Airco, koelte in huis op warme dagen

Airco, koelte in huis op warme dagen Airco in de auto hebben we al jaren, maar we schaffen ook steeds vaker airco in huis aan. Zie menig airco-unit aan de buitenkant van een huis. We willen immers in alle omstandigheden de juiste temperatuur. Enkele mogelijkheden en tips over de aanschaf en het onderhoud van airco's. Als je voor de warme zomermaanden de prettige koele lucht in de huiskamer of slaapkamer wil, is het goed je eerst te oriënteren. Welk apparaat is het meest geschikt en wat zijn verder nog zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf ?

De mobiele airco

De mobiele airco is eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen. Overdag de airco in de woonkamer en 's avonds in de slaapkamer. De mobiele airco heeft wel een slang die naar buiten moet om de warme lucht kwijt te kunnen. Niet echt fraai om te zien, maar dit kan niet anders. De mobiele airco is wel overal verkrijgbaar en in het vroege voorjaar worden ze met leuke kortingen gepresenteerd in elektronicawinkels en doe-het-zelf zaken. Wacht niet tot het echt warm is, behalve dat ze dan mogelijk uitverkocht zijn, betaal je er ook de hoofdprijs voor.

Belangrijk item bij het bepalen van de juiste unit, is het aantal kubieke meters van de betreffende ruimte. Dit in verband met de capaciteit van het apparaat. Voor de airco in de slaapkamer is het geluid wat de airco maakt, ook van belang. Denk hier aan bij de aanschaf en zorg dat je de motor hoort voordat je hem thuis installeert.

Airco splitsysteem

Een dergelijk systeem moet vakkundig door een professional geïnstalleerd worden (wettelijk geregeld). Een deel van de airco moet binnen worden geïnstalleerd en het andere deel van de airco moet aan de buitenzijde worden geïnstalleerd. Zijn er binnen in meerdere ruimtes airco’s geplaatst, dan nog hoeft er voor buiten maar één deel geplaatst te worden.

Ook hier moeten de kubieke meters bepaald worden, maar aangezien dit door de erkende installateur geïnstalleerd moet worden, zal hij dit bepalen.

Onderhoud en service contract

Een onderhoud en servicecontract kan, na installatie, afgesloten worden en lijkt niet onverstandig. De airco zal dan jaarlijks gecontroleerd worden op mogelijke mankementen en de apparatuur zal grondig gereinigd worden. Dit is geen overbodige luxe en verlengt de levensduur van een dergelijk apparaat absoluut.

Tevens is het handig dat, als er een probleem met de airco is, de installateur langskomt om het euvel te verhelpen. Ook hiervoor geldt dat het een erkend bedrijf (STEK) moet zijn die het onderhoud regelt.
Op internet zijn erkende installateurs te vinden.

Combiapparaat

Er zijn ook combiapparaten die warme lucht in de kamer brengen, ontvochtigen en/of ventileren. Het betreft hier een temperatuurregelaar en niet slechts een airco.

Lichamelijke klachten

Met het gebruik van airco kunnen mensen droge ogen krijgen. Hiervoor zijn druppels om het vochtniveau goed te houden, maar mogelijk is het beter om een apparaat met de inverter techniek aan te schaffen. Deze kunnen het euvel van droge ogen voorkomen. Een enkeling kan er hoofdpijn van krijgen, maar meestal staat de airco dan te koel afgesteld.

Wel/geen schone lucht? De aircoapparaten leveren in principe geen frisse lucht in de ruimte, maar koelen de ruimte. Er zijn inmiddels wel systemen op de markt die, als de ramen dicht blijven, toch frisse lucht de ruimte in blazen. O.a. Panasonic en Daikin hebben hiervoor een apparaat ontwikkeld.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airconditioning kopen: Waarop letten bij aankoop van airco?Steeds meer particulieren kiezen voor airconditioning in de eigen woning. Na airco op vakantie in Spanje, op het werk of…
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…
Hoe werkt een luchtkoeler?Hoe werkt een luchtkoeler?Wat is het verschil tussen een ventilator, een luchtkoeler en een airconditioner? Tijdens de warme zomerdagen komen de v…
Tips om het huis koel te houden tijdens warme dagenTips om het huis koel te houden tijdens warme dagenWanneer het buiten heerlijk warm weer is, hebben we vaak ook behoefte aan wat verkoeling. Helaas wordt het binnen in hui…

Slaapkamer: rustpunt of vrolijke ruimte om te vertoevenUitgaande van de gemiddelde slaapkamer heeft deze de laatste jaren nogal wat gedaantewisselingen ondergaan en er zijn oo…
Spinnen zijn ook verzot op Vinex locatiesIn vrijwel elke nieuwbouwwijk is het een bekend fenomeen. Enkele jaren tijdens na oplevering van de huizen ontstaat er e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.