Eenvoudige maatregelen tegen woninginbraak

Eenvoudige maatregelen tegen woninginbraak Het zal u maar gebeuren. U komt thuis en ziet dat er bij u is ingebroken. De meeste woninginbraken gebeuren in een woning waar niemand thuis is. De meeste inbrekers hebben snel in de gaten of er iemand thuis is of juist niet. Wanneer u niet thuis bent, maar doet lijken alsof er iemand thuis is, zal dit veel inbrekers afschrikken. Uw woning zal hierdoor minder snel door inbrekers worden uitgekozen. Met verschillende eenvoudige maatregelen tegen woninginbraak, kunt de kans op een woninginbraak verkleinen.

Tv-simulator of 'fake tv'

Een tv-simulator of 'fake tv' is bedoeld om inbrekers af te schrikken. Potentiële inbrekers kunnen door het flikkerend licht van een tv-simulator geloven dat er iemand in een woning televisie aan het kijken is. De tv-simulator kunt u aan- en uitzetten, maar ook instellen dat hij aan gaat wanneer het donker wordt. Het voordeel van een tv-simulator is dat deze vaak energiezuiniger is dan het aan laten van de echte televisie. Met een tv-simulator verlaagt u de kans om slachtoffer te worden van een inbraak.

Laat het licht branden en gebruik tijdschakelaars

In een woning waar geen lichten branden, is de kans groot dat er niemand aanwezig is. Zorg er daarom voor dat er altijd licht brandt in uw woning. Een goede manier is om de verlichting aan te sluiten op tijdschakelaars, waardoor er regelmatig een andere lamp brandt. Een inbreker die al een aantal keer is langs gelopen, merkt snel op dat er steeds in een andere ruimte licht brandt. De inbreker kan hierdoor denken dat de bewoners thuis zijn.

Naast verlichting in de woning kan ook verlichting rondom de woning inbrekers afschrikken. Goede verlichting kan gecreëerd worden door lantaarnpalen in uw straat. Hiernaast kunt u ook zelf zorgen voor verlichting rondom de woning. Te denken valt een lamp bij de voordeur of enkele lichtpunten in uw tuin. Een buitenlamp met een bewegingsmelder is ook een goede manier om inbrekers af te schrikken. De inbreker wordt door een lamp met een bewegingsmelder in de spotlights gezet. Inbrekers hebben hier een grote hekel aan.

Zorg ervoor dat de tuin er netjes bij ligt

Een verwaarloosde tuin met veel onkruid en hoog gras, kan erop wijzen dat mensen op vakantie zijn. Wanneer u langer dan een week op vakantie gaat, zorg er dan voor dat iemand anders het gras maait en het onkruid in de tuin wiedt. Het valt hierdoor niet op dat u op vakantie bent.

Brievenbus leegmaken

Een volle brievenbus geeft aan dat de post al enkele dagen niet meer is uitgehaald. Het is daarom verstandig om een kennis, familielid of uw buren regelmatig de brievenbus te laten legen. Er zijn inbrekers die hier extra op letten. U vergroot hiermee de kans dat uw woning het doelwit wordt van inbrekers.

Gordijnen dichtmaken

Veel inbrekers hebben in de gaten of er kinderen in een woning wonen. Dit kunnen ze zien door een naambordje naast de voordeur of kinderspeelgoed in de tuin. Wanneer om 23.00 uur ís avonds alle gordijnen in de woning nog open zijn, valt het snel op dat het gezin niet thuis is. Kleinere kinderen liggen meestal voor 23.00 uur op bed. Het is daarom slim om de gordijnen dicht te maken als het buiten donker is en u niet thuis bent. Wanneer u op vakantie bent, kunt u vragen of uw buren, kennissen of familieleden overdag de gordijnen open willen doen en ís avonds dicht willen maken. Het dicht hebben van de gordijnen overdag kan voor een inbreker ook opvallen.

Auto op de inrit

Een auto op de inrit kan een inbreker doen denken dat er iemand thuis is. Wanneer u op vakantie bent en er staat thuis een auto op de inrit, kan het verstandig zijn om de auto regelmatig te verplaatsen. Dit kunt u doen door een bijvoorbeeld een kennis of familielid de auto achteruit in te parkeren en de volgende dag vooruit in te parkeren. Als inbrekers uw woning op het oog hebben, houden ze deze wellicht enkele dagen in de gaten. Wanneer ze zien dat de auto is verzet, verwachten ze minder snel dat u op vakantie bent.

Activiteit in uw woning een goede maatregel tegen woninginbraak

Een woning waar veel activiteit is, ziet er bewoonbaar uit. Wanneer u op vakantie bent, kunt u met enkele simpele dingen activiteit creëren zodat de woning er bewoonbaar uit ziet. U kunt activiteit creëren door de volgende handelingen:
  • Hang in de woonkamer de was op aan een wasrek
  • Dek de tafel
  • Leg een krant opengeslagen op tafel

Wanneer u op vakantie bent, kunt u vragen of iemand in deze periode in uw woning wil logeren. Wellicht vindt uw neefje of nichtje het wel leuk om op uw woning te passen. Op deze manier ontstaat er activiteit in uw woning, waardoor inbrekers minder snel uw woning uitkiezen.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…
Voorkomen van inbraak?Voorkomen van inbraak?U moet uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor inbrekers. In de meeste gevallen kiezen ze in een wijk een huis wa…
Beveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNABeveiligen tegen inbraak en diefstal met SelectaDNADe meeste mensen hebben al eens een diefstal of inbraak of een poging daartoe meegemaakt. Het goed beveiligen van je spu…

Drakenplant (Dracaena Marginata): verzorgen en stekkenDrakenplant (Dracaena Marginata): verzorgen en stekkenDe drakenplant is een zeer makkelijke kamperplant die, zelfs wanneer deze niet goed wordt verzorgd, toch zal blijven lev…
De slimme energiemeter: wat heb je eraan?De slimme energiemeter: wat heb je eraan?Alle 7 miljoen Nederlands huishoudens moeten uiterlijk in 2020 een slimme energiemeter aangeboden krijgen. Dat is een ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalWay, Pixabay
  • https://www.consumentenbond.nl/ip-camera/tv-simulator-voor-inbraakpreventie
  • https://www.plusonline.nl/veiligheid-online-en-thuis/8-tips-om-inbrekers-buiten-te-
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.