Stadsverwarming laten afsluiten: de kosten

Stadsverwarming laten afsluiten: de kosten Stadsverwarming is geen keuze: je bent erop aangesloten of niet. Het is ook niet mogelijk om te wisselen van leverancier want ook deze ligt vast. Wil je dan toch van de stadsverwarming af - bijvoorbeeld om over te stappen op een duurzamer methode van verwarming van je woning - dan kun je ervoor kiezen de stadsverwarming permanent te laten afsluiten. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn verschilt per gemeente, leverancier en aanleg van de leidingen. In het gunstigste geval is het afsluiten gratis, maar als de leidingen tevens verwijderd moeten worden dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Stadsverwarming afsluiten


Over stadsverwarming

Stadsverwarming is een manier om een huis van warmte te voorzien zonder dat daar gas aan te pas komt. Mensen die op deze manier hun huis verwarmen hebben dan ook geen cv-ketel. De warmte bereikt de woning via een stelsel van waterleidingen. Deze leidingen vervoeren warm water dat komt van een bepaalde warmtebron - meestal een elektriciteitscentrale - via een warmteoverdrachtsstation, rechtstreeks naar de woning.

In 2016 was het afnemen van stadsverwarming mogelijk in (delen van) 41 gemeenten in Nederland. Onder deze steden zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Amstelveen, Arnhem, Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. De eerste stad die in Nederland stadsverwarming kreeg was Utrecht. Dit gebeurde al in 1923.

De kosten van stadsverwarming

Maak je gebruik van stadsverwarming dan is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier zoals dit wel kan bij gas. Dat komt omdat de warmte vaak van één bron komt en de warmtenetten niet onderling met elkaar verbonden zijn. Middels de Warmtewet wordt toezicht gehouden op de hoogte van de tarieven voor de afname van stadsverwarming. Zo moet voorkomen worden dat een leverancier met een monopoliepositie te hoge tarieven invoert. De maximumprijs voor warmte is gekoppeld aan de gasprijs. Zo kan het niet zo zijn dat je gewoon 'pech hebt' dat je in een gemeente woont waar stadsverwarming geboden wordt, terwijl de afname van gas goedkoper geweest zou zijn.

Een gemiddeld huishouden gebruikt in Nederland circa 35 Gigajoules (Gj) per jaar. De maximumprijs voor 1 Gj is voor 2017 vastgesteld op € 22,69 euro. Bij een verbruik van 35 Gj per jaar betaal je inclusief vastrecht in 2017 ongeveer € 1.100 euro.

Stadsverwarming afsluiten

Wil je niet langer stadsverwarming afnemen dan is het mogelijk om de stadsverwarming te laten afsluiten. Sommige mensen zijn ontevreden over het feit dat ze verplicht zijn stadsverwarming af te nemen of zijn van mening dat met hun verbruik de afname van gas toch goedkoper is. Ook het 'verduurzamen' van je woning door de installatie van eigen waterpompen kan stadsverwarming overbodig maken.

De kosten voor het laten afsluiten van de stadsverwarming kunnen enorm hoog oplopen. De kosten verschillen per aanbieder, gemeente en aanleg van de waterleidingen. Wil je de verwarming laten afsluiten dan dien je contact op te nemen met je warmteleverancier die dan vervolgens een offerte opstelt. Er zijn ook leveranciers waarbij de afsluiting gratis is, zoals bij Nuon. Waar je wel rekening mee moet houden is dat als je onverhoopt weer wilt worden aangesloten op de stadsverwarming, de kosten hiervoor erg hoog zijn.

Hoge kosten bij verwijdering leidingen

Sommige gemeenten hanteren de regel dat ongebruikte leidingen niet in de grond mogen blijven liggen en dus verwijderd moeten worden op het moment dat iemand de afname van stadsverwarming permanent wil stoppen. Dit kan leiden tot enorm hoge kosten. Dit is bijvoorbeeld het geval in Utrecht, waar de stadsverwarming geleverd wordt door Eneco.

Heb je een op stadsverwarming aangesloten woning in Utrecht die ouder is dan 15 jaar dan wordt voor de afsluiting een standaardtarief van € 423,50 gerekend (2017). De kosten die dit bedrag overstijgen komen voor rekening van de leverancier. Heb je een woning die jonger is dan 15 jaar dan betaal je de werkelijke kosten van verwijdering. Heb je geluk dan ligt dit bedrag onder het standaardtarief voor oudere woningen, maar de kosten kunnen oplopen tot wel meer dan € 3.500 euro.

Verandering in Utrecht

De hoogte van de afsluitkosten leidde in Utrecht tot een langslepende soap tussen Eneco en een afnemer met een lange adem. Toen Utrechter Bart van den Heuvel in 2012 van de stadsverwarming in zijn nieuwbouwhuis af wilde stuurde Eneco hem een offerte van ruim € 3.500 euro. Hij vond dit buitensporig en ging niet akkoord, met als belangrijkste argument dat een overeenkomst voor de levering van warmte moet worden gezien als een ‘overeenkomst van opdracht' en het volgens het Burgerlijk Wetboek te allen tijde mogelijk moet zijn deze overeenkomst op te zeggen zonder dat je hierbij een schadevergoeding verschuldigd bent. Van den Heuvel beschouwde de rekening voor het afsluiten als een vorm van schadevergoeding. Dit bleek anders in elkaar te zitten, maar met zijn strijd wakkerde hij een discussie aan waarin ook de gemeenteraad zich ging mengen.

Na een reeks van gangen langs geschillencommissies en rechtbanken is Van den Heuvel in het gelijk gesteld. Eneco heeft daarom besloten om de afsluitmethode vanaf 1 augustus 2016 te veranderen, waarmee ook de kosten dalen. De gemeenten heeft daarvoor moeten instemmen met een veranderde methode van uit bedrijf nemen van de leidingen. Daarmee worden de kosten gelijkgetrokken met die van oudere woningen en komen dan dus ook te liggen op € 423 euro. Misschien is dit de eerste aanzet om de afsluitingskosten in andere steden met een vergelijkbaar beleid ook omlaag te krijgen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stadsverwarming: werking, kosten en warmtewetWe zijn steeds bezig met het zoeken naar nieuwe en milieuvriendelijke manieren om onze huizen te verwarmen. Veel mensen…
De voor- en nadelen van stadsverwarmingDe voor- en nadelen van stadsverwarmingStadsverwarming is een schone manier van verwarmen. Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte die vrijkomt bij bijvoorbeel…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…

Schimmelvorming: bij warm weer geen koele ruimten luchtenSchimmelvorming: bij warm weer geen koele ruimten luchtenSchimmel heeft vocht nodig. Daarom is het risico op schimmelvorming in een droge warme zomer minder aanwezig. Warme dage…
Dingen die vaak vergeten worden met verhuizenDingen die vaak vergeten worden met verhuizenAls je gaat verhuizen moet je aan ontzettend veel dingen denken. Adreswijzigingen, televisie, stroom, je huur opzeggen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TBIT, Pixabay
  • https://www.energiewereld.nl/energiegids/wat-is-stadsverwarming
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtedistributie#Steden_met_stadsverwarming
  • http://www.stadsverarming.nl/stadsverwarming-buitensporige-afsluitkosten/
  • http://www.ad.nl/utrecht/utrecht-onderzoekt-hoge-kosten-stadsverwarming~adb25e4b/
  • https://www.nuon.nl/energie/stadsverwarming/aansluiting/verwijderen.jsp
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.