd en dat de woning in de oude staat wordt teruggebracht.
 • Indien u zelf wijzigingen wilt aanbrengen in de woning dan zult u hiervoor toestemming moeten vragen bij de verhuurder. Deze kan u de toestemming alleen weigeren als de waarde van de woning of de verhuurbaarheid minder zouden worden door uw wijziging. De wijzigingen die u aanbrengt worden een onderdeel van het gehuurde. Ook hier kan de verhuurder u vragen de woning terug te brengen in de oude staat, tenzij u van tevoren schriftelijke toestemming krijgt de wijzigingen te laten zitten indien u vertrekt.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Klussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatieKlussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatieVoorheen moest je elke verbetering in je huurwoning aanbracht, ongedaan maken als je vertrok. Een onsympathieke regeling…
Kosten huurwoningKosten huurwoningAls je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekos…
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…

Nieuwe ideeen badkamerDe badkamer biedt steeds meer mogelijkheden. Het bad is tegenwoordig een bubbelbad met pulserende waterstroom en ingebou…
Wat te doen bij waterschade door neerslag in uw woning?In Nederland komen steeds vaker grote stortbuien voor. Dit zorgt niet alleen voor ellende in het verkeer maar ook goten…
Bronnen en referenties
 • http://www.telegraaf.nl/incoming/4156145/_Tips_voor_woningzoekers__.html http://www.internetmakelaars.nl/2008/06/tips-voor-woningzoekers.html http://www.hoedoe.nl/wonen-inrichten/hoe-huur-ik-een-appartement-in-een-vreemde-stad http://www.huurders.info/Default.aspx?id=171&mid=223&midpath=,223,
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.